Οι αποφάσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως οι περιορισμοί στην είσοδο προσφύγων στις Ηνωμένες Πολιτείες, "ανησυχούν" τη Γαλλία και τη Γερμανία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Μαρκ Ερό έπειτα από συνάντηση που είχε με τον γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο Παρίσι.
"Η υποδοχή προσφύγων που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο αποτελεί υποχρέωσή μας. Πρέπει να οργανωθούμε ώστε αυτό να γίνει με αμερόληπτο, δίκαιο, αλληλέγγυο τρόπο", είπε ο Ζαν-Μαρκ Ερό, υπενθυμίζοντας ότι η Ευρώπη είναι στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την εισροή σύρων προσφύγων.
Απαντώντας ειδικότερα σε ερώτηση για τους δρακόντειους περιορισμούς που αποφάσισε χθες ο Τραμπ όσον αφορά τη μετανάστευση και την είσοδο προσφύγων, ο Ερό, στο πλάι του γερμανού ομολόγου του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απάντησε: "αυτή η απόφαση δεν μπορεί παρά να μας ανησυχεί".
"Όμως υπάρχουν πολλά άλλα θέματα που μας ανησυχούν", πρόσθεσε. "Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μιλήσαμε πολύ, ο Ζίγκμαρ κι εγώ, για το τι πρόκειται να κάνουμε".
"Θα έλθουμε σε επαφή με τον (αμερικανό) συνάδελφό μας Ρεξ Τίλερσον όταν διοριστεί για να συζητήσουμε σημείο προς σημείο και να έχουμε μια ξεκάθαρη σχέση", συνέχισε ο Ερό, ο οποίος διευκρίνισε ότι πρόκειται να προσκαλέσει τον μελλοντικό αμερικανό ομόλογό του στο Παρίσι.
Ο διορισμός του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τη Γερουσία.
Χρειάζεται "σαφήνεια, συνοχή και αν είναι απαραίτητο αποφασιστικότητα για να προασπίσουμε τις πεποιθήσεις, τις αξίες, το όραμά μας για τον κόσμο, τα γαλλικά, γερμανικά και ευρωπαϊκά συμφέροντά μας", είπε.
Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπρειλ (SPD), που ανέλαβε την Παρασκευή υπουργός Εξωτερικών αντικαθιστώντας τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Παρίσι.
Οι δύο άνδρες επαναβεβαίωσαν τη σημασία του γαλλο-γερμανικού διδύμου για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, που αντιμετωπίζει "τη μεγαλύτερη πρόκληση εδώ και δεκαετίες" απέναντι στο brexit και στην άνοδο του εθνικισμού.
Αναφερόμενοι στις μεγάλες διεθνείς κρίσεις, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών επαναβεβαίωσαν ιδιαίτερα όσον αφορά την Ουκρανία ότι η άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας συνδέεται με την εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ, που υπογράφτηκαν τον Φεβρουάριο του 2015.
Η ανησυχία παραμένει για τις προθέσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. Η στάση του Τραμπ παρέμεινε διφορούμενη την Παρασκευή (χθες) σε συνέντευξη Τύπου με τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, η οποία ζήτησε τη διατήρησή τους.
Για τη Συρία, οι Γκάμπριελ και Ερό επανέλαβαν πως η διαδικασία επίλυσης πρέπει να παραμείνει μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και εξέφρασαν την ελπίδα για μια επανάληψη των συνομιλιών στη Γενεύη "το ταχύτερο δυνατό".