«Σοκαρισμένη και εξοργισμένη» δήλωσε η επικεφαλής της ένωσης παραγωγών φουά γκρα της Γαλλίας, στην είδηση ότι η βρετανική κυβέρνηση σκέφτεται να απαγορεύσει τις εισαγωγές του προϊόντος.
Οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων διαμαρτύρονται πως οι συνθήκες που βιώνουν οι πάπιες που προορίζονται για φουά γκρα, είναι «σκληρές και βασανιστικές».
Ωστόσο, η Marie-Pierre Pé, διευθύντρια της επιτροπής Interprofessionnel des Palmipèdes à Foie Gras (CIFOG), η οποία εκπροσωπεί περίπου 3.500 παραγωγούς φουά γκρα, τονίζει ότι έχει σοκαριστεί και λυπάται πολύ «για το γεγονός, ότι η ελευθερία πώλησης ενός απόλυτα υγιεινού προϊόντος, που καθορίζεται από διεθνείς κανόνες, απειλείται.»
«Για μια χώρα που προωθεί την ελευθερία του εμπορίου, δεν είναι μόνο παράδοξο, αλλά δείχνει έλλειψη κατανόησης της παραγωγής μας καθώς (οι επικριτές) βασίζονται σε ανθρωπομορφικές αντιλήψεις, ότι το ζώο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή υποφέρει. Προφανώς δεν γνωρίζουν πώς κάνουμε τη δουλειά μας», τονίζει και καλεί όλους όσοι είναι αντίθετοι, να επισκεφθούν έναν παραγωγό φουά γκρα, ώστε να μπορούν να πάρουν μια «λογική απόφαση». «Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και λειτουργούμε με πλήρη διαφάνεια» διευκρινίζει.
Ερωτηθείσα σχετικά με την τακτική, που θέλει να ωθούνται τρόφιμα στο πεπτικό σύστημα της πάπιας μέσω ενός μεγάλου σωλήνα, προκειμένου να προκληθεί διόγκωση του συκωτιού του ζώου, απάντησε πως αποδίδονται ανθρώπινα χαρακτηριστικά στα ζώα, επιμένοντας ότι δεν ασκείται καμία βαρβαρότητα στις πάπιες και τις χήνες.
«Οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να απεικονίζουν έναν σωλήνα που εισάγεται στο δικό τους λαιμό, επειδή ο λαιμός μιας πάπιας και της χήνας δεν μοιάζει με τον δικό μας. Για αρχή, ο λαιμός της πάπιας είναι ελαστικός και στη βάση υπάρχει μια "τσέπη" που επιτρέπει να αποθηκεύουν τρόφιμα, κάτι που μοιάζει με το στομάχι μας» λέει.
Η ίδια επιμένει πως αυτή η πρακτική δεν βλάπτει τα ζώα. «Φυσικά, πρέπει να ξέρετε πώς να εισάγετε το σωληνάριο, αλλά αν γίνει σωστά, το ζώο δεν υποφέρει και έχουν γίνει επιστημονικές μελέτες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις αυτού», ισχυρίζεται. Η διαδικασία αυτή γίνεται δύο φορές τη μέρα «με σεβασμό στον πεπτικό ρυθμό του ζώου», διατείνεται. «Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τον πεπτικό κύκλο γιατί αν το κάναμε, τότε θα μπλοκάραμε (το πεπτικό σύστημα) και δεν θα είχαμε φουα γκρά».
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχουν ατυχήματα, αλλά αυτά είναι σπάνια» προσθέτει, επισημαίνοντας ότι κανείς αγρότης δεν έχει όφελος να βλάπτει τα ζώα του καθώς έτσι βλάπτει την ίδια του την παραγωγή.
Στον αντίποδα, ωστόσο, μια διακομματική ομάδα Βρετανών βουλευτών έστειλε επιστολή στους υπουργούς, προτρέποντάς τους να απαγορεύσουν τις πωλήσεις φουά γκρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η επιστολή προς τον γραμματέα περιβάλλοντος, George Eustice, και στον αρμόδιο υπουργό για τη μεταχείρηση των ζώων, τον Λόρδο Goldsmith, συντονίστηκε από την ομάδα εκστρατείας Animal Equality.
Τους επόμενους μήνες, χιλιάδες πάπιες και χήνες θα υποστούν βασανιστική μεταχείριση για αυτό το σκληρό προϊόν, αναφέρει η επιστολή.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων δήλωσε ότι διερευνά περαιτέρω περιορισμούς στο προϊόν, μετά από αναφορές ότι η Goldsmith ήταν αποφασισμένη να απαγορεύσει τις πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού έχει ήδη περιγράψει την διαδικασία ως «αφόρητα βάρβαρη».
Η Abigail Penny, εκτελεστική διευθύντρια της Animal Equality στο Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει ότι το φουά γκρα είναι ο ορισμός της σκληρότητας σε βάρος των ζώων. «Απλώς δεν μπορούμε να το ανεχτούμε πλέον» σημείωσε μεταξύ άλλων.
Από την άλλη, ο George Pell, συνιδιοκτήτης του L'Escargot, δήλωσε ότι είναι παράδοξο οι άνθρωποι να τρώνε βιομηχανικά εκτρεφόμενα τρόφιμα και στη συνέχει να υποστηρίζουν την συγκεκριμένη απαγόρευση. H Marie-Pierre Pé από την πλευρά της, ωστόσο, επισημαίνει ότι η νομιμότητα της παραγωγής φουά γκρα έχει ελεγχθεί αρκετές φορές και βρέθηκε ότι συμφωνεί με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τα τρόφιμα.
«Ναι, υπήρξαν βίντεο με συγκλονιστικές εικόνες από αγροκτήματα, αλλά είναι εξαιρέσεις και δεν αντικατοπτρίζουν τον κλάδο και το επάγγελμά μας. Τα αγροκτήματά μας ελέγχονται από τις αρχές και οι παραγωγοί δεσμεύονται να εγγυηθούν για την καλή διαβίωση του ζώου» επισημαίνει.
«Μπορώ να καταλάβω αν σε κάποιους δεν αρέσει το φουά γκρα, ή δεν θέλουν να τρώνε ζώα ή ζωικά προϊόντα, αλλά υπάρχει σεβασμός για τα ζώα στην παραγωγή μας. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να το δηλώσω γιατί ξέρω ότι είναι αλήθεια» είπε ενώ δήλωσε πεπεισμένη ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα εκδώσει νόμο βάσει μονόπλευρων επιχειρημάτων.
Τόνισε ακόμα ότι θεωρεί πως επειδή το φουά γκρα είναι ένα γαστρονομικό σύμβολο της Γαλλίας, «είμαστε ένας εύκολος στόχος». «Οι Γάλλοι λατρεύουμε το φουά γκρα», κατέληξε.
Με πληροφορείς του Guardian