Γάζα: Με την επισιτιστική κρίση να μεγαλώνει το Ισραήλ μπλοκάρει την επισιτιστική βοήθεια της UNRWA

Γάζα: Με την επισιτιστική κρίση να μεγαλώνει το Ισραήλ μπλοκάρει την επισιτιστική βοήθεια της UNRWA Facebook Twitter
0

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε την Κυριακή ότι το Ισραήλ της απαγόρευσε οριστικά να πραγματοποιεί παραδόσεις βοήθειας στη βόρεια Γάζα, όπου η απειλή του λιμού είναι υψηλότερη.

«Παρά την τραγωδία που εκτυλίσσεται υπό το βλέμμα μας, οι ισραηλινές αρχές ενημέρωσαν τον ΟΗΕ ότι δεν θα εγκρίνουν πλέον καμία νηοπομπή τροφίμων @Unrwa προς τα βόρεια», δήλωσε ο Philippe Lazzarini, επικεφαλής της υπηρεσίας, στο X.

«Αυτό είναι εξωφρενικό και καθιστά σκόπιμη την παρεμπόδιση της ναυαγοσωστικής βοήθειας κατά τη διάρκεια ενός ανθρωπογενούς λιμού».

Το Ισραήλ δεν απάντησε αμέσως την Κυριακή στο αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου για σχόλιο σχετικά με τη δήλωση του Λαζαρίνι. Η εκπρόσωπος της UNRWA, Ζουλιέτ Τουμά, είπε ότι η απόφαση ανακοινώθηκε σε συνάντηση με ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους την Κυριακή. Ακολούθησε δύο γραπτές αρνήσεις για παραδόσεις νηοπομπών στο βορρά την περασμένη εβδομάδα. Δεν δόθηκε λόγος για την απόφαση, είπε η Τουμά.

Την περασμένη εβδομάδα, μια αξιολόγηση επισιτιστικής ασφάλειας με την υποστήριξη του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι ο λιμός αναμένεται να πλήξει το βόρειο τμήμα της Γάζας μέχρι τον Μάιο, εκτός εάν υπάρξει επείγουσα επέμβαση. Η UNRWA δεν ήταν σε θέση να παραδώσει τρόφιμα στο βορρά από τις 29 Ιανουαρίου, είπε η Τουμά. «Η τελευταία απόφαση είναι άλλο ένα καρφί στο φέρετρο» για τις προσπάθειες για την παροχή βοήθειας που χρειάζεται απεγνωσμένα στους κατοίκους της Γάζας που ταλαιπωρούνται από τον πόλεμο, είπε η Τουμά.

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής του γραφείου ανθρωπιστικού συντονισμού των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε στο X την Κυριακή ότι η UNRWA ήταν η «καρδιά που χτυπά την ανθρωπιστική απάντηση στη Γάζα». Πρόσθεσε: «Η απόφαση να μπλοκάρει τις νηοπομπές τροφίμων προς τα βόρεια ωθεί χιλιάδες ανθρώπους πιο κοντά στον λιμό. Πρέπει να ανακληθεί».

Νωρίτερα την Κυριακή, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προέτρεψε να τερματιστεί ο «ασταμάτητα εφιάλτης» που υπέστησαν τα 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι της Γάζας στον χειρότερο πόλεμο της περιοχής. 

Το Ισραήλ κατηγόρησε μέλη του προσωπικού της UNRWA ότι συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και αποκάλεσε την υπηρεσία «μέτωπο της Χαμάς».

Με πληροφορίες Guardian, Reuters, AFP, UNRWA

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θέλω να δω τον Έλον πιο επιθετικό»: Ο Τραμπ ζητά από τον Μασκ περισσότερες απολύσεις

Διεθνή / «Θέλω να δω τον Έλον πιο επιθετικό»: Ο Τραμπ ζητά από τον Μασκ περισσότερες απολύσεις

Ο Μασκ ανακοίνωσε ότι όλοι οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι θα λάβουν σύντομα email ζητώντας τους να αναφέρουν τα επιτεύγματά τους της προηγούμενης εβδομάδας, προειδοποιώντας ότι η μη ανταπόκριση θα θεωρηθεί ως παραίτηση
LIFO NEWSROOM
Επίθεση με μαχαίρι στη Γαλλία: «Αλλάχ Ακμπάρ» φώναξε ο δράστης - Είχε καταδικαστεί για υποκίνηση τρομοκρατίας

Διεθνή / Επίθεση με μαχαίρι στη Γαλλία: «Αλλάχ Ακμπάρ» φώναξε ο δράστης - Είχε καταδικαστεί για υποκίνηση τρομοκρατίας

Συνελήφθη ο δράστης - Η Αντιτρομοκρατική Εισαγγελία της Γαλλίας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για «δολοφονία σε σχέση με τρομοκρατικό εγχείρημα»
LIFO NEWSROOM