Η κεντρική εκλογική επιτροπή κήρυξε νικητή των εκλογών το Γεωργιανό Ονειρο, το οποίο επικράτησε στις 48 από τις 50 εκλογικές περιφέρειες όπου πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία κατά τον δεύτερο γύρο, εξασφαλίζοντας αντιστοίχως τις 48 από τις 50 έδρες. Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι κατέλαβαν 2 έδρες.
Στον πρώτο γύρο της 8ης Οκτωβρίου, το κυβερνών κόμμα είχε εξασφαλίσει το 48,68% των ψήφων, έναντι 27,11 για το αντιπολιτευτικό Ενωμένο Εθνικό Κίνημα.
Για πρώτη φορά στην ιστορία αυτής της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, το μικρό φιλορωσικό κόμμα Συμμαχία των Πατριωτών ξεπέρασε το όριο του 5% εξασφαλίζοντας κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.
Μετά την ολοκλήρωση και του δεύτερου γύρου, το Γεωργιανό Ονειρο κατέχει 115 έδρες, το Ενωμένο Εθνικό Κίνημα 27, η Συμμαχία των Πατριωτών 6 και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι 2.
Αυτή η άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα επιτρέψει στο κυβερνών κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση και να υιοθετήσει συνταγματικές τροπολογίες.
Από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν μαζική νοθεία, καταγγελία που απέρριψε η κυβέρνηση.
«Οι εκλογές διεξήχθησαν σε ήρεμη ατμόσφαιρα και οι ψηφοφόροι είχαν τη δυνατότητα να εκφρασθούν ελεύθερα», ανακοίνωσε η κεντρική εκλογική επιτροπή κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όμως η Διεθνής Ενωση για τη Δημοκρατία και τις Ελεύθερες Εκλογές, μη κυβερνητική οργάνωση που επόπτευσε με 800 παρατηρητές την εκλογική διαδικασία, κατήγγειλε πολυάριθμες παραβιάσεις του εκλογικού νόμου.
«Οι Γεωργιανοί αντιμετώπισαν άρνηση του δικαιώματος της ελεύθερης εκλογικής επιλογής. Το επίπεδο παραβιάσεων των εκλογικών κανόνων, των πιέσεων προς τους ψηφοφόρους και της εξαγοράς ψήφων είναι τρομακτικό», δήλωσε ένα από τα στελέχη της μκο.
Οι δυτικοί σύμμαχοι παρακολουθούν προσεκτικά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στη Γεωργία, η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και θεωρείται θετικό παράδειγμα εφαρμογής δημοκρατικών κανόνων στον κόσμο των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.
σχόλια