Χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας προωθεί η Αυστρία στον ΟΑΣΕ

Χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας προωθεί η Αυστρία στον ΟΑΣΕ Facebook Twitter
0

Μία χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που της έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της επέμβασής της στη χερσόνησο της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014, προτίθεται να προωθήσει η Αυστρία, αναλαμβάνοντας από σήμερα, 1η Ιανουαρίου, και για τους επόμενους δώδεκα μήνες, την προεδρία στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος περιλαμβάνει 57 χώρες-μέλη και έχει την έδρα του στη Βιέννη.

 

Πρέπει να οικοδομήσουμε και πάλι εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, και σε σχέση με τις κυρώσεις να περάσουμε από ένα σύστημα τιμωρίας σε ένα σύστημα παρότρυνσης, τονίζει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, ενόψει της έναρξης της αυστριακής προεδρίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μιας αλλαγής στη σχέση με τη Ρωσία, πέρα από την αντίληψη των «μπλοκ» όπως στην εποχή του «Ψυχρού Πολέμου», και προς τούτο «θα πρέπει με κάθε θετική εξέλιξη επί τόπου, να χαλαρώνουμε σταδιακά τις κυρώσεις».

 

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, ως προεδρεύων το 2017 του ΟΑΣΕ, μεταβαίνει ήδη μεθαύριο Τρίτη στην Ανατολική Ουκρανία, όπου βρίσκονται εκατοντάδες στρατιωτικοί παρατηρητές του διεθνούς οργανισμού, για να σχηματίσει μία εικόνα της επικρατούσας εκεί κατάστασης, ενώ στις 12 Ιανουαρίου πρόκειται να παρουσιάσει επίσημα στη Βιέννη στο Μόνιμο Συμβούλιο του ΟΑΣΕ, το πρόγραμμα της προεδρίας της Αυστρίας, που θα είναι η δεύτερη στην ιστορία μετά από εκείνη το 2000.

 

Αναφερόμενος πρόσφατα στις προτεραιότητες της αυστριακής προεδρίας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε τονίσει πως, σε περιόδους μεγάλων αλλαγών και υψηλής ανασφάλειας, οι διεθνείς και οι περιφερειακοί θεσμοί και οργανισμοί πρέπει να αναλάβουν πολιτική ευθύνη.

 

Ταυτόχρονα είχε επισημάνει πως η κρίση της Ουκρανίας διέλυσε την εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών και καταδεικνύει ταυτόχρονα τη σπουδαιότητα του ΟΑΣΕ και τη σημασία της διαχείρισης κρίσεων από μέρους του.

 

Ο ίδιος σημείωσε πως στη διάρκεια της προεδρίας της, η Αυστρία θα αναδείξει το ρόλο της ως ειλικρινούς διαμεσολαβητή και θα προωθήσει το διάλογο και τη συνεργασία στην περιοχή του ΟΑΣΕ, ενώ προτίθεται να συμβάλει «δυναμικά» στον αγώνα κατά τριών κεντρικών απειλών που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα, όπως επίσης και τις κοινές αξίες στον χώρο του ΟΑΣΕ.

 

Πρόκειται, όπως ανέφερε, κατά πρώτον, για την περαιτέρω επιδείνωση των στρατιωτικών αντιπαραθέσεων, οι οποίες έχουν προκαλέσει ήδη χιλιάδες θύματα, εκδιώξεις και καταστροφές, και για την αποκλιμάκωση των οποίων πρέπει να συμβάλει η προεδρία.

 

Κατά δεύτερον, για την αυξανόμενη απειλή της εσωτερικής ασφάλειας μέσω μιας ενίσχυσης της ριζοσπαστικοποίησης κυρίως νέων ανθρώπων και της τρομοκρατίας ως επακόλουθο, ζήτημα στο οποίο πρέπει να υπάρξει αγώνας εναντίον της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού.

 

Ως τρίτη απειλή ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών κατονόμασε την απώλεια εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κράτη, αλλά και των πολιτών απέναντι σε κρατικούς θεσμούς και οργανισμούς, οι οποίοι, όπως τόνισε, θα έπρεπε να εξασφαλίζουν την ειρήνη και τις αξίες, και όπου είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί από κοινού και πάλι η εμπιστοσύνη.

 

Ο ΟΑΣΕ έχει τις ρίζες του στη δρομολογημένη από το 1972 διαδικασία της ΔΑΣΕ (Διάσκεψη για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), η οποία -με την αποκαλούμενη «Τελική Πράξη του Ελσίνκι» που είχαν υπογράψει την 1 η Αυγούστου του 1975 στη φινλανδική πρωτεύουσα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τις τότε 35 χώρες, 33 χώρες της Ευρώπης εκτός Αλβανίας, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς- έμελλε να σημαδέψει, αν όχι και να προκαλέσει ακόμη, τις κοσμογονικές αλλαγές στην Ευρώπη στο τέλος της δεκαετίας του 1980.

 

Σήμερα, μετονομασμένη και μετεξελιγμένη στον διεθνή οργανισμό ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), εκείνη η Διάσκεψη εδρεύει πλέον μόνιμα στη Βιέννη, με τον αριθμό των μελών του να έχει αυξηθεί σε 57, εξαιτίας της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης και της Γιουγκοσλαβίας, ενώ ένδεκα χώρες -κυρίως της Βόρειας Αφρικής- συμμετέχουν ως παρατηρητές.

 

Στα σχεδόν 42 χρόνια από την υπογραφή της, η Τελική Πράξη του Ελσίνκι αποτέλεσε τον κώδικα συμπεριφοράς ανάμεσα στις χώρες-μέλη της, όπως επίσης αποτέλεσε και αποτελεί και κώδικα συμπεριφοράς των κρατών απέναντι στους πολίτες τους, καθώς η Τελική Πράξη προδιαγράφει στις συμμετέχουσες χώρες το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών και θέτει τις βάσεις για την παραπέρα εξέλιξη της Διαδικασίας για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη.

 

Στο πλαίσιο της προσαρμογής, και για να ανταποκριθεί στις μεταψυχροπολεμικές συνθήκες, η ΔΑΣΕ, η οποία από το 1995 έχει μετονομαστεί και μετεξελιχθεί σε Οργανισμό (ΟΑΣΕ), προχώρησε σε τροποποιήσεις, συμπληρώσεις και ενισχύσεις των δομών και θεσμών της, με νέα όργανα και διαδικασίες, για την πρόληψη, τον χειρισμό και την επίλυση διαφορών σε όλη την περιοχή διαδικασίας του Οργανισμού, ο οποίος παραμένει ένα μοναδικού χαρακτήρα πολιτικό πλαίσιο διαλόγου, διαπραγμάτευσης, ειρηνευτικών επιχειρήσεων και επίλυσης διαφορών.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM