Θιβέτ: Υδροηλεκτρικό φράγμα στο Θιβέτ θα είναι το πιο ακριβό έργο υποδομής στον κόσμο

Θιβέτ: Το υδροηλεκτρικό φράγμα που θα είναι το πιο ακριβό έργο υποδομής στον κόσμο Facebook Twitter
Φωτογραφία: YouTube Screenshot/@MegaBuilds
0

Η Κίνα ενέκρινε σχέδια για την κατασκευή του μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού φράγματος στον κόσμο, προ ολίγων ημερών.

Τα σχέδια προβλέπουν την κατασκευή του φράγματος, στον κάτω ρου του ποταμού Yarlung Tsangpo, ο οποίος ρέει από το Θιβέτ στην Ινδία και το Μπαγκλαντές.

Πρόκειται για φράγμα που θα μπορούσε να παράγει 300 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, που επικαλείται το CNN. Αυτό είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες περισσότερων από 300 εκατ. ανθρώπων και να υπερτριπλασιάσει τη χωρητικότητα του φράγματος των Τριών Φαραγγιών.

Εντούτοις, το έργο έρχεται αντιμέτωπο με πολλές προκλήσεις. Πρώτο κώλυμα, είναι το κόστος, το οποίο αναμένεται να ανέλθει στο 1 τρισ. γιουάν (137 δισ. δολάρια), γεγονός που θα το καταστήσει το πιο ακριβό έργο υποδομής στον κόσμο.

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι υποβαθμίζουν όποιες ανησυχίες έχουν ανακύψει, σχετικά με τις ροές στα κατάντη.

Οι επιπτώσεις της κατασκευής του φράγματος στο Θιβέτ

Ωστόσο, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εμπειρογνώμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές και ανθρωπιστικές επιπτώσεις του έργου.

Μεταξύ αυτών είναι οι φόβοι ότι η κατασκευή του φράγματος, που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2020, θα μπορούσε να εκτοπίσει τις τοπικές κοινότητες.

Επιπλέον, είναι πιθανό να αλλάξει σημαντικά το φυσικό τοπίο και να βλάψει τα τοπικά οικοσυστήματα, τα οποία είναι από τα πλουσιότερα και πιο ποικιλόμορφα στο οροπέδιο του Θιβέτ.

Η Κίνα έχει κατασκευάσει αρκετά φράγματα στο Θιβέτ, μία ιδιαίτερη περιοχή που ελέγχεται αυστηρά από το Πεκίνο από τότε που προσαρτήθηκε από την Κίνα, τη δεκαετία του 1950.

Στο παρελθόν, ακτιβιστές έχουν καταγγείλει τα φράγματα, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν το τελευταίο παράδειγμα της εκμετάλλευσης των Θιβετιανών και της γης τους από το Πεκίνο.

Το κυρίως βουδιστικό Θιβέτ έχει αντιμετωπίσει κύματα καταστολής κατά τη διάρκεια των ετών, στα οποία έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με το BBC.

Νωρίτερα φέτος, η κινεζική κυβέρνηση συνέλαβε εκατοντάδες Θιβετιανούς που διαμαρτύρονταν κατά της κατασκευής ενός άλλου υδροηλεκτρικού φράγματος. Η διαδήλωση κατέληξε σε συλλήψεις και ξυλοδαρμούς, με μερικούς ανθρώπους να τραυματίζονται σοβαρά, όπως έμαθε το BBC από πηγές και οπτικοακουστικό υλικό.

Οι διαδηλωτές είχαν αντιταχθεί στα σχέδια για την κατασκευή του φράγματος Gangtuo και του υδροηλεκτρικού σταθμού, τα οποία θα εκτόπιζαν αρκετά χωριά και θα έθεταν αρχαία μοναστήρια με ιερά κειμήλια σε κίνδυνο.

Το Πεκίνο, ωστόσο, δήλωσε ότι αποζημίωσε τους ντόπιους και μετέφερε τις αρχαίες τοιχογραφίες σε ασφαλές μέρος.

Στην περίπτωση του φράγματος Yarlung Tsangpo, οι κινεζικές αρχές τόνισαν ότι το έργο δεν θα έχει σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αν και δεν ανέφεραν πόσους ανθρώπους θα εκτοπίσει. Για την κατασκευή του φράγματος των Τριών Φαραγγιών, περίπου 1,4 εκατομμύρια άτομα εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους.

Με πληροφορίες από CNN

 
 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: Δημοσίευσε χάρτη με τον Καναδά προσαρτημένο στις ΗΠΑ

Διεθνή / Τραμπ: Δημοσίευσε χάρτη με τον Καναδά προσαρτημένο στις ΗΠΑ

Διατύπωσε οικονομικές απειλές κατά του Καναδά και αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης για τη Διώρυγα του Παναμά και τη Γροιλανδία, σε δηλώσεις που έφτασαν στα Ηνωμένα Έθνη
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Ο τζιχαντιστής του Αλ Σαράα που νομιμοποιήθηκε, οι δήθεν καταζητούμενοι και ο νόμος μεταμέλειας

Διεθνή / Τουρκία: Ο τζιχαντιστής του Αλ Σαράα που νομιμοποιήθηκε, οι δήθεν καταζητούμενοι και ο νόμος μεταμέλειας

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας «έσβησε» τζιχαντιστή της Hayat Tahrir al Sham από τη λίστα καταζητούμενων, μόλις πήρε θέση ταξιάρχου στον συριακό στρατό
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ