Σχεδόν 6.000 χαρουπόδεντρα φυτεύτηκαν σήμερα, Κυριακή στην περιοχή Ορείτες, στην επαρχία της Πάφου, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει η Κύπρος για να αναβιώσει την παράδοση της παραγωγής του αποκαλούμενου «Μαύρου Χρυσού».
«Σχεδιάζουμε να φυτέψουμε περίπου 40.000 χαρουπόδεντρα μέχρι τα τέλη Μαρτίου» δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου και επικεφαλής του προγράμματος, καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το πανεπιστήμιο σε συνεργασία με γνωστή εταιρία οινοβιομηχανίας και το Γενικό Χημείο του Κράτους ετοιμάζει την παρασκευή τριών νέων ποτών από χαρούπι, στο πλαίσιο του έργου «Μαύρος Χρυσός».
Σε τρία με τέσσερα χρόνια αυτά τα δέντρα θα είναι σε θέση να παράγουν ετησίως 10.000 τόνους χαρουπιού, το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως για τη δημιουργία σιροπιού, ενός γλυκαντικού παράγοντα ή στην κτηνοτροφία.
Η ποσότητα αυτή αναπαριστά περίπου το 1/5 του χαρουπιού που παρήγαγε το νησί στις αρχές του 20ου αιώνα.
«Περί τα 1900 εξάγαμε 50.000 τόνους το χρόνο» ανέφερε ο Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι το χαρούπι θεωρούνταν την εποχή εκείνη ως ο «μαύρος χρυσός της Κύπρου».
Το κυπριακό χαρούπι ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ευρώπη, τη Βρετανία μέχρι και τον Καναδά. Τα έσοδα που έβγαιναν από την παραγωγή του βοήθησαν πολλές οικογένειες της υπαίθρου να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.
Τελικώς, όμως, τα χαρουπόδεντρα εγκαταλείφθηκαν και η παραγωγή μειώθηκε καθώς οι νέες γενιές άρχισαν να μεταναστεύουν στα αστικά κέντρα.
Σύμφωνα με τον πρύτανη, πέρα από την παραγωγή των τριών αυτών ποτών, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου με τοπικές και διεθνείς εταιρείες, με στόχο τη σύναψη συμφωνιών για την παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων από χαρούπι.
«Οι καρποί από το χαρούπι θα αξιοποιούνται κυρίως για σκοπούς έρευνας, για παραγωγή νέων και μεταποίηση υφιστάμενων προϊόντων από χαρούπι κυρίως στη βιομηχανία τροφίμων και στη φαρμακευτική βιομηχανία αλλά και για ερευνητικές δραστηριότητες γύρω από την καλλιέργεια του χαρουπιού», ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης.
Στο πρόγραμμα δεντροφύτευσης συμμετέχουν και πολλοί εθελοντές. «Είναι μία σπουδαία ευκαιρία να αναβιώσει η παράδοση, να επιστρέψουν τα χαρουπόδεντρα στην Κύπρο και να τονωθεί το περιβάλλον» δήλωσε με τη σειρά της η Ευδοκία Κωνσταντίνου, μία από τις εθελόντριες.
Με πληροφορίες από AFP και sigmalive
σχόλια