Το HRW κατηγορεί το Facebook για λογοκρισία σε αναρτήσεις Παλαιστινίων και υποστηρικτών τους

Το HRW κατηγορεί το Facebook για λογοκρισία σε αναρτήσεις Παλαιστινίων και υποστηρικτών τους Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου AP
0

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγορεί το Facebook ότι αφαίρεσε ή απέκρυψε άδικα περιεχόμενο από Παλαιστίνιους και υποστηρικτές τους. 

Οι αναρτήσεις αυτές μεταξύ άλλων αφορούσαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων του περασμένου Μαΐου, σύμφωνα με την οργάνωση. 

«Η αναγνώριση λαθών από την εταιρεία και οι απόπειρες διόρθωσης κάποιων εξ αυτών είναι ανεπαρκείς και δεν αντιμετωπίζουν την έκταση των αναφερόμενων περιορισμών περιεχομένου, ή εξηγούν ανεπαρκώς γιατί συνέβησαν αυτά αρχικά», επισημαίνει σε ανακοίνωση το HRW. 

Παράλληλα, ζητά το Facebook να δεχθεί τη σύσταση που έκανε το συμβούλιο επίβλεψης της πλατφόρμας στις 14 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να διατάξει ανεξάρτητη έρευνα για τον έλεγχο περιεχομένου σε ό,τι αφορά το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την όποια μεροληψία ή διακρίσεις στις πολιτικές ή τα συστήματά του

«Το Facebook απέκρυψε περιεχόμενο που αναρτήθηκε από Παλαιστίνιους και υποστηρικτές τους, που μιλούσαν ανοιχτά για τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη», δήλωσε η Ντέμπορα Μπράουν, επικεφαλής ερευνήτρια για τα ψηφιακά δικαιώματα του HRW. «Η λογοκρισία του Facebook απειλεί να περιορίσει μία πλατφόρμα που είναι κρίσιμη για να γίνονται γνωστά και να συζητιούνται τέτοια θέματα», συμπλήρωσε. 

Αφαιρέσεις αναρτήσεων στο Instagram 

Το Instagram αφαίρεσε αναρτήσεις, μεταξύ άλλων αναδημοσιεύσεις περιεχομένου από ειδησεογραφικούς οργανισμούς, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Σε μία περίπτωση, το Instagram αφαίρεσε φωτογραφία τίτλων από τρία δημοσιεύματα των New York Times, για τα οποία χρήστης του Instagram είχε κάνει σχόλιο καλώντας τους Παλαιστίνιους να «μην παραχωρήσουν ποτέ» τα δικαιώματά τους. Η ανάρτηση δεν άλλαξε το υλικό με οποιονδήποτε τρόπο που θα μπορούσε να ερμηνευθεί σε υποκίνηση σε βία ή μίσος, επισημαίνει η οργάνωση. 

Σε άλλη περίπτωση το Instagram αφαίρεσε φωτογραφία κτιρίου με την ανάρτηση «Αυτή είναι μια φωτογραφία του κτιρίου της οικογένειάς μου προτού χτυπηθεί από ισραηλινούς πυραύλους το Σάββατο 15 Μαΐου 2021. έχουμε τρία διαμερίσματα στο κτίριο». 

Επίσης, αφαίρεσε αναδημοσίευση πολιτικού σκίτσου του οποίου το μήνυμα ήταν ότι οι Παλαιστίνιοι καταπιέζονται και δεν είναι σε θρησκευτικό πόλεμο με το Ισραήλ. 

Όλες αυτές οι αναρτήσεις αφαιρέθηκαν γιατί περιείχαν «ρητορική ή σύμβολα μίσους», σύμφωνα με το Instagram. Αυτές οι αφαιρέσεις δείχνουν ότι το Instagram περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης σε ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος, καταγγέλλει το HRW. 

Το γεγονός ότι αυτές οι τρεις αναρτήσεις αποκαταστάθηκαν έπειτα από παράπονα δείχνουν ότι οι μηχανισμοί ανίχνευσης ή αναφοράς είναι ελαττωματικοί, επισημαίνει ακόμη η οργάνωση. «Ακόμη κι όταν οι εταιρείες των social media αποκαθιστούν περιεχόμενο που απέκρυψαν λανθασμένα, το λάθος εμποδίζει τη ροή πληροφοριών σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα σε κρίσιμες στιγμές», τονίζει. 

Χρήστες και οργανώσεις για τα ψηφιακά δικαιώματα επίσης ανέφεραν εκατοντάδες διαγραμμένες αναρτήσεις, λογαριασμούς που ανεστάλησαν ή περιορίστηκαν, περιορισμένη ορατότητα και μπλοκαρισμένα hashtag μεταξύ άλλων. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει αν κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις αποτελούσε αδικαιολόγητο περιορισμό, λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε δεδομένα που χρειάζονταν για αυτή τη διαδικασία, όπως και επειδή το Facebook αρνήθηκε να σχολιάσει για συγκεκριμένες λεπτομέρειες αρκετών περιπτώσεων. 

Τον Μάιο κλιμακώθηκαν οι συγκρούσεις για 11 ημέρες ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. Από τις 6 έως τις 19 Μαΐου, το 7amleh- το Αραβικό Κέντρο για την πρόοδο των social media- ανέφερε δραματική αύξηση της λογοκρισίας στον παλαιστινιακό πολιτικό λόγο στο διαδίκτυο, επισημαίνει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Μόνο μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, το 7amleh λέει ότι κατέγραψε 500 περιπτώσεις αφαίρεσης περιεχομένου, λογαριασμών που έκλεισαν, κρυμμένων hashtag και περιορισμένης πρόσβασης σε λογαριασμούς μεταξύ άλλων. Το 85% αυτών των περιπτώσεων αφορούσαν το Facebook και το Instagram. 

Επιπλέον, η οργάνωση για τα ψηφιακά δικαιώματα Sada Social ανέφερε ότι κατέγραψε πάνω από 700 περιπτώσεις που τα social media περιόριζαν την πρόσβαση σε ή αφαιρούσαν παλαιστινιακό περιεχόμενο, μόνο μέσα στον Μάιο.  

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλον Μασκ: Έφτιαξε poll για τον εαυτό του - «Μαριονέτα Σιωνιστών;» ή «Αντισημιτιστής;», τι απάντησαν όσοι ψήφισαν

Διεθνή / Έλον Μασκ: Έφτιαξε poll για τον ίδιο - «Μαριονέτα Σιωνιστών;» ή «Αντισημιτιστής;», τι απάντησαν όσοι ψήφισαν

Μετά τις αντιδράσεις με τις παρεμβάσεις του υπέρ ακροδεξιών κομμάτων και ότι «μόνο η AfD μπορεί να σώσει τη Γερμανία», ο δισεκατομμυριούχος έθεσε τέσσερις επιλογές
LIFO NEWSROOM
Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Διεθνή / Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Οι αρχές καταδικάζουν την υποστήριξη που λαμβάνει ο Μαντζιόνε, με την Επίτροπο της NYPD, Jessica Tisch, να δηλώνει: «Η γιορτή υπέρ ενός ψυχρού εγκλήματος είναι σοκαριστική και αποτρόπαιη»
LIFO NEWSROOM