Την Τετάρτη, τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Τουρκία σκοπεύει να αναπτύξει συστήματα S-400 κατά μήκος των νότιων συνόρων της στην πλευρά του Ιράκ.
Η τουρκική εφημερίδα Hürriyet ανέφερε ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ενδέχεται να αναπτύξουν συστήματα S-400 που αγοράστηκαν από τη Ρωσία κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ ως μέρος των σχεδίων για μια στρατιωτική επιχείρηση κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK)». Η εφημερίδα σημείωσε ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αναμένεται να πραγματοποιήσουν μια ευρεία χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ εναντίον στοιχείων του PKK», προσθέτοντας ότι «αυτή η επιχείρηση πραγματοποιείται σε συμφωνία με τη διοίκηση».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η διαδικασία ανάπτυξης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και υλικοτεχνικών μονάδων έχει ξεκινήσει εν μέρει και τα συστήματα S-400 που αγοράστηκαν από τη Ρωσία ενδέχεται επίσης να αναπτυχθούν κατά μήκος της συνοριακής γραμμής ως μέρος των επιχειρήσεων ταχείας παράδοσης που αναμένονται μετά τις διακοπές του Ραμαζανιού». Η τουρκική εφημερίδα τόνισε ότι «η συριακή αντιπολίτευση ενημέρωσε τους Τούρκους αξιωματούχους ότι είναι έτοιμοι να παράσχουν κάθε δυνατή υποστήριξη για την αναμενόμενη επιχείρηση στο Ιράκ».
Η ένοπλη σύγκρουση με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν στην Τουρκία ξεκίνησε το 1984 και αναζωπυρώθηκε το 2015. Η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι το PKK αναπτύσσεται σε μεγάλο βαθμό στην περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν, κυρίως σε αγροτικές περιοχές. Ως εκ τούτου, ο τουρκικός στρατός έχει δημιουργήσει πολλές στρατιωτικές βάσεις σε στρατηγικά σημεία στην οροσειρά Ματίν, επικαλούμενος την απέλαση μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν ως δικαιολογία.
Η σύγκρουση με το PKK, που κρατά εδώ και τέσσερις δεκαετίες, είναι μια επίμονη πρόκληση, με την Άγκυρα να εκφράζει την απογοήτευσή της για την ιστορική «απροθυμία» της ιρακινής κυβέρνησης να αναγνωρίσει και να απαγορεύσει το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις σηματοδοτούν μια αλλαγή στη στάση του Ιράκ. Μετά από συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ Τούρκων και Ιρακινών αξιωματούχων, το Ιράκ ανακοίνωσε τον χαρακτηρισμό του PKK ως "απαγορευμένη οργάνωση", ευθυγραμμίζοντας με τις ανησυχίες της Τουρκίας και ανοίγοντας το δρόμο για ενισχυμένη συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.