Η Βόρεια Κορέα ανέστειλε τις συνομιλίες σε ανώτατο επίπεδο με τη Νότια Κορέα και απειλεί να ματαιώσει και τη σύνοδο κορυφής του ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ Ουν, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Η Πιονγιάνγκ επικαλείται ως αφορμή τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα.
Οι ασκήσεις αυτές συνιστούν μια «πρόκληση» εν μέσω της βελτίωσης των σχέσεων της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA.
Για αύριο, Τετάρτη, η Βόρεια Κορέα είχε προτείνει τη διεξαγωγή διακορεατικών συνομιλιών υψηλού επιπέδου, όπως είχε κάνει γνωστό νωρίτερα το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας. Οι συνομιλίες αυτές ανεστάλησαν, σύμφωνα με το KCNA.
Υπενθυμίζεται πως η ιστορική συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Ντόναλντ Τραμπ έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.
Επίσης νωρίτερα, βορειοκορεάτικα κρατικά μέσα είχαν μεταδώσει πως η Πιονγιάνγκ προγραμματίζει την καταστροφή του πεδίου δοκιμών πυρηνικών όπλων την περίοδο μεταξύ της 23ης και της 25ης Μαΐου, προκειμένου να δείξει ότι τηρεί τη δέσμευσή της να αναστείλει τις δοκιμές αυτές.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε διαβεβαιώσει την Κυριακή ότι είναι έτοιμη να προσφέρει εγγυήσεις στη Βόρεια Κορέα ως προς την ασφάλειά της, υπό τον όρο ότι η Πιονγιάνγκ θα καταστρέψει το πυρηνικό οπλοστάσιό της.
«Θα πρέπει να δώσουμε εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, σίγουρα», είχε αναγνωρίσει ο Μάικ Πομπέο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox.
«Αυτός ο συμβιβασμός εκκρεμεί εδώ και 25 χρόνια. Κανένας πρόεδρος δεν έφερε ποτέ τις ΗΠΑ σε μια θέση με βάση την οποία η βορειοκορεατική ηγεσία να θεωρήσει ότι αυτό ήταν αληθινά εφικτό», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Όμως αυτές οι εγγυήσεις δεν θα δοθούν παρά μόνο εάν εφαρμοστεί ο όρος η Πιονγκγιάνγκ να προχωρήσει στην «πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίησή της», επανέλαβε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.
Μέχρι τώρα η Πιονγκγιάνγκ δεν δέχθηκε ποτέ να καταβάλει αυτό το τίμημα, θεωρώντας το πυρηνικό της οπλοστάσιο το μέσο της ύστατης προσφυγής που εγγυάται την επιβίωση του καθεστώτος.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ήδη χαιρέτισε, κάνοντας λόγο περί μιας «πολύ έξυπνης χειρονομίας», την ανακοίνωση το Σάββατο από πλευράς Βόρειας Κορέας ότι θα έχει καταστραφεί ως τα τέλη του Μαΐου το πεδίο πυρηνικών δοκιμών της. Την Κυριακή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε επίσης τη σημασία αυτού του «ορόσημου-κλειδιού».
«Δεν θέλουμε να κάνουμε παραχωρήσεις για κάθε πρόοδο από πλευράς της Βόρειας Κορέας», επισήμανε πάντως εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επιμένοντας στο ότι «μέχρι να εξασφαλίσουμε την αποπυρηνικοποίηση, οι οικονομικές κυρώσεις θα παραμείνουν» σε ισχύ.