Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει βρετανικά στρατεύματα στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεών της.
Ο υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι βρέθηκε στην πρωτεύουσα Κίεβο για να συζητήσει τα σχέδια παροχής μεγαλύτερης υποστήριξης στην Ουκρανία το επόμενο έτος. Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τα σχέδια αυτά, αλλά αμυντικές πηγές λένε ότι δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να στείλει βρετανικά στρατεύματα στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση. Προς το παρόν, η Βρετανία εκπαιδεύει ουκρανικά στρατεύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχει επίσης μια μικρή ομάδα ιατρών του βρετανικού στρατού που παρέχει εκπαίδευση εντός της Ουκρανίας.
Ο Χίλι ήρθε στο Κίεβο με την υπόσχεση πρόσθετης στρατιωτικής υποστήριξης ύψους 225 εκατομμυρίων λιρών - για περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βλήματα πυροβολικού και αντιαεροπορικές άμυνες. Αλλά είπε ότι συζήτησε επίσης πώς να θέσει την Ουκρανία στην ισχυρότερη δυνατή θέση για το επόμενο έτος. Αυτό, είπε, περιελάμβανε περισσότερα όπλα, περισσότερη εκπαίδευση και περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Αμυντικές πηγές λένε ότι μια επιλογή που εξετάζεται είναι η αποστολή βρετανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των δυνάμεών τους. Μιλώντας στο BBC, ο Χίλι αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες. «Οι λεπτομέρειες του κοινού μας ουκρανικού σχεδίου θα πρέπει να παραμείνουν, ας πούμε, μη διαθέσιμες στον [Ρώσο] πρόεδρο [Βλαντιμίρ] Πούτιν», είπε. Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί να προσπαθήσει να θέσει τέρμα στον πόλεμο. Ορισμένα δυτικά έθνη συζητούν πώς θα μπορούσαν να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία σε περίπτωση που συμβεί αυτό. Ο Χίλι δήλωσε ότι θα περιμένει να δει τα σχέδια του Τραμπ, αλλά ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι πρωταρχικό καθήκον του είναι να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την Ουκρανία, ενώ συνεχίζει τον αγώνα της. Τα σχόλιά του έρχονται πριν από μια συνάντηση στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και εκπρόσωποι των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Ο Λάμι, επαναλαμβάνοντας τον υπουργό Άμυνας, δήλωσε ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο ποια περαιτέρω υποστήριξη χρειάζεται για να "θέσει την Ουκρανία στην ισχυρότερη δυνατή θέση καθώς οδεύουμε προς και μέσω του 2025".
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι σύμμαχοι σε όλη την Ευρώπη να εντείνουν την υποστήριξη που παρέχουν στην Ουκρανία, την εκπαίδευση που εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για τις ένοπλες δυνάμεις τους, τη χρηματοδότηση που εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμα, και πρέπει να βρούμε καινοτόμους τρόπους για να βρούμε αυτή τη χρηματοδότηση», πρόσθεσε. Το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχουν στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία ούτε έχουν επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα, από φόβο μήπως παρασυρθούν σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία. Ωστόσο, μεμονωμένα μέλη έχουν παράσχει όπλα και εξοπλισμό. Η κατάσταση στην Ουκρανία συζητήθηκε επίσης όταν ο πρωθυπουργός Σερ Κιρ Σταρμερ μίλησε με τον Trump κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης την Τετάρτη. «Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη οι σύμμαχοι να σταθούν μαζί με την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα και να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία βρίσκεται στην ισχυρότερη δυνατή θέση», δήλωσε εκπρόσωπος της Downing Street.
Με πληροφορίες από BBC