Εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, η Ουκρανία αντιστέκεται στη στράτευση ανδρών ηλικίας μόλις 18 ετών, όπως κάνουν πολλοί άλλοι στρατοί σε καιρό πολέμου - μια επιλογή που έχει μπερδέψει ορισμένους από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου, αλλά αποτελεί βαθιά ευαίσθητο ζήτημα στο εσωτερικό της χώρας.
Καθώς η Ρωσία συνεχίζει να κερδίζει έδαφος στο πεδίο της μάχης, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντιμετωπίζει αυξημένες πιέσεις για την αποστολή περισσότερων νεότερων στρατιωτών στις γραμμές του μετώπου. Με τη μελλοντική βοήθεια από τις ΗΠΑ να είναι αβέβαιη, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η έλλειψη προσωπικού της Ουκρανίας είναι ίσως πιο κρίσιμη αυτή τη στιγμή από το έλλειμμα οπλισμού.
«Ακόμη και με τα χρήματα, ακόμη και με τα πυρομαχικά, πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι στην πρώτη γραμμή για να αντιμετωπίσουν τη ρωσική επιθετικότητα» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας με δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Ένας σύμβουλος επικοινωνίας του Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία «δεν θα αντισταθμίσει την έλλειψη όπλων, αεροπορίας ή δυνατοτήτων μεγάλου βεληνεκούς με τη νεολαία των ανδρών μας και είναι άδικο να το απαιτούμε αυτό από την Ουκρανία». «Δυστυχώς, πάντα είχαμε λιγότερα όπλα από όσα χρειαζόμασταν και απέχουμε πολύ από το να φτάσουμε τα πλεονεκτήματα της Ρωσίας στην αεροπορία, τις βόμβες και τους πυραύλους», δήλωσε ο Ντμίτρο Λίτβιν. «Αυτό εξηγούμε στους εταίρους μας. Εμείς αγωνιζόμαστε για την προστασία του ουκρανικού λαού, ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν αγωνίζεται για το δικαίωμά του να καταστρέφει» πρόσθεσε.
Ηχηρές διαφωνίες στο εσωτερικό της Ουκρανίας
Με την Ουκρανία να βρίσκεται σε επισφαλή κατάσταση στο πεδίο της μάχης, πολλοί από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του στρατού αντιτίθενται στη μείωση της ηλικίας στράτευσης στα 18 έτη. Όπως υποστηρίζουν, οι νέοι της Ουκρανίας πρέπει να προστατεύονται περισσότερο, καθώς αποτελούν το μέλλον της χώρας και είναι απαλλαγμένοι από τις δεκαετίες ρωσικής επιρροής που βίωσαν οι προηγούμενες γενιές.
Αν και οι νέοι άνδρες αποτελούν ιστορικά τη ραχοκοκαλιά των περισσότερων στρατών, το ζήτημα του ποιος θα πρέπει να υπηρετεί στη μάχη είναι βαθιά διχαστικό στην ουκρανική κοινωνία. Η κινητοποίηση είναι αντιδημοφιλής και η κυβέρνηση του Ζελένσκι έχει πει ότι η περαιτέρω μείωση της ηλικίας κινητοποίησης -είναι τώρα 25 ετών, που είναι μεγάλη σε σύγκριση με άλλες χώρες- δεν έχει νόημα όταν δεν υπάρχουν αρκετά όπλα για να εξοπλιστούν οι στρατιώτες που βρίσκονται ήδη στο πεδίο της μάχης.
Δεν είναι σαφές αν η συζήτηση θα συνεχίσει να αποτελεί σημείο εμπλοκής μεταξύ Κιέβου και Ουάσινγκτον μετά την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τον επόμενο μήνα. Έχει υποσχεθεί να μεσολαβήσει για τον γρήγορο τερματισμό του πολέμου, αλλά οι Ουκρανοί ανησυχούν ότι θα εξαναγκαστούν σε εδαφικές παραχωρήσεις. Οι Ουκρανοί έχουν χαρακτηρίσει την εισβολή της Ρωσίας ως γενοκτονία που έχει ήδη σκοτώσει πάρα πολλούς από τους πιο έξυπνους και πατριώτες ανθρώπους τους στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Ορισμένοι σημαίνοντες ακτιβιστές έχουν πει ότι η Ουκρανία θα πρέπει νωρίτερα να αρχίσει να επιστρατεύει γυναίκες παρά να μειώσει την ηλικία επιστράτευσης.
Ο στρατηγός Βάλερι Ζαλούζνι, πρώην ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ο οποίος κάλεσε τον Ζελένσκι να κινητοποιήσει περισσότερα στρατεύματα, είναι μεταξύ εκείνων που τάσσονται κατά της επιστράτευσης των 18χρονων. «Χρειαζόμαστε την Ουκρανία για να υπάρχει σε 20 ή 30 χρόνια», δήλωσε ο Ζαλούζνι, νυν πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Βρετανία, μιλώντας σε φοιτητές στο Λονδίνο. «Αυτό το μέλλον βρίσκεται σε αυτούς, σε όσους είναι 18 ετών τώρα. Είναι μια εντελώς διαφορετική γενιά που θα σώσει αυτή τη χώρα» πρόσθεσε.
Οι άνδρες ηλικίας 18 έως 25 ετών μπορούν εθελοντικά να υπηρετήσουν στο στρατό της Ουκρανίας, αλλά η εθελοντική στράτευση έχει μειωθεί σε όλη τη χώρα καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται. Οι περισσότεροι άνδρες που ήθελαν να καταταγούν στον ουκρανικό στρατό το έχουν ήδη κάνει. Υπάρχουν επίσης πιθανές μακροπρόθεσμες δημογραφικές εκτιμήσεις- οι άνθρωποι κάτω των 30 ετών αποτελούν μέρος της μικρότερης γενιάς της Ουκρανίας στη σύγχρονη ιστορία της. Ουκρανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι οι άνδρες ηλικίας 25 ετών και άνω έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ήδη τουλάχιστον ένα παιδί από ό,τι οι άνδρες κάτω των 25 ετών.
Την αποστράτευση όσων πολεμούν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ζητούν οι Ουκρανοί
Ο Ζελένσκι μείωσε την ηλικία κατάταξης από τα 27 στα 25 έτη τον Απρίλιο και κατάργησε μια σειρά εξαιρέσεων προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των στρατιωτών. Αλλά η πρόοδος ήταν αργή. Το Κίεβο σκόπευε να επιστρατεύσει 200.000 νέους στρατιώτες μέχρι το τέλος του 2024 μετά την έγκριση των νέων μέτρων κινητοποίησης την άνοιξη, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι. Αλλά ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτό εξακολουθεί να μην είναι αρκετό. Ο Ζαλούζνι είχε προηγουμένως υποστηρίξει την επιστράτευση 500.000 ανδρών - έναν αριθμό που ο Ζελένσκι απέρριψε ως πολύ υψηλό πριν απολύσει τον Ζαλούζνι μήνες αργότερα.
Ενώ ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι οι νεοσύστατες ταξιαρχίες του δεν έχουν τα όπλα που υποσχέθηκε η Δύση, εκείνοι που βρίσκονται στο πεδίο παραπονιούνται ότι οι μονάδες τους είναι υποστελεχωμένες και αγωνίζονται να αποκρούσουν μια πολύ μεγαλύτερη ρωσική δύναμη.
Οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι επίσης θυμωμένοι που η υστέρηση της στρατολόγησης σημαίνει ότι η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει δημιουργήσει κανένα νομοθετικό πλαίσιο για την αποστράτευση όσων πολεμούν από την αρχή του πολέμου. Ο Γιούρι Φεντορένκο, διοικητής του τάγματος Αχιλλέας της 92ης Ταξιαρχίας της Ουκρανίας, πρότεινε σε συνέντευξή του ότι, ακόμη και σε καιρό ειρήνης, όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες θα πρέπει να ξεκινούν την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία από την ηλικία των 18 ετών, αλλά να μην συμμετέχουν στις μάχες τουλάχιστον τα 23 τους χρόνια. Τα πρώτα πέντε χρόνια θα αφιερώνονταν στην εκπαίδευση, είπε. «Πρέπει να πούμε στο ουκρανικό έθνος σήμερα: Φίλοι, από το επόμενο έτος, όλοι θα υπόκεινται σε στρατιωτική θητεία», δήλωσε ο Φεντορένκο.
«Αυτή η απόφαση δεν είναι δημοφιλής -όλοι πρέπει να υπηρετήσουν- αλλά από την άλλη πλευρά, αν την αναλύσετε, αυτή η απόφαση μας επιτρέπει να ενεργήσουμε προληπτικά για να αποτρέψουμε τον πόλεμο», πρόσθεσε. «Όταν ένα έθνος είναι προετοιμασμένο, κάθε πιθανός επιτιθέμενος θα το σκεφτεί δύο φορές πριν ξεκινήσει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας» συνέχισε.
Με πληροφορίες από Washington Post