Η διαδρομή του COVID-19: Tι προκαλεί στους πνεύμονες των ασθενών - Ειδικοί απαντούν

Η διαδρομή του COVID-19: Tι προκαλεί στους πνεύμονες των ασθενών - Ειδικοί απαντούν Facebook Twitter
0

O κορωνοϊός ξεκίνησε στα τέλη του 2019 στην Κίνα ως μια συστοιχία περιπτώσεων πνευμονίας με άγνωστη αιτία.

Η αιτία της πνευμονίας βρέθηκε τελικά να είναι ένα νέο οξύ αναπνευστικό σύνδρομο coronavirus 2, ή Sars-CoV-2. Η ασθένεια που προκαλείται από τον ιό είναι η Covid-19.

Τώρα που έχει αναγνωριστεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) ως πανδημία, η πλειονότητα των ανθρώπων που προσβάλλονται  υποφέρουν μόνο από ήπια συμπτώματα. Ο ΠΟΥ λέει ότι περίπου το 80% των ασθενών αναρρώνουν χωρίς να χρειάζεται ειδική θεραπεία. Μόνο περίπου ένα άτομο στους έξι αναπτύσσει δυσκολία στην αναπνοή και αρρωσταίνει σοβαρά.

Πώς λοιπόν μπορεί να αναπτυχθεί ο Covid-19 σε μια πιο σοβαρή ασθένεια πνευμονίας και τι προκαλεί αυτό στους πνεύμονες και στο υπόλοιπο σώμα μας;

Ο Guardian Australia μίλησε με τον καθηγητή John Wilson, πρόεδρο του Royal Australasian College of Physicians και έναν γιατρό, ειδικό σε θέματα αναπνευστικού.

Ο Wilson λέει ότι οι άνθρωποι με Covid-19 μπορούν να τοποθετηθούν σε τέσσερις ευρείες κατηγορίες. Τα άτομα που είναι λιγότερο σοβαρά είναι εκείνα που είναι «υποκλινικά» και έχουν τον ιό αλλά δεν έχουν συμπτώματα. Στη συνέχεια, είναι εκείνοι που πάσχουν από λοίμωξη στην ανώτερη αναπνευστική οδό, η οποία, σημαίνει ότι ένα άτομο έχει πυρετό και βήχα και ίσως ηπιότερο συμπτώματα όπως πονοκέφαλο ή επιπεφυκίτιδα. «Αυτοί οι άνθρωποι με μικρά συμπτώματα είναι ακόμα σε θέση να μεταδώσουν τον ιό, αλλά ίσως να μην το γνωρίζουν».

Η μεγαλύτερη ομάδα από θετικούς σε Covid-19 και οι άνθρωποι που είναι πιθανότερο να φτάσουν σε νοσοκομεία είναι αυτοί που αναπτύσσουν τα ίδια συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και τα οποία συνήθως θα τους απομακρύνουν από την εργασία τους.


Μια τέταρτη ομάδα, λέει ο Wilson, θα αναπτύξει σοβαρή πνευμονία. Ο ΠΟΥ λέει ότι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα προβλήματα όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα προβλήματα καρδιάς και πνευμόνων ή ο διαβήτης, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αυτή τη σοβαρή εξέλιξη.

Πώς αναπτύσσεται η πνευμονία;


Όταν οι μολυσμένοι με Covid-19 αναπτύσσουν βήχα και πυρετό, ο Wilson λέει ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της λοίμωξης που φτάνει στο αναπνευστικό δέντρο - τις διόδους που διακινούν αέρα μεταξύ των πνευμόνων και του εξωτερικού. «Η επένδυση του αναπνευστικού δέντρου τραυματίζεται, προκαλώντας φλεγμονή. Αυτό με τη σειρά του ερεθίζει τα νεύρα στην επένδυση του αεραγωγού. Μόνο ένα στίγμα σκόνης μπορεί να διεγείρει έναν βήχα. Αλλά εάν αυτό χειροτερεύει, διαπερνάει την επένδυση του αεραγωγού και πηγαίνει στις μονάδες ανταλλαγής αερίων στις κυψελίδες των πνευμόνων οι οποίες βρίσκονται στο τέλος των αεραγωγών. Εάν μολυνθούν, ανταποκρίνονται με την έκχυση φλεγμονώδους υλικού στους αεροφόρους σάκους που βρίσκονται στο κάτω μέρος των πνευμόνων μας.

Εάν οι αερόσακοι εμφανίσουν φλεγμονή, ο Wilson λέει ότι αυτό προκαλεί μια «έκρηξη φλεγμονώδους υλικού [ρευστά και φλεγμονώδη κύτταρα] στους πνεύμονες και καταλήγουμε με πνευμονία». Λέει ότι οι πνεύμονες που γεμίζουν με φλεγμονώδες υλικό δεν μπορούν να διοχετεύσουν αρκετό οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την ικανότητα του σώματος να λάβει οξυγόνο και να απαλλαγεί από το διοξείδιο του άνθρακα. «Αυτή είναι η συνηθισμένη αιτία θανάτου με σοβαρή πνευμονία», λέει.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η πνευμονία;


Ο καθηγητής Christine Jenkins, πρόεδρος του Lung Foundation Australia, δήλωσε στον Guardian Australia: «Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχουμε τίποτα που να εμποδίζει τους ανθρώπους από το να ασθενήσουν με την πνευμονία Covid-19. Δοκιμάζονται ήδη όλα τα είδη των φαρμάκων και ελπίζουμε ότι θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε ότι υπάρχουν διάφοροι συνδυασμοί ιογενών και αντι-ιικών φαρμάκων που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικοί. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καθιερωμένη θεραπεία εκτός από την υποστηρικτική θεραπεία, η οποία παρέχεται στους ανθρώπους στις ΜΕΘ. Τους παρέχουμε οξυγόνο μέχρι οι πνεύμονές τους είναι σε θέση να λειτουργήσουν κανονικά και πάλι καθώς ανακάμπτουν».

Ο Wilson λέει ότι οι ασθενείς με ιογενή πνευμονία διατρέχουν επίσης τον κίνδυνο να αναπτύξουν δευτερογενείς λοιμώξεις, και να υποβληθούν σε θεραπεία με αντιιικά φάρμακα και αντιβιοτικά. «Σε μερικές περιπτώσεις που δεν είναι αρκετές, η πνευμονία δεν υποχώρησε και οι ασθενείς δεν επιβίωσαν».

Είναι η πνευμονία Covid-19 διαφορετική;

Ο Jenkins λέει ότι η πνευμονία από τον Covid-19 είναι διαφορετική από τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες οι άνθρωποι εισάγονται στα νοσοκομεία. «Οι περισσότεροι τύποι πνευμονίας που γνωρίζουμε σε νοσοκομείο είναι βακτηριακοί και ανταποκρίνονται σε ένα αντιβιοτικό.

Ο Wilson λέει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η πνευμονία που προκαλείται από τον κορωνοϊό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρή. Προσθέτει ότι οι περιπτώσεις πνευμονίας από κορωναϊό έχουν την τάση να επηρεάζουν ολικά τους πνεύμονες, αντί για μικρά μόνο μέρη.

«Μόλις έχουμε μια λοίμωξη στον πνεύμονα και αν αυτή εμπλέκεται με τους αερόσακους, τότε η απάντηση του οργανισμού είναι να προσπαθήσει πρώτα να καταστρέψει τον ιό και να περιορίσει την αναπαραγωγή του». Αλλά, ο Wilson λέει ότι αυτός ο «μηχανισμός πρώτης ανταπόκρισης» μπορεί να επηρεαστεί σε ορισμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με υποκείμενες καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, με διαβήτη και τους ηλικιωμένους.

Ο Jenkins λέει ότι, γενικά, οι άνθρωποι ηλικίας 65 ετών και άνω κινδυνεύουν από την πνευμονία, καθώς και άτομα με ιατρικές παθήσεις όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος ή μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει τους πνεύμονες, την καρδιά, τα νεφρά ή το συκώτι,  καπνιστές, βρέφη ηλικίας 12 μηνών και κάτω.

«Η ηλικία είναι ο κύριος παράγοντας πρόβλεψης του κινδύνου θανάτου από πνευμονία. Η πνευμονία είναι πάντα σοβαρή για έναν ηλικιωμένο και στην πραγματικότητα ήταν μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στους ηλικιωμένους. Τώρα έχουμε πολύ καλές θεραπείες για πνευμονία».

«Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ανεξάρτητα από το πόσο υγιείς και δραστήριοι είστε, ο κίνδυνος πνευμονίας αυξάνεται με την ηλικία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποδυναμώνεται φυσικά με την ηλικία, καθιστώντας πιο δύσκολο το σώμα μας να καταπολεμά τις μολύνσεις και τις ασθένειες».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Διεθνή / Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Το ονειρικό χωριό του Άγιου Βασίλη στο Ροβανιέμι δημιουργήθηκε ως καταφύγιο και σε περίπτωση βομβιστικής επίθεσης κατά της Φινλανδίας, μπορεί να παρέχει ασφάλεια στους κατοίκους
LIFO NEWSROOM