Περισσότερα από τρία δισ. ευρώ τελικά θα δοθούν από τη διεθνή κοινότητα για την ανοικοδόμηση του Μάλι.
Οι 108 χώρες και οργανισμοί που συμμετείχαν στη Διάσκεψη των Δωρητών την Τετάρτη στις Βρυξέλλες υπήρξαν πολύ γενναιόδωροι καθώς η κυβέρνηση του Μάλι αναζητούσε κεφάλαια συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ.
«Έχουμε ένα σχέδιο δώδεκα σημείων, οικονομία, υποδομές, κοινωνικές υπηρεσίες. Πιστεύουμε ότι ο εξτρεμισμός και η τρομοκρατία ανθούν εκεί όπου υπάρχει άγνοια και φτώχεια» είπε ο Υπουργός εξωτερικών του Μάλι Τιεμάν Ιμπέρ Κουλιμπαλί.
Η σύγκρουση έχει εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες στις γειτονικές χώρες.
Η ίδια η Γαλλία επιδιώκει να αποσύρει τις δυνάμεις της και να παραδώσει καθήκοντα σε ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ.
«Η πρόκληση είναι ότι υπάρχουν 300.000 άνθρωποι που εξακολουθούν να είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι από το βορρά στο νότιο τμήμα του Μάλι, άλλοι 175.000 που ζουν στις γειτονικές χώρες και σήμερα συντηρούμε 700.000 ανθρώπους που έχουν ανάγκη διατροφικής βοήθειας» είπε η Ερθαρίν Κουζέν από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.
Η μεγαλύτερη δυσκολία από εδώ και πέρα έγκειται στην οργάνωση της εκλογικής διαδικασίας στο βόρειο τμήμα της χώρας που ελέγχεται από τους Τουαρέγκ που διεκδικούν αυτονομία.
«Είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν τον Ιούλιο, η ημερομηνία της 28ης Ιουλίου είναι τώρα επίσημη και λέμε ότι οι οικονομικές δεσμεύσεις που έγιναν σήμερα προφανώς υποστηρίζονται σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις για τη δημοκρατία στο Μάλι» είπε ο Γάλλος υπουργός ανάπτυξης Πασκάλ Κανφέν.
Προτεραιότητα για την ΕΕ που θα είναι και ο μεγαλύτερος δωρητής δεσμεύοντας πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ είναι η ανοικοδόμηση των υπηρεσιών βάσης.
Δηλαδή το νερό, η εκπαίδευση και ο ηλεκτρισμός.
Πηγή: Euronews
σχόλια