Σε μια προσπάθεια να αναδείξει τη γενναιοδωρία του Ντόναλντ Τραμπ, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου αποκάλυψε στην κάμερα τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού του Αμερικανού προέδρου.
Η Κέιλι ΜακΈνανι ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα δωρίσει την προεδρική αμοιβή του για το τρίμηνο στο υπουργείο Υγείας «για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για την αντιμετώπιση και την πρόληψη του νέου κορωνοϊού».
Σε εκείνο το σημείο σήκωσε και έδειξε την επιταγή των 100.000 δολαρίων στους δημοσιογράφους και τις κάμερες που ήταν στο briefing του Λευκού Οίκου. Όμως, αυτό το χαρτί είχε όλα τα τραπεζικά στοιχεία του Ντόναλντ Τραμπ.
Κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στους New York Times ότι ποτέ δεν χρησιμοποιούνται ψεύτικες επιταγές στα briefing. Από την άλλη, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι ο μισθός του προέδρου διατέθηκε για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον κορωνοϊό αλλά «τα ΜΜΕ θα βρουν έναν ντροπιαστικό λόγο προκειμένου να μην αναφέρουν απλά τα γεγονότα και να επικεντρωθούν στο αν η επιταγή είναι αληθινή ή όχι».
Η δημοσιοποίηση τέτοιων λεπτομερειών θέτει έναν τραπεζικό λογαριασμό σε κίνδυνο για χακάρισμα ή για χρήση από τρίτους, σημειώνει ο Guardian σε σχετικό δημοσίευμα. Ο Τραμπ είχε ανακοινώσει προεκλογικά ότι θα δωρίζει την προεδρική αμοιβή του και κάθε τρίμηνο ανακοινώνει πού πηγαίνει η επιταγή.
«Δεν είναι καλή πρακτική να δημοσιεύονται τέτοιες πληροφορίες», δήλωσε η Εύα Βελάσκεζ, πρόεδρος του Indentity Theft Resource Center. «Αν δεν υπάρχει προστασία, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση αν γνωρίζει τον λογαριασμό, τον αριθμό δρομολόγησης και σε ποιον ανήκει αυτός», συμπλήρωσε μιλώντας στους NYT, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η τράπεζα θα έχει εφαρμόσει επιπλέον μέτρα προστασίας για τον λογαριασμό του Αμερικανού προέδρου.
Αν και θεωρεί απίθανο να χακάρουν τον λογαριασμό του Τραμπ από τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν, η Βελάσκεζ υπογράμμισε ότι μεγαλύτερη σημασία έχει το μήνυμα που έστειλε η ΜακΈνανι δείχνοντας αυτές τις προσωπικές πληροφορίες. «Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει ο μέσος άνθρωπος ότι αυτή δεν είναι καλή πρακτική», υπογράμμισε.
Με πληροφορίες από NYT, Guardian