Οι μαλαισιανές αρχές συνέλαβαν έναν άντρα από το Μπαγκλαντές που, μιλώντας στην τηλεόραση, κατέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης πάνω στους παράτυπους μετανάστες εν μέσω πανδημίας.
Σε ντοκιμαντέρ του Al Jazeera, ο Rayhan Kabir είπε πως η κυβέρνησε κάνει διακρίσεις απέναντι στους μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά, τους οποίους συλλαμβάνει και φυλακίζει. Ο 25χρονος θα απελαθεί.
Επικριτές της κυβέρνησης χαρακτηρίζουν την κράτηση εκατοντάδων μεταναστών ως απάνθρωπη, με αξιωματούχους να απαντούν ωστόσο πως κρίθηκε απαραίτητο προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Ανάμεσα σε όσους συνελήφθησαν, συγκαταλέγονται επίσης παιδιά και πρόσφυγες Ροχίνγκια, λένε ακτιβιστές, ενώ όλα συνέβησαν όταν η Μαλαισία ήταν υπό καθεστώς lockdown λόγω της Covid-19.
Η αστυνομία διέταξε έρευνα για το ντοκιμαντέρ «Locked Up in Malaysia's Lockdown», που προβλήθηκε στις 3 Ιουλίου, μετά τις καταγγελίες από αξιωματούχους και τοπικά μέσα ενημέρωσης πως ήταν «ανακριβές, παραπλανητικό και άδικο», μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Qatari.
Για τον Rayhan Kabir εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης ενώ ανακλήθηκε και η άδεια εργασίας του μετά την προβολή του προγράμματος και την Παρασκευή συνελήφθη.
«Ο συγκεκριμένος πολίτης του Μπαγκλαντές θα απελαθεί και του απαγορεύτηκε να μπει ξανά στην Μαλαισία για πάντα», διευκρίνισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες μετανάστευσης, χωρίς ωστόσο να εξηγήσουν γιατί συνελήφθη ή αν ήταν ύποπτος για την διάπραξη εγκλήματος.
Η εφημερίδα Daily Star του Μπαγκλαντές φιλοξένησε φερόμενες δηλώσεις του 25χρονου, που είπε: «Δεν έκανα κανένα έγκλημα. Δεν είπα ψέματα. Μίλησα μόνο για τις διακρίσεις απέναντι στους μετανάστες. Ήθελα να διασφαλιστεί η αξιοπρέπεια των μεταναστών και της χώρας μου. Πιστεύω πως όλοι οι μετανάστες και το Μπαγκλαντές είναι στο πλευρό μου».
Ομάδα από 21 κοινωνικούς οργανισμούς του Μπαγκλαντές απαίτησε την άμεση απελευθέρωση του 25χρονου, λέγοντας: «Μια συνέντευξη στα μέσα ενημέρωσης δεν είναι έγκλημα και ο Rayhan Kabir δεν έκανε κανένα έγκλημα».
Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχολίασε: «Οι κινήσεις της κυβέρνησης [της Μαλαισίας] στέλνουν ένα ανατριχιαστικό μήνυμα στους πολλούς εργάτες μετανάστες της χώρας: αν θέλετε να μείνετε στη Μαλαισία, μην μιλάτε όσο άσχημα και αν σας συμπεριφέρονται».
Το Al Jazeera είπε πως η αστυνομία της Μαλαισίας ανακοίνωσε έρευνα στο προσωπικό του σταθμού για ενδεχόμενη «ανταρσία, συκοφαντία και παραβίαση» του Νόμου περί Επικοινωνιών και Πολυμέσων, προσθέτοντας πως μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ δέχονται «συστηματικό bullying στο ίντερνετ», υβριστικά μηνύματα μέχρι και απειλές για τη ζωή τους.
Η Μαλαισία δεν αναγνωρίζει τους πρόσφυγες και υπάρχει έντονη καχυποψία απέναντι σε όσους έρχονται από το εξωτερικό, οι οποίοι συχνά απασχολούνται ως κακοπληρωμένοι εργάτες. Κάποιοι δε, κατηγορούν του μετανάστες εργάτες πως μεταδίδουν τον κορωνοϊό και συνιστούν βάρος για τα ταμεία.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια