Ένα Boeing 787 Dreamliner, της Norse Atlantic Airways προσγειώθηκε σε διάδρομο «μπλε πάγου» μήκους 3.000 μέτρων και πλάτους 60 μέτρων στην Ανταρκτική.
Ο ασυνήθιστος αεροδιάδρομος, σμιλεμένος από το χιόνι και τον πάγο, έδωσε την ευκαιρία στο αεροσκάφος να προσγειωθεί με ασφάλεια στο αεροδρόμιο Troll Airfield την Τετάρτη λίγο μετά τις 2 π.μ. υπό το έντονο φως του ήλιου, αφού αυτή τη στιγμή είναι καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα Dreamliner -ένα αεροσκάφος που μπορεί να μεταφέρει έως και 330 επιβάτες, ανάλογα με το μοντέλο- φτάνει στην Ανταρκτική.
Ποιοι πέταξαν για Ανταρκτική
Ωστόσο όποιος μετά από αυτό αναζητήσει να «κλείσει» πτήση προς το Troll, μάλλον θα απογοητευτεί. Η συγκεκριμένη πτήση N0787 δεν ήταν ένα κανονικό επιβατικό δρομολόγιο. Στους 45 επιβάτες περιλαμβάνονταν επιστήμονες από το Νορβηγικό Πολικό Ινστιτούτο, το οποίο είχε προγραμματίσει την πτήση για να μεταφέρει τους ίδιους και 12 τόνους εξοπλισμού στον ερευνητικό σταθμό Troll στο Queen Maud Land της Ανταρκτικής.
Επίσης, το χρονικό διάστημα που διήρκησε το ταξίδι κάθε άλλο παρά μικρό ήταν. Το αεροπλάνο αναχώρησε από το Όσλο στις 13 Νοεμβρίου, με ενδιάμεση στάση στο Κέιπ Τάουν πριν κατευθυνθεί νοτιότερα το βράδυ της Τετάρτης για να πραγματοποιήσει την πρωτοφανή προσγείωση.
«Ο μεγάλος χώρος φορτίου του Dreamliner το κατέστησε ιδανικό αεροσκάφος για την πτήση», δήλωσε ο Ντάνιελ Κάρεϊ της Aircontact, του γραφείου που οργάνωσε την πτήση. «Η απόδοσή του σχετικά με τα καύσιμα ήταν επίσης ένας άλλος παράγοντας», δήλωσε ο Πολ Έρλαντσον εκπρόσωπος εξυπηρέτησης της Boeing. Το αεροσκάφος έφτασε στην Ανταρκτική και επέστρεψε στο Κέιπ Τάουν χωρίς να χρειαστεί ανεφοδιασμό.
«Είναι μεγάλη τιμή και ενθουσιασμός εκ μέρους ολόκληρης της ομάδας Norse που πετύχαμε μαζί μια σημαντική στιγμή, την προσγείωση του πρώτου 787 Dreamliner», ανέφερε από την πλευρά του σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Norse Atlantic Airways, Μπγιορν Τόρε Λάρσεν. Η Καμίλα Μπρέκε, διευθύντρια του Νορβηγικού Πολικού Ινστιτούτου, δήλωσε ότι η χρήση του μεγαλύτερου αεροσκάφους ήταν ένας πιο βιώσιμος τρόπος για να φτάσει κανείς εκεί.
Με πληροφορίες από CNN