Η Ταϊλάνδη θα μείνει στην ιστορία καθώς είναι η πρώτη χώρα στην Νοτιοανατολική Ασία που ενέκρινε νομοσχέδιο για την νομιμοποίηση του συμφώνου συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών.
Το υπουργικό συμβούλιο της χώρας ενέκρινε νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στα ομόφυλα ζευγάρια να καταχωρούν επίσημα τη σχέση τους, ανέφερε το Bloomberg.
Το νομοσχέδιο αποφεύγει ωστόσο τον όρο «γάμος» αλλά θα επιτρέπει στα ομόφυλα ζευγάρια να κατέχουν από κοινού περιουσία, να υιοθετούν παιδιά και να ισχύουν κληρονομικά δικαιώματα μεταξύ των συντρόφων.
Το εν λόγω νομοσχέδιο οδηγείται πλέον στο κοινοβούλιο της χώρας για έγκριση πριν γίνει νόμος. Εάν ψηφιστεί σε νόμο, η Ταϊλάνδη θα είναι η πρώτη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας που θα εγκρίνει τέτοια νομοθεσία.
Θα είναι επίσης η δεύτερη επίσημη αρχή στην Ασία που θα επιτρέπει την αναγνώριση ομοφυλόφιλων μετά τη νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλόφιλων από την Ταϊβάν το 2019, όπως σημειώνει το Bloomberg.
Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Rachada Dhnadirek είπε την Τρίτη, ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε μια προηγούμενη έκδοση του νομοσχεδίου, το οποίο παρουσιάστηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης τον Ιούλιο του 2020.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να μελετήσει το νομοσχέδιο και να προχωρήσει σε δημόσια διαβούλευση προτού εγκριθεί.
«Το νομοσχέδιο είναι ένα ορόσημο για την κοινωνία της Ταϊλάνδης στην προώθηση της ισότητας μεταξύ των ανθρώπων όλων των φύλων», δήλωσε η Dhnadirek τον Ιούλιο.
«Αυτό ενισχύει τις οικογένειες των ατόμων με σεξουαλική ποικιλομορφία και είναι κατάλληλο για τις παρούσες κοινωνικές συνθήκες» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη νομοθεσία, και τα δύο μέλη της σχέσης πρέπει να είναι από 17 ετών και άνω ενώ τουλάχιστον ένας από τους δυο πρέπει να είναι υπήκοος Ταϊλάνδης.
Οι υποστηρικτές σημειώνουν ότι το νομοσχέδιο είναι μεν ένα βήμα προς τα εμπρός για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Ταϊλάνδη, δεν αποτελεί όμως ορόσημο για τα δικαιώματα της κοινότητας.
Ο Tanwarin Sukkhapisit, σκηνοθέτης και το πρώτο τρανς μέλος του κοινοβουλίου υπό το Κόμμα Move Forward, αμφισβήτησε επίσης την νέα μεταρρύθμιση γιατί η νομοθεσία δεν θα «αποκαλεί όλους, τόσο τα παραδοσιακά όσο και τα μη παραδοσιακά ζευγάρια δηλαδή, ως παντρεμένους συντρόφους».
Έκανε λόγο δε για «μεταμφίεση των διακρίσεων». «Δεν θέλουμε κάτι ιδιαίτερο, θέλουμε απλώς να μας φέρονται όπως σε όλους τους άλλους» τόνισε.
Η Pauline Ngarmpring, η πρώτη τρανς υποψήφια της Ταϊλάνδης που έθεσε υποψηφιότητα για πρωθυπουργός, είπε ότι «το νομοσχέδιο για την πολιτική αυτή ένωση των ομοφυλόφιλων δεν βασίζεται στην ισότητα».
«Αλλά είναι καλύτερα από το τίποτα», πρόσθεσε. «Αυτός δεν είναι ένας αγώνας που μπορεί να τελειώσει στη δική μας γενιά».
Με πληροφορίες του Bloomberg/PinkNews