Το intersex άτομο από την στην Ολλανδία που απέκτησε το πρώτο ουδέτερο διαβατήριο

Το intersex άτομο από την στην Ολλανδία που απέκτησε το πρώτο ουδέτερο διαβατήριο Facebook Twitter
Φωτογραφία: Ans Brys/ www.nrc.nl/
0

Το πρόσωπο που ονομάζεται Leonne Zeegers απέκτησε διαβατήριο με προσδιορισμό ουδέτερου φύλου αντί για τους συνήθεις διαχωρισμούς αντρών και γυναικών.

Γεννήθηκε άνδρας, το 2001 προχώρησε επαναπροσδιορισμό φύλου αλλά πλέον αναγνωρίζεται ως intersex και είναι 57 ετών.

Με δικαστική απόφαση, κατόρθωσε στο διαβατήριό να υπάρχει το σύμβολο «Χ», αντί να αναγράφεται το σύμβολο «Μ» (εάν είναι άνδρας) ή το σύμβολο «V» (εάν είναι γυναίκα).

Οι δικαστές αποφάσισαν ότι η παρεμπόδιση της εγγραφής ως ουδέτερο φύλο ισοδυναμεί με «παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, αυτοδιάθεσης και προσωπικής αυτονομίας».

Περίπου το 4% των πολιτών στην Ολλανδία δεν αυτοπροσδιορίζεται ούτε ως άρρεν, ούτε ως θήλυ. 

Παρά την απόφασή τους, εναπόκειται στα δικαστήρια να αποφασίσουν εάν ένα άτομο θα πρέπει να λάβει μια ονομασία X για το φύλο.

Ορισμένες χώρες ήδη προσφέρουν μια επιλογή ουδέτερου φύλου στις αιτήσεις διαβατηρίων. Αυτές είναι οι Αργεντινή, Αυστραλία, Καναδάς, Δανία, Ινδία, Μάλτα, Νεπάλ, Νέα Ζηλανδία και Πακιστάν.

Η υπόθεση Zeegers έχει απασχολήσει τις ομάδες υποστήριξης των ΛΟΑΤΚΙ που ζητούσαν από την ολλανδική κυβέρνηση να αλλάξει την υπάρχουσα νομοθεσία, για να επιτρέψει σε οποιονδήποτε να προσδιορίσει εαυτόν ως τρίτο φύλο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πού είναι το Λεσότο, η χώρα που ο Τραμπ είπε ότι «κάνεις δεν έχει ακούσει ποτέ»

Διεθνή / Πού είναι το Λεσότο, η χώρα που ο Τραμπ είπε ότι «κάνεις δεν έχει ακούσει ποτέ»

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε προσβεβλημένος μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου για περικοπές των «8 εκατ. δολαρίων για τη στήριξη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στο Λεσότο που κανείς δεν έχει ακουστά»
LIFO NEWSROOM
Εάν έχει κλαπεί ο χρυσός των ΗΠΑ από το Φορτ Νοξ, ρωτούν Τραμπ και Μασκ

Διεθνή / Εάν έχει κλαπεί ο χρυσός των ΗΠΑ από το Φορτ Νοξ, ρωτούν Τραμπ και Μασκ

Πρέπει να πάμε εκεί και να διαπιστώσουμε εάν είναι εκεί όντως ο χρυσός, επιμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο - «Ίσως ο Μάσκ θέλει να δει πώς μοιάζει ο πλούτος του στην πραγματικότητα»
LIFO NEWSROOM
Φράχτη μήκους 8,5 χλμ. κατασκευάζει στον Έβρο και η Τουρκία

Διεθνή / Φράχτη μήκους 8,5 χλμ. κατασκευάζει στον Έβρο και η Τουρκία

Ο νομάρχης της Αδριανούπολης, Γιουνούς Σεζέρ, ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαγωνισμών και τα έργα προχωρούν με την υποστήριξη του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Άμυνας
LIFO NEWSROOM