Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τον ΟΗΕ πως έχουν αξιόπιστες πληροφορίες οι οποίες δείχνουν ότι η Μόσχα συντάσσει λίστες με Ουκρανούς που «θα δολοφονηθούν ή θα σταλούν σε στρατόπεδα έπειτα από μία στρατιωτική εισβολή».
Αυτό αναφέρει επιστολή που εστάλη στην επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με την Washington Post.
Το σχέδιο της Μόσχας για μετά την την εισβολή, σύμφωνα με την αμερικανική επιστολή, θα περιλαμβάνει βασανιστήρια, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και «εκτεταμένη ανθρώπινη οδύνη». Στην επιστολή δεν γίνεται αναφορά στη φύση των πληροφοριών που υποστηρίζουν αυτή την εκτίμηση.
Ήδη, η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αποφασίσει να ξεκινήσει την εισβολή. «Θα ήθελα να σας ενημερώσω για ανησυχητικές πληροφορίες που πρόσφατα απέκτησαν οι ΗΠΑ, που δείχνουν ότι έχουν σχεδιαστεί παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κακοποιήσεις μετά από περαιτέρω εισβολή», ανέφερε η επιστολή που υπογράφει η Μπασθίντα Κρόκερ, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς στη Γενεύη.
«Αυτές οι ενέργειες, που σε παλιότερες ρωσικές επιχειρήσεις έχουν συμπεριλάβει στοχευμένες δολοφονίες, απαγωγές/ αναγκαστικές εξαφανίσεις, άδικες συλλήψεις και τη χρήση βασανιστηρίων πιθανότατα θα στοχεύσουν εκείνους που αντιτίθενται σε ρωσικές ενέργειες», ανέφερε η επιστολή προς την Μισέλ Μπασελέ, την ύπατη αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ανάμεσα στους στόχους των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων θα είναι Ρώσοι και Λευκορώσοι αντιφρονούντες που είναι εξόριστοι στην Ουκρανία, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές κατά της διαφθοράς και «ευάλωτοι πληθυσμοί όπως θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα».
«Συγκεκριμένα, έχουμε αξιόπιστες πληροφορίες που δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις δημιουργούν λίστες με Ουκρανούς που θα δολοφονηθούν ή θα σταλούν σε στρατόπεδα έπειτα από μία ρωσική εισβολή», συνεχίζει η επιστολή.
Επιπλέον, η διοίκηση Μπάιντεν έχει πληροφορίες που δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα χρησιμοποιήσουν «θανάσιμα μέτρα» για να καταστείλουν ειρηνικές διαμαρτυρίες ή άλλες «μορφές ειρηνικής αντίστασης από πολίτες», αναφέρει η επιστολή.
Σε αυτή η Κρόκερ σημειώνει ότι η Ουάσινγκτον απευθύνθηκε στην ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, λόγω της εξουσίας της και της παρουσίας στην Ουκρανία. Το 2014 τα Ηνωμένα Έθνη συγκρότησαν αποστολή παρακολούθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, με ιδιαίτερη προσοχή στην ανατολική Ουκρανία. Η αποστολή έχει γραφεία στο Κίεβο, το Λουγκάνσκ, το Ντονέτσκ, το Χάρκοβο και άλλες πόλεις.
Σε έκθεση για την περίοδο από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο του 2021, η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα έκανε λόγο για αυξημένους θανάτους αμάχων και αναγκαστική στρατολόγηση, όπως και αυστηρότερους περιορισμούς για την ελευθερία της μετακίνησης, από τις αρχές του Λουγκάνσκ.
Επίσης, ανέφερε καταγγελίες για βασανιστήρια και αυθαίρετες συλλήψεις σε περιοχές που ελέγχουν αυτονομιστές, όπως και έλλειψη πρόσβασης των ανεξάρτητων παρατηρητών σε χώρους κράτησης.