Ιράν: Ο νέος νόμος «αγνότητας» για γυναίκες και άνδρες διχάζει ακόμα και τον πρόεδρο της χώρας

Ιράν: Ο νέος νόμος «αγνότητας» για γυναίκες και άνδρες διχάζει ακόμα και τον πρόεδρο της χώρας Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Το ιρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε νέο νόμο περί σεμνότητας, ο οποίος επιβάλλει αυστηρότερους περιορισμούς στην ένδυση ανδρών και γυναικών, πυροδοτώντας ανησυχίες για νέα κοινωνική αναταραχή. 

Ο «νόμος περί αγνότητας και χιτζάμπ», που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των Φρουρών, αναμένεται να υπογραφεί από τον πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκγιάν για να τεθεί σε ισχύ στις 13 Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος Πεζεσκγιάν, εκλεγμένος με μεταρρυθμιστική ατζέντα, έχει εκφράσει την αντίθεσή του, χαρακτηρίζοντας τον νόμο «αόριστο». Παρόλο που η υπογραφή του είναι τυπική διαδικασία, η δημόσια διαφωνία του τον φέρνει αντιμέτωπο με τους συντηρητικούς κύκλους. Σε ανάρτησή του, τόνισε πως «πρέπει να υπάρχει διάλογος και αλληλεπίδραση, όχι διχασμός στην κοινωνία».

Ο νόμος, που θα εφαρμοστεί δοκιμαστικά για τρία χρόνια, προβλέπει αυστηρές ποινές για παραβάσεις, όπως πρόστιμα, απαγορεύσεις ταξιδιών, ακόμη και περιορισμούς στην ανανέωση διαβατηρίων και στη χρήση διαδικτύου. Ειδικότερα, οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να φορούν στενά ρούχα ή να εκθέτουν μέρη του σώματος, ενώ για τους άνδρες απαγορεύεται η αποκάλυψη του στήθους, των ώμων και των γονάτων.

Ευρεία εποπτεία και ψηφιακοί περιορισμοί 

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία του νόμου είναι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης και καμερών παρακολούθησης για την καταγραφή παραβάσεων, καθώς και η επιβολή περιορισμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, επιχειρήσεις που δεν τηρούν τους κανόνες ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με αυστηρά πρόστιμα και ποινές.

Το 2022, ο θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμινί από την αστυνομία ηθών προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις, κατά τις οποίες περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Ο νέος νόμος θεωρείται πως επαναφέρει τις συνθήκες που οδήγησαν στις διαμαρτυρίες, παρά τις ανησυχίες για περαιτέρω κοινωνική αποσταθεροποίηση.

Ο πρόεδρος αντιμετωπίζει περιορισμένες επιλογές για να ανατρέψει τον νόμο, όπως προσφυγή στον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ή στο Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Ωστόσο, η επιτυχία αυτών των προσπαθειών εξαρτάται από τη στήριξη του ίδιου του Αγιατολάχ.

Ο Πεζεσκγιάν, κατά τη διάρκεια προεδρικής συζήτησης, είχε δηλώσει: «Δεν έχουμε το δικαίωμα να επιβάλλουμε τη βούλησή μας στις γυναίκες και τις κόρες μας». Οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν αναμένεται να δοκιμάσουν την ανθεκτικότητα τόσο της κυβέρνησης όσο και της ιρανικής κοινωνίας.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάλυση NYT: Γιατί το Χάρβαρντ αποφάσισε να πολεμήσει τον Τραμπ

Διεθνή / Ανάλυση NYT: Γιατί το Χάρβαρντ αποφάσισε να πολεμήσει τον Τραμπ

Το Χάρβαρντ χρειάστηκε λιγότερο από 72 ώρες για να πει «όχι» στις απαιτήσεις Τραμπ που με όχημα την «καταπολέμηση του αντισημιτισμού» επιτίθενται στην ακαδημαϊκή ελευθερία
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Η Κίνα επιτίθεται λεκτικά στις ΗΠΑ για τον εμπορικό πόλεμο: «Έχετε ζήσει πέρα από τις δυνατότητές σας και επωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Διεθνή / Κίνα προς ΗΠΑ: «Σταματήστε την γκρίνια – Ωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ–Κίνας κλιμακώνεται, η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν να παριστάνουν το θύμα - Τι σημαίνουν οι νέοι δασμοί για την παγκόσμια οικονομία και τεχνολογία;
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Νέος χάρτης «κόβει» το Αιγαίο στα δύο – Προς ολοκλήρωση το θαλάσσιο σχέδιο της Άγκυρας

Διεθνή / Η Τουρκία παρουσιάζει δικό της θαλάσσιο χάρτη – Χωρίζει το Αιγαίο στη μέση, βάσει «Γαλάζιας Πατρίδας»

Η Τουρκία φέρνει νέο θαλάσσιο χάρτη στο προσκήνιο, βασισμένο στη «μέση γραμμή» του Αιγαίου, εντείνοντας τις γεωπολιτικές εντάσεις με την Ελλάδα.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ