Ιταλία: O «γιατρός των μεταναστών» από τη Λαμπεντούζα μπαίνει στην Ευρωβουλή

Ιταλία: O «γιατρός των μεταναστών» από τη Λαμπεντούζα μπαίνει στην Ευρωβουλή Facebook Twitter
0

Ένας Ιταλός, γνωστός στη χώρα του ως ο «γιατρός των μεταναστών» στο μικρό νησί της Λαμπεντούζα, κοντά στη Σικελία, εξελέγη ευρωβουλευτής στις εκλογές τις Κυριακής. 

Η επιτυχία του Πιέτρο Μπάρτολο πάει κόντρα στις μεγάλες εκλογικές επιδόσεις της ακροδεξιάς σε όλη τη νότια Ιταλία. Ο Μπάρτολο έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στη Μεσόγειο. Στις ευρωεκλογές ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής στη Σικελία για το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα. Επιλέχθηκε ως μια τελευταία γραμμή άμυνας απέναντι στην αντιμεταναστευτική ρητορική της ακροδεξιάς. Τελικά εξελέγη στη δεύτερη θέση, πίσω από τον υποψήφιο της ακροδεξιάς Λέγκα, του Ματέο Σαλβίνι. 

Ο Μπαρτόλο γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λαμπεντούζα, ένα μικρό νησί με 6.000 κατοίκους, το κοντινότερο σημείο της Ιταλίας από τις λιβυκές ακτές. Η Λαμπεντούζα είναι για πάρα πολλούς μετανάστες και πρόσφυγες το πρώτο κομμάτι ευρωπαϊκού εδάφους στο οποίο φτάνουν. Κάποτε ήταν το καταφύγιο για αυτούς, όμως τα τελευταία χρόνια πολύ κάτοικοι της Λαμπεντούζα αντιδρούν στην παρουσία των μεταναστών. 

Ο Μπαρτόλο αρνείται να αναφερθεί στον Σαλβίνι με το όνομα του, χαρακτηρίζει την άνοδο της Λέγκα σαν «τσουνάμι». «Είμαστε στη μέση ενός τερατώδους κύματος από φασιστικές δυνάμεις», λέει ο 63χρονος γιατρός. «Είμαι ευγνώμων σε όσους με υποστήριξαν. Την ίδια στιγμή, είμαι πολύ ανήσυχος για τα αποτελέσματα που πέτυχε αυτός ο άλλος άνθρωπος, ο τύπος που κλείνει τα λιμάνια σε πλοία που διασώζουν, ο τύπος που θέλει να επιβάλλει πρόστιμα σε όσους σώζουν μετανάστες». 

Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε που ο Σαλβίνι βρέθηκε στη Σικελία και ζήτησε δημόσια συγγνώμη εκ μέρους του κόμματος του, που λεγόταν Λέγκα του Βορρά και είχε επιθετικό λόγο απέναντι στους νότιους Ιταλούς, τους οποίους για μεγάλο καιρό χαρακτήριζε «παράσιτα» που βυθίζουν τη χώρα. 

Τότε χρειάστηκε την προστασία της αστυνομίας, τα πλήθη στο Παλέρμο τον υποδέχτηκαν πετώντας του ντομάτες και αυγά. Τελικά όμως όταν οι Ιταλοί έφτασαν στις κάλπες την Κυριακή, φαίνεται πως η κίνηση του Σαλβίνι είχε αποδώσει. Στη Σικελία η Λέγκα πήρε 20%, ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα αν σκεφτεί κανείς στις προηγούμενες ευρωεκλογές είχε πάρει λίγο παραπάνω από 1%. Σε όλη την Ιταλία το ποσοστό της Λέγκα ήταν 34% και αναδείχθηκε το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας. 

Το πιο σοκαριστικό και επίπονο αποτέλεσμα για τον Μπαρτόλο ήταν όμως το ποσοστό της Λέγκα στο νησί του, την Λαμπεντούζα, εκεί η Λέγκα είχε ποσοστό 45%. «Φυσικά και με πονάει, λέει ο Μπαρτόλο. «Αλλά είναι επίσης αλήθεια πως μόνο το 26% των κατοίκων της Λαμπεντούζα πήγε στις κάλπες. Πρέπει επίσης να υπογραμμίσω πως το νησί μου, με μόνο 6.000 κατοίκους, έχει σηκώσει το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης για 30 χρόνια».

Ο Μπαρτόλο λέει πως θα μεταφέρει τον αγώνα του για δικαιοσύνη απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. «Έχω ακούσει πως (οι Ευρωπαίοι πολιτικοί) δεν θέλουν τις ΜΚΟ να σώζουν μετανάστες στη θάλασσα. Συμφωνώ μαζί τους. Θέλω να παλέψω για έναν κόσμο για τον οποίον δε θα χρειάζονται ΜΚΟ στη θάλασσα, για έναν κόσμο στον οποίον οι μετανάστες δε χρειάζεται να ρισκάρουν τη ζωή τους για να φτάσουν στην Ευρώπη. Θέλω έναν κόσμο στον οποίο οι μετανάστες θα μπορούν να έρχονται στις χώρες μας μέσω ανθρωπιστικών διαδρομών, με αεροπλάνα. Θα παλέψω στην Ευρώπη για έναν κόσμο στον οποίο δε θα υπάρχει ανάγκη για γιατρούς όπως εγώ, οι οποίοι περιθάλπουν θύματα πολέμου και βιασμών τα οποία η Ευρώπη δεν θέλει να δεχθεί». 

  

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το κορίτσι της Ναπάλμ»: Ποιος, πράγματι, τράβηξε τη φωτογραφία - σύμβολο της φρίκης του πολέμου;

Διεθνή / «Το κορίτσι της Ναπάλμ»: Ποιος, πράγματι, τράβηξε τη φωτογραφία - σύμβολο της φρίκης του πολέμου;

Ήταν ο φωτογράφος του Associated Press Νικ Ατ, όπως γνωρίζουμε ή ένας άγνωστος Βιετναμέζος φωτογράφος που εργαζόταν ως free lancer για το ιστορικό πρακτορείο; Ένα νέο ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την άλλη πλευρά της ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Μέριλιν Μάνσον: Γιατί δεν καταδικάστηκε - «Το περιμέναμε» λέει η πρώην του, Έβαν Ρέιτσελ Γουντ

Διεθνή / Μέριλιν Μάνσον: Γιατί δεν καταδικάστηκε παρόλο που «υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία»

Οι κατηγορίες εις βάρος του για σεξουαλική επίθεση αντιμετωπίστηκαν ως «πολύ παλιές» από το δικαστήριο - Γιατί δεν βοήθησε ο νόμος Phoenix Act - Η ανάρτηση της Έβαν Ρέιτσελ Γουντ
LIFO NEWSROOM