Ιταλία: Προσπαθεί ο Σαλβίνι να επισκιάσει τη Μελόνι στον ακροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό;

Ιταλία: Προσπαθεί ο Σαλβίνι να επισκιάσει τη Μελόνι στον ακροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό; Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Ανώτεροι Ιταλοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η μεγαλοστομία του Ματέο Σαλβίνι θα μπορούσε να διαταράξει τις λεπτές ισορροπίες στον ακροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη σταθερότητα της κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι. 

Παρά τη συμπάθεια των εταίρων της Μελόνι για τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν και τη δυσφορία για τους ευρωπαϊκούς κανόνες σχετικά με τα οικονομικά ελλείμματα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός από την εκλογή της τον Σεπτέμβριο και μέχρι τώρα υιοθέτησε μια πιο μετριοπαθή στάση ως προς τα ζητήματα που απασχολούν περισσότερο τους επενδυτές και διατήρησε τις καλές σχέσεις με τους υπόλοιπους συμμάχους της Δύσης. 

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, τις τελευταίες εβδομάδες οι κινήσεις της 45χρονης ακροδεξιάς πρωθυπουργού προδίδουν μια αστάθεια, καθώς προσπαθεί να διατηρήσει το πάνω χέρι στην κόντρα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής της και επίσης ακροδεξιό αντίπαλό της, Ματέο Σαλβίνι.

Από την ορκωμοσία της κυβέρνησης Μελόνι, ο Σαλβίνι προσπαθεί να την επισκιάσει διαμορφώνοντας την ατζέντα σε θέματα όπως η αστυνόμευση και οι δαπάνες για τις υποδομές. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρηματοδότηση για την κατασκευή γέφυρας που θα ενώνει την ηπειρωτική χώρα με τη Σικελία έγινε μετά από σχετικές πρωτοβουλίες του Σαλβίνι.

Πλέον, εντείνονται οι ανησυχίες μεταξύ Ιταλών αξιωματούχων από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα αλλά και από κράτη μέλη της G7 μήπως η κόντρα με τον Σαλβίνι εκτρέψει την προσοχή της Μελόνι από την ανάταξη της οικονομίας ή πυροδοτήσει σοβαρό ρήγμα με την ΕΕ.

Προς το παρόν η ακροδεξιά πρωθυπουργός φαίνεται να διατηρεί την εύθραυστη ισορροπία στον οικονομικό τομέα. Ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησή της αντανακλά τη δέσμευσή της να μειώσει τα χρέη της Ιταλίας, έστω και αν αναγκάζεται να βρίσκει χρήματα για τις πρωτοβουλίες του Σαλβίνι, όπως μια μικρή μείωση της ηλικίας συνταξιοδότισης και ελάφρυνση των φόρων για τους αυτοαπασχολούμενους.

Εκτός από την οικονομική διαχείριση, σημαντική πηγή ανταγωνισμού στις διμερείς τους σχέσεις αποτελεί και το μεταναστευτικό-προσφυγικό. Ο Σαλβίνι εμφανίζεται ως αμύντορας της Ιταλίας και των Ιταλών στριμώχνοντας τη Μελόνι.

Έτσι, όταν η Γαλλία αποφάσισε να επιτρέψει τον ελλιμενισμό του πλοίου Ocean Viking με 234 μετανάστες και πρόσφυγες, η Μελόνι έσπευσε να υιοθετήσει σκληρή ρητορική κατά του Παρισιού: «Χαιρετίζουμε την απόφαση της Γαλλίας να μοιραστεί την ευθύνη για την έκτακτη ανάγκη στο μεταναστευτικό. Μέχρι τώρα την επωμίζονταν μόνες τους η Ιταλία και λίγες άλλες χώρες της Μεσογείου».

Η δήλωση της Μελόνι πυροδότησε διπλωματική κρίση με το Παρίσι, με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμαμέν να χαρακτηρίζει «ακατανόητη», «απαράδεκτη» και «ανεύθυνη» την άρνηση της Ιταλίας να επιτρέψει τον ελλιμενισμό πλοίων με μετανάστες και να απειλεί με την επιβολή συνοριακών ελέγχων μεταξύ των δύο χωρών.

Η εν λόγω ένταση, παρά την εκτόνωσή της στη συνέχεια, επηρέασε το ντεμπούτο της Μελόνι στη σύνοδο της G-20. Σύμφωνα με διπλωμάτες, ήταν ορατή η ψυχρότητα στις σχέσεις της Ιταλίας με τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ