Ενώ το ιαπωνικό ουίσκι, το σάκε και η μπίρα γνωρίζουν παγκόσμια αναγνώριση, ένα μπαρ στο Τόκιο αναβιώνει το doburoku, ένα από τα παλαιότερα και πιο αμφιλεγόμενα παραδοσιακά ποτά της Ιαπωνίας.
Στη συνοικία Nihombashi, το ζυθοποιείο Heiwa Doburoku Kabutocho προσφέρει αυτό το ιστορικό αλκοολούχο ποτό, το οποίο αναδείχθηκε δημοφιλές στην περίοδο Έντο (1603 - 1868) όταν οι μεταφορές σάκε ανήκουν στις κύριες οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής.
Το doburoku είναι μια «θολή» παραλλαγή του σάκε με υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και πιο γλυκιά γεύση. Χάρη στη διαφορετική διαδικασία παρασκευής, οι πρώτες ύλες – ρύζι, kouji (ρύζι με μύκητες) και νερό – προστίθενται ταυτόχρονα, διακόπτοντας την πλήρη ζύμωση και αφήνοντας το ποτό με χαμηλότερο αλκοολικό βαθμό.
10/21(月)【クラフトサケ入荷】#稲とアガベ DOBUROKU 〈破〉 参 「さとやまコーヒー SAKEICE」#ハッピー太郎醸造所 苺屋はな 「スターナイト」#LIBROM 「シュワッとピスタチオ」#まごころいし井#新橋#新橋日本酒#新橋居酒屋#クラフトサケ pic.twitter.com/Y1xY4EfAoS
— まごころ いし井 (@magokoroishii) October 21, 2024
Ιστορικά αμφιλεγόμενο, από το «ποτό των αγροτών» στο απαγορευμένο προϊόν
Το doburoku είχε εξέχουσα θέση στην ιαπωνική ύπαιθρο και τις τελετουργίες των Σίντο ναών για αιώνες, προτού οι μεταρρυθμίσεις του Μεϊτζί το καταστήσουν παράνομο. Ο νέος φορολογικός έλεγχος επί των αλκοολούχων προϊόντων περιόρισε τη δυνατότητα αυτοπαραγωγής, και το 1899 απαγορεύτηκε οριστικά η οικιακή παραγωγή του. Παρόλα αυτά, η χρήση του για θρησκευτικούς σκοπούς συνεχίστηκε και, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το κορεατικό ποτό makgeolli –ένα ανάλογο του doburoku– γνώρισε επίσης άνθηση.
Το 2003, η ιαπωνική κυβέρνηση χαλάρωσε την απαγόρευση επιτρέποντας την πώληση doburoku σε συγκεκριμένες ζώνες οικονομικής ενίσχυσης. Σήμερα, 193 επιχειρήσεις στην Ιαπωνία έχουν άδεια πώλησης doburoku, προσφέροντας στους ντόπιους και στους επισκέπτες μια μοναδική γεύση του παρελθόντος.
Η σημερινή άνθιση του doburoku
Στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Sake Hotaru άνοιξε το 2015 ως το πρώτο νόμιμο μπαρ με doburoku, ενώ το Heiwa Doburoku Kabutocho έκανε το ντεμπούτο του το 2022. Στο νέο αυτό μπαρ, σχεδόν οι μισοί πελάτες είναι ξένοι επισκέπτες, που συχνά ρωτούν για τις διαφορές μεταξύ σάκε και doburoku, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ζυθοποιείου, Νοριμάσα Γιαμαμότο.
Οι εντάσεις της γεύσης του doburoku συγκρίνονται με εκείνες του τυριού cheddar και του εξωτικού φρούτου noni, προσφέροντας στους επισκέπτες μια ιδιαίτερη γαστρονομική εμπειρία.
Παράλληλα, σε άλλες χώρες, όπως στις ΗΠΑ, το doburoku παραμένει σχετικά άγνωστο. Στη Νέα Υόρκη, το Kato Sake Works στο Μπρούκλιν προσφέρει περιορισμένες ποσότητες του ποτού, αν και η ζήτηση παραμένει περιορισμένη.
Η αναβίωση του doburoku προσελκύει ολοένα και περισσότερο το διεθνές ενδιαφέρον, προσφέροντας μια νέα ευκαιρία στο παραδοσιακό αυτό ποτό να ξαναβρεί τη θέση του στην ιαπωνική και διεθνή γαστρονομική σκηνή.
Με πληροφορίες από CNN