Τέσσερις Καναδοί που αντιμετώπιζαν κατηγορίες για ναρκωτικά στην Κίνα εκτελέστηκαν νωρίτερα φέτος, όπως επιβεβαίωσαν οι καναδικές αρχές.
Όλοι τους ήταν διπλοί υπήκοοι του Καναδά και της Κίνας και οι ταυτότητές τους έχουν αποσιωπηθεί, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Μέλανι Τζολί.
Εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στον Καναδά φέρεται να προέτρεψε την Οτάβα να «σταματήσει να κάνει ανεύθυνες παρατηρήσεις», καθώς οι ειδικοί φοβούνται περαιτέρω κάμψη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μετά από χρόνια έντασης.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε την Πέμπτη ότι ενήργησε «σύμφωνα με το νόμο», ενώ η πρεσβεία δήλωσε ότι υπήρχαν «στέρεες και επαρκείς» αποδείξεις για τα εγκλήματά τους.
Το Πεκίνο είχε «εγγυηθεί πλήρως τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των ενδιαφερόμενων Καναδών υπηκόων», ανέφερε η πρεσβεία, καλώντας τον Καναδά να σεβαστεί «τη δικαστική κυριαρχία της Κίνας».
Η κίνα δεν αναγνωρίζει τη διπλή υπηκοότητα
Η Κίνα δεν αναγνωρίζει τη διπλή υπηκοότητα και τηρεί σκληρή στάση απέναντι στα εγκλήματα κατά των ναρκωτικών. Ωστόσο, είναι σπάνιο να επιβάλλεται η θανατική ποινή σε αλλοδαπούς.
Η Τζολί δήλωσε ότι παρακολουθούσε τις υποθέσεις «πολύ στενά» εδώ και μήνες και είχε προσπαθήσει μαζί με άλλους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, να σταματήσει τις εκτελέσεις.
O Καναδάς είχε επανειλημμένα ζητήσει επιείκεια από τις Κινεζικές αρχές
Σε δήλωσή της προς τα καναδικά μέσα ενημέρωσης, η εκπρόσωπος του Καναδά για τις Παγκόσμιες Υποθέσεις, Σάρλοτ ΜακΛέοντ δήλωσε ότι ο Καναδάς «έχει επανειλημμένα ζητήσει επιείκεια για τα άτομα αυτά στα ανώτερα επίπεδα και παραμένει σταθερά αντίθετος στη χρήση της θανατικής ποινής σε όλες τις περιπτώσεις, παντού».
Η Κίνα επιβάλλει τη θανατική ποινή σε σοβαρά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με ναρκωτικά, διαφθορά και κατασκοπεία. Αν και ο αριθμός των εκτελέσεων κρατείται μυστικός, οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων πιστεύουν ότι η Κίνα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εκτελέσεων στον κόσμο.
«Αυτές οι σοκαριστικές και απάνθρωπες εκτελέσεις Καναδών πολιτών από τις κινεζικές αρχές θα πρέπει να αφυπνίσουν τον Καναδά», δήλωσε η Κέτι Νιβιαμπάντι, από τη Διεθνή Αμνηστία του Καναδά. «Είμαστε συντετριμμένοι για τις οικογένειες των θυμάτων και τις έχουμε στην καρδιά μας καθώς προσπαθούν να επεξεργαστούν το αδιανόητο.
«Οι σκέψεις μας πηγαίνουν επίσης στους αγαπημένους των Καναδών πολιτών που η Κίνα έχει καταδικάσει σε θάνατο ή των οποίων η τύχη στο κινεζικό σωφρονιστικό σύστημα είναι άγνωστη».
Το 2019, ο Καναδός υπήκοος Ρόμπερτ Λοίντ Σέλενμπεργκ καταδικάστηκε σε θάνατο στην Κίνα για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, σε μια πολύκροτη υπόθεση που καταδικάστηκε από την καναδική κυβέρνηση. Όπως αναφέρει ο Guardian, δεν ήταν μεταξύ των Καναδών που εκτελέστηκαν.
A Chinese court in NE China's Liaoning Province on Tuesday rejected Canadian drug smuggler Robert Lloyd Schellenberg's appeal against his death sentence. The Canadian national was sentenced to death in 2019 for smuggling 222.035kg of methamphetamines. (file pic) pic.twitter.com/8LlzClqjq9
— People's Daily, China (@PDChina) August 10, 2021
Οι σχέσεις Κίνας - Καναδά είναι τεταμένες από το 2018
«Θα συνεχίσουμε όχι μόνο να καταδικάζουμε έντονα αλλά και να ζητάμε επιείκεια για άλλους Καναδούς που αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις», δήλωσε ο Τζολί την Τετάρτη.
Οι σχέσεις μεταξύ του Καναδά και της Κίνας είναι τεταμένες από το 2018, αφού ο Καναδάς συνέλαβε ένα κινεζικό στέλεχος των τηλεπικοινωνιών, τη Μενγκ Ουάνγκζου, κατόπιν αιτήματος έκδοσης από τις ΗΠΑ. Η Κίνα συνέλαβε δύο Καναδούς λίγο αργότερα, οι οποίοι έχουν πλέον αφεθεί ελεύθεροι.
Το 2023, τα καναδικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν εκθέσεις, πολλές από τις οποίες βασίζονταν σε διαρροές πληροφοριών, σχετικά με λεπτομερείς ισχυρισμούς για κινεζική ανάμιξη στις ομοσπονδιακές εκλογές της χώρας. Η Κίνα διέψευσε τις αναφορές, χαρακτηρίζοντάς τες «αβάσιμες και δυσφημιστικές».
Πιο πρόσφατα, η Κίνα επέβαλε ανταποδοτικούς δασμούς σε ορισμένες καναδικές εισαγωγές γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, αφού η Οτάβα επέβαλε εισφορές στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, τον χάλυβα και το αλουμίνιο.
Με πληροφορίες από Guardian