Ο αριθμός των διαζυγίων στην Κίνα μειώθηκε κατά 70% και πλέον, μετά την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει υποχρεωτική «περίοδο χάριτος».
Ο νέος νόμος, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, προβλέπει ότι τα ζευγάρια που κάνουν αίτηση διαζυγίου θα πρέπει να περιμένουν 30 ημέρες προτού επεξεργαστεί το αίτημά τους. Έπειτα από αυτή την «περίοδο χάριτος», πρέπει να υποβάλουν εκ νέου την αίτηση, προκειμένου να προχωρήσει.
Το πρώτο τρίμηνο του 2021 καταγράφηκαν 296.000 διαζύγια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου, μείωση της τάξεως του 72% σε σύγκριση με τα 1,06 εκατ. Που ήταν ο αριθμός τους το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Επίσης, υπήρξε μείωση περίπου 52% σε σύγκριση με τον αριθμό των διαζυγίων του πρώτο τριμήνου του 2020 (612.000).
Ο νέος νόμος προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις στην Κίνα, για περιορισμό των προσωπικών ελευθεριών, ενώ πολλοί προειδοποίησαν ότι με αυτόν τον τρόπο πιθανόν οι άνθρωποι να παγιδεύονται σε έναν αποτυχημένο ή ακόμη και βίαιο γάμο.
Στον αντίποδα, Κινέζοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο αποτρέπονται τα «παρορμητικά» διαζύγια, ενώ σημειώνουν ότι σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια για τον τερματισμό του γάμου τους. Μια επιλογή που είναι όμως πολύ πιο χρονοβόρα και ακριβή, σε σύγκριση με την υποβολή μιας αίτησης διαζυγίου στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες.
Η απόφαση για την υποχρεωτική «περίοδο χάριτος» ελήφθη έπειτα από τη σταθερή αύξηση των διαζυγίων στην Κίνα τα τελευταία χρόνια. Αυτό αποδίδεται αν μέρει στον περιορισμό του κοινωνικού στίγματος λόγω του τερματισμού ενός γάμου, αλλά και στη μεγαλύτερη αυτονομία των γυναικών. Στο 70% των διαζυγίων, οι γυναίκες ήταν εκείνες που έκαναν το πρώτο βήμα.
Η Κίνα δεν είναι η μοναδική χώρα στην οποία ισχύει κάτι τέτοιο. Στη Γαλλία και τη Βρετανία τα ζευγάρια που θέλουν να πάρουν διαζύγιο κοινή συναινέσει θα πρέπει να περιμένουν πρώτα 2 και 6 εβδομάδες αντίστοιχα.
Με πληροφορίες από CNN