Μία Ουιγούρος πανεπιστημιακός καταδικάστηκε σε ισόβια στην Κίνα επειδή «έθεσε σε κίνδυνο την κρατική ασφάλεια», σύμφωνα με οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Reuters, το ίδρυμα Dui Hua ανακοίνωσε πως η 57χρονη Ουιγούρος καθηγήτρια Ραχήλ Ντάουτ έχασε την έφεση που είχε υποβάλει τον Δεκέμβριο του 2018 κατά της αρχικής καταδικαστικής απόφασης. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «αυτή πιστεύεται ότι είναι η πρώτη φορά που αξιόπιστη πηγή στην κυβέρνηση της Κίνας έχει επιβεβαιώσει την ποινή ισόβιας κάθειρξης».
Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγορούν την Κίνα πως προχωρά σε μαζικές διώξεις κατά των Ουιγούρων, ενώ γίνεται λόγος και για κακοποιητικές πρακτικές, όπως υποχρεωτική στείρωση και πολιτιστική καταστολή, μεθόδους που κάποιες κυβερνητικές υπηρεσίες -όπως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις ΗΠΑ- χαρακτηρίζουν ως «γενοκτονία».
Από την πλευρά της η Κίνα αρνείται τις κατηγορίες. Όπως, όμως, αναφέρει το Reuters, τα κινεζικά δικαστήρια έχουν ποσοστό καταδίκης 99,9% και οι αθωώσεις συμβαίνουν σπάνια σε ένα αδιαφανές δικαστικό σύστημα.
Πριν από τη σύλληψή της, η Ραχήλ Ντάουτ ήταν καθηγήτρια στο University College of Humanities στη Σιντζιάνγκ καθώς και προβεβλημένη πολιτισμική ανθρωπολόγος και εθνογράφος του πολιτισμού των Ουιγούρων.
Συνελήφθη και κρατείται από τον Δεκέμβριο του 2017 χωρίς η κινεζική κυβέρνηση να δικαιολογήσει ικανοποιητικά αυτή την κίνηση. Από την πλευρά της το ίδρυμα Dui Hua αναφέρει πως η Ραχήλ Ντάουτ εντάσσεται σε έναν κατάλογο περισσότερων από 300 Ουιγούρων διανοούμενων που έχουν τεθεί υπό κράτηση, συλληφθεί ή φυλακιστεί από τις κινεζικές αρχές από το 2016.
Όπως δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ιδρύματος, Τζον Καμ, «η συγκεκριμένη καταδίκη είναι μια σκληρή τραγωδία, μια μεγάλη απώλεια για τον λαό των Ουιγούρων και για όλους όσοι εκτιμούν την ακαδημαϊκή ελευθερία. Κάνω έκκληση για την άμεση απελευθέρωσή της και την ασφαλή επιστροφή της στην οικογένειά της».
Κίνα: Φυλακίσεις, διωγμοί και τώρα ισόβια για τους Ουιγούρους
Σημειώνεται πως η 57χρονη Ουιγούρος καθηγήτρια Ραχήλ Ντάουτ έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με πολλά εξέχοντα δυτικά ιδρύματα, όπως τα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και του Κέμπριτζ, τα οποία ζήτησαν, επίσης, την απελευθέρωσή της.
Ορισμένοι ειδικοί από την πόλη Σιντζιάνγκ λένε ότι η μαζική φυλάκιση των Ουιγούρων κορυφώθηκε το 2018, αλλά ότι οι πρακτικές κακοποίησης δεν έχουν σταματήσει με την καταναγκαστική εργασία να γίνεται όλο και πιο συχνή πρακτική από την κινεζική κυβέρνηση.
«Ανησυχώ για τη μητέρα μου καθημερινά», σημείωσε από την πλευρά της η κόρη της Ραχήλ Ντάουτ, Ακέντα Πουλάτι, η οποία ζει στο Σιάτλ των ΗΠΑ. «Η σκέψη ότι η αθώα μητέρα μου πρέπει να περάσει τη ζωή της στη φυλακή μου προκαλεί αφόρητο πόνο», πρόσθεσε.
«Κίνα, δείξε το έλεός σου και απελευθερώστε την αθώα μητέρα μου», συμπλήρωσε στη δήλωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ίδρυμα Dui Hua.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters