Κόπωση από τα ραντεβού, απόγνωση από την αναζήτηση πιθανού ταιριού στην περιοχή μέσω εφαρμογής γνωριμιών. Μια επαρχία στην Κίνα πιστεύει ότι έχει βρει τη λύση σε όλα αυτά: μια υπηρεσία προξενιών, χρηματοδοτούμενη από το κράτος.
Αυτό το app για προξενιά δημιουργήθηκε στην επαρχία Τσιανγκσί, στην ανατολική Κίνα. Η πόλη Γκουισί, όπου ζουν περίπου 640.000 άνθρωποι, λάνσαρε μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί δεδομένα single κατοίκων, με σκοπό τη δημιουργία μιας πλατφόρμας προξενιών.
Το Palm Guixi, όπως είναι γνωστή η εφαρμογή, περιλαμβάνει και μια πλατφόρμα στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείνουν ραντεβού στα τυφλά, σύμφωνα με την China Youth Daily.
Η εφαρμογή αυτή δημιουργήθηκε στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της επαρχίας προκειμένου να ενισχυθεί το ποσοστό των γάμων, που μειώνεται σε όλη την Κίνα την τελευταία δεκαετία. Το 2021 το ποσοστό ήταν 5,4 γάμοι ανά 1.000 ανθρώπους.
Σε άλλες περιοχές της επαρχίας Τσιανγκσί, οι τοπικές κυβερνήσεις οργανώνουν εκδηλώσεις στις οποίες μπορούν να συναναστραφούν οι ντόπιοι. Στην πόλη Γκαοάν, περίπου 100 νέοι singles έδωσαν το παρών σε εκδήλωση στο πάρκο Ruizhou Fuya, στην οποία μπορούσαν να φορέσουν παραδοσιακά ρούχα, να παίξουν παιχνίδια και να «έρθουν πιο κοντά».
Στο επίκεντρο όλων αυτών των πρωτοβουλιών στην Τσιανγκσί είναι μια εκστρατεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου με τις «ακριβές» νύφες. Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση αποθαρρύνει την παραδοσιακή πρακτική που προβλέπει ότι ο γαμπρός προσφέρει στην οικογένεια της νύφης μετρητά πριν από τον γάμο.
Ο αστικός κώδικας της Κίνας απαγορεύει την «αξίωση χρημάτων ή δώρων σε σχέση με τον γάμο». Όμως, στην πράξη, η παράδοση εφαρμόζεται συχνά, ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές. Το 2022 η Τσιανγκσί ήταν στην κορυφή μιας ανεπίσημης κατάταξης για τα χρήματα που δίνονται για αυτό τον σκοπό, με 380.000 γιουάν κατά μέσο όρο.
Με πληροφορίες από Guardian