Κλιματική κρίση: Αποδομώντας τους αρνητές ενός πραγματικού προβλήματος

Κλιματική κρίση: Αποδομώντας τους αρνητές ενός πραγματικού προβλήματος Facebook Twitter
Βιομηχανία λιγνίτη στη Γερμανία - Πηγή: Getty Images.
0

Καθώς η σύνοδος κορυφής για το κλίμα COP26 συνεχίζεται στη Γλασκώβη εν μέσω πραγματικά δυσοίωνων προβλέψεων αν δε γίνουν δραστικές αλλαγές, ορισμένοι σκεπτικιστές εξακολουθούν να επιμένουν ότι η κλιματική κρίση είναι «φυσική» ή ότι δεν υπάρχει «επιστημονική ομοφωνία» σχετικά με το ότι ο πλανήτης υπερθερμαίνεται.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν δε διατηρήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας σε επίπεδα κάτω των 1,5 βαθμών Κελσίου, τότε τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα πυκνώσουν και άλλο χρονικά, πολλά είδη ζώων θα εξαφανιστούν και άνθρωποι θα κληθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ειδικά σε παράκτιους οικισμούς. 

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να αμφιβάλλουν ή να αρνούνται αυτά τα δεδομένα. Ο καθηγητής Κλιματολογίας του πανεπιστημίου της Σορβόννης, Εβρέ Λε Τρετ «επιστρατεύτηκε» από το France24 για να αποδομήσει ένα προς ένα διαδεδομένα επιχειρήματα όσων αρνούνται να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση ως ένα υπαρκτό και σοβαρό πρόβλημα για το μέλλον της ανθρωπότητας. 

1. «Το κλίμα έχει αλλάξει και στο παρελθόν, οπότε η τωρινή κατάσταση δεν είναι κάποιο μεγάλο πρόβλημα»: Είχαμε ένα σταθερό κλίμα τα τελευταία 10.000 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να προστατεύσουμε τις κλιματικές συνθήκες που επέτρεψαν στην ανθρωπότητα να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το ερώτημα είναι αν θέλουμε ή όχι να συνεχίσουμε με το κλίμα που επέτρεψε την ανάδυση του ανθρώπινου πολιτισμού, όπως τον ξέρουμε.

2. «Ο ήλιος προκαλεί την υπερθέρμανση του πλανήτη»: Αυτό το επιχείρημα έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ως αναληθές. Η ακτινοβολία του ήλιου πράγματι αλλάζει, με τις ηλιακές κηλίδες να ποικίλλουν ως προς τα επίπεδα δραστηριότητάς τους. Ωστόσο, αυτές είναι πολύ μικρές αλλαγές που συμβαίνουν σε σχετικά γρήγορους κύκλους (ένας τυπικός κύκλος διαρκεί 11 χρόνια). Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει πολλούς από αυτούς τους κύκλους 11 ετών και είναι σαφές ότι αυτές οι αλλαγές στην ακτινοβολία του ήλιου δεν μπορούν να εξηγήσουν την αύξηση των θερμοκρασιών που έχουμε δει τις τελευταίες δεκαετίες.

3. «Δεν υπάρχει επιστημονική ομοφωνία σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη»: Αντιμετωπίζουμε ένα περίπλοκο πρόβλημα και μέσα σε αυτό το πρόβλημα υπάρχει ομοφωνία σε πολλές πτυχές αλλά και διαφωνίες γύρω από ορισμένους τομείς. Ωστόσο, είναι ένα ξεκάθαρο γεγονός ότι τα αέρια του θερμοκηπίου βρίσκονται στην ατμόσφαιρα και παραμένουν εκεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλώντας την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτό είναι πολύ εύκολο να το δούμε όταν κοιτάμε τι συμβαίνει στον πλανήτη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει ομοφωνία σε αυτό το θέμα

4. «Το έντονο κρύο ή ο ψυχρός καιρός κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού "διαψεύδει" την υπερθέρμανση του πλανήτη»: Αυτού του τύπου το επιχείρημα είναι πολύ βαρετό επειδή βασίζεται σε μια παρανόηση του τι είναι και πώς λειτουργεί η κλιματική αλλαγή.

Έχουμε να κάνουμε με συστήματα που δημιουργούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα καθώς και με χαοτικές δυνάμεις που λειτουργούν μερικές φορές με απροσδόκητους τρόπους, αυτή είναι η φύση του κλίματος. Υπάρχουν κάποιες δυνάμεις που είναι εύκολο να κατανοηθούν και να προβλεφθούν άλλες όμως δεν είναι.

Μερικές φορές είναι δύσκολο να δεις την απόδειξη του τι συμβαίνει όταν κοιτάς τον καιρό σε μικρή κλίμακα. Ωστόσο, η μεγάλη εικόνα είναι ξεκάθαρη: ο αριθμός των σφοδρών φαινομένων που συμβαίνουν (πλημμύρες, πυρκαγιές και άλλα) δείχνει πώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί.

5. «Οι άνθρωποι, τα ζώα και τα φυτά απλά θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα»: Οι άνθρωποι θα έχουν μεγαλύτερη ικανότητα προσαρμογής στις νέες καταστάσεις που έρχονται. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι παλιότερα όταν οι άνθρωποι κλήθηκαν να προσαρμοστούν σε κάτι καινούργιο συνήθως σήμαινε και κινητικότητα. Η μετανάστευση όμως αυτή τη στιγμή δεν είναι εύκολη. 

Υπάρχουν σύνορα, υπάρχουν κανόνες. Επομένως, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος συγκρούσεων που συνδέονται με τη μετανάστευση. Θα είναι δυνατό για τους ανθρώπους να προσαρμοστούν με ταχύτητα μόνο εάν τους επιτρέψουμε να απομακρυνθούν από περιοχές που έχουν πληγεί σοβαρά και αυτό μέχρι σήμερα τουλάχιστον δε συμβαίνει.

Όσον αφορά τα φυτά και τα ζώα, βλέπουμε ήδη μια πολύ απότομη πτώση στον αριθμό των περισσότερων ειδών σε πολλές χώρες. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι η δυσμενής αυτή κατάσταση για τη βιοποικιλότητα εκτός από μη φιλικές προς το περιβάλλον γεωργικές δραστηριότητες, οφείλεται και στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Επομένως, είναι ξεκάθαρο από τα δεδομένα που έχουμε ως σήμερα ότι η προσαρμογή των ειδών δε συμβαίνει.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Διεθνή / Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Το ονειρικό χωριό του Άγιου Βασίλη στο Ροβανιέμι δημιουργήθηκε ως καταφύγιο και σε περίπτωση βομβιστικής επίθεσης κατά της Φινλανδίας, μπορεί να παρέχει ασφάλεια στους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Η αστυνομία στο Περού έβαλε τον... Γκριντς να κλέψει τα Χριστούγεννα εμπόρων ναρκωτικών

Διεθνή / Η αστυνομία στο Περού έβαλε τον... Γκριντς να κλέψει τα Χριστούγεννα εμπόρων ναρκωτικών

Η εθνική αστυνομική υπηρεσία του Περού κατέγραψε εικόνες με τον Γκριντς να τρέχει στη Λίμα και με μια βαριοπούλα κρεμασμένη στον ώμο του να κάνει έφοδο σε κρησφύγετο εμπόρων ναρκωτικών 
LIFO NEWSROOM