ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Κομισιόν: Πρόταση για αυστηροποίηση των ποινών για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Η EE υπέβαλε πρόταση που διευρύνει τα αδικήματα για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόταση που διευρύνει τον ορισμό των αδικημάτων και θεσπίζει αυστηρότερες ποινές για τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση των παιδιών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η απειλή της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών είναι πραγματική και έχει αυξηθεί σε ολόκληρη την ΕΕ. Μόνο μέσα στο 2022 υπήρξαν 1,5 εκατομμύριο καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην ΕΕ. Ένα στα πέντε παιδιά υποφέρει από κάποια μορφή σεξουαλικής βίας, τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου.

Το διαδίκτυο έχει επιδεινώσει σημαντικά την εξάπλωση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, επιτρέποντας στους δράστες να συναντώνται διαδικτυακά και να ανταλλάζουν άμεσα βίντεο και φωτογραφίες σοβαρής σεξουαλικής βίας κατά παιδιών. 

Οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ στον τομέα αυτό συμφωνήθηκαν το 2011. Πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να ανταποκρίνονται στις τελευταίες εξελίξεις και να ενισχύουν την πρόληψη και την προστασία των θυμάτων. Βασικές πτυχές της πρότασης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

• Διεύρυνση του ορισμού των ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών σε όλα τα κράτη μέλη: τα νέα αυτά αδικήματα περιλαμβάνουν τη ζωντανή μετάδοση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και την κατοχή και ανταλλαγή παιδοφιλικών εγχειριδίων. Οι νέοι κανόνες επικαιροποιούν επίσης τους ορισμούς του εγκλήματος ώστε να συμπεριληφθεί το υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε υλικό βαθυπαραποίησης (deep fakes) ή υλικό που παράγεται από ΤΝ.

• Ενίσχυση της δίωξης, της πρόληψης και της στήριξης: Η πρόταση θα ορίσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα θύματα μπορούν να καταγγείλουν τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστησαν και να ασκήσουν αγωγή κατά του δράστη. Οι νέοι κανόνες θα παρέχουν επίσης στα θύματα δικαίωμα χρηματικής αποζημίωσης για την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων βλαβών που προκαλεί η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Επιπλέον, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να θεσπίσουν μηχανισμό συντονισμού για τη βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων προγραμμάτων για την πρόληψη και την παροχή βοήθειας στα θύματα.

• Ενίσχυση της πρόληψης: Τα κράτη μέλη καλούνται επίσης να εντείνουν τις επενδύσεις στην ευαισθητοποίηση, ιδίως όσον αφορά τους διαδικτυακούς κινδύνους, ώστε να εξασφαλιστεί ότι το διαδίκτυο είναι ασφαλέστερο και καλύτερο για τα παιδιά και τους νέους. Επιπλέον, οι νέες απαιτήσεις θα διασφαλίζουν ότι οι υπεύθυνοι προσλήψεων για δραστηριότητες που συνεπάγονται στενή επαφή με παιδιά και οι οργανώσεις που ασχολούνται με την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών θα πρέπει να ζητούν το ποινικό μητρώο των υποψηφίων.

• Θα καταστεί επίσης υποχρεωτική η καταγγελία αδικήματος τουλάχιστον από επαγγελματίες που εργάζονται σε στενή επαφή με παιδιά με στόχο την αντιμετώπιση μιας σημαντικής πρόκλησης στις προσπάθειες για την ανάσχεση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι «το έργο μας για την οικοδόμηση μιας Ένωσης Ασφάλειας της ΕΕ περιλαμβάνει την καταστολή του ειδεχθούς εγκλήματος της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Κλείνουμε τα κενά που επιτρέπουν στους εγκληματίες να διαπράττουν τα εγκλήματά τους - τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου. Με μια νέα δέσμη ποινικών νόμων, θα καταστήσουμε ευκολότερη την άσκηση δίωξης των δραστών, θα διευκολύνουμε τις έρευνες και θα παράσχουμε καλύτερη στήριξη στα θύματα. Δίνουμε επίσης νέα έμφαση στην πρόληψη, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε μόνο περιστατικά εκμετάλλευσης, αλλά θα εξαλείψουμε προδραστικά τις συνθήκες που ευνοούν πρωτίστως την εκμετάλλευση».

Τώρα εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν την πρόταση. Μόλις εκδοθεί, η νέα οδηγία θα τροποποιήσει την ισχύουσα οδηγία και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

-Εάν είστε επιζώντα βιασμού, σεξουαλικής παρενόχλησης ή trafficking ή αν στο περιβάλλον σας υπάρχει άτομο που υφίσταται κάτι από τα παραπάνω,  τηλεφωνήστε για βοήθεια και συμβουλευτική στην υπηρεσία Εθνικής Εμβέλειας «Γραμμή SOS»: 15900. Μπορείτε επίσης να αποστείλετε mail στο [email protected]r

Διεθνή
0

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νότια Κορέα: Ο στρατιωτικός νόμος επέστρεψε μετά από 45 χρόνια για να ανατραπεί σε 3 ώρες - Τι ακολουθεί

Διεθνή / Νότια Κορέα: Ο στρατιωτικός νόμος επέστρεψε μετά από 45 χρόνια για να ανατραπεί σε 3 ώρες - Τι ακολουθεί

Η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου καταψήφισαν τον στρατιωτικό νόμο, αλλά το υπουργείο Άμυνας της χώρας επιμένει ότι τον τελευταίο λόγο τον έχει ο πρόεδρος - Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Χάος στη Νότια Κορέα: Ούτε ο πρωθυπουργός γνώριζε για τον στρατιωτικό νόμο που εφάρμοσε ο Γιουν Σοκ Γιολ

Διεθνή / Χάος στη Νότια Κορέα: Ούτε ο πρωθυπουργός γνώριζε για τον στρατιωτικό νόμο που εφάρμοσε ο Γιουν Σοκ Γιολ

Ο υπουργός Άμυνας, Κιμ Γιονγκ Χιουν, φέρεται να παρέκαμψε τόσο το υπουργικό συμβούλιο όσο και τον πρωθυπουργό, προτείνοντας απευθείας στον πρόεδρο την κήρυξη στρατιωτικού νόμου
LIFO NEWSROOM
Στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα: Ποιος είναι ο πρόεδρος Γιουν Σουκ-Γιολ

Διεθνή / Στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα: Ποιος είναι ο πρόεδρος Γιουν Σουκ-Γιολ

Ηταν εισαγγελέας για 27 χρόνια - Εξελέγη με πολύ μικρή διαφορά πρόεδρος το 2022 - Σταματά ανεξάρτητες έρευνες για σκάνδαλα όπου εμπλέκεται η σύζυγός του και κορυφαίοι αξιωματούχοι
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ