Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα έχει σύντομα στα χέρια του τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που διενεργεί για τα φάρμακα που ενδέχεται να είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
«Σχεδόν 5.500 ασθενείς σε 39 χώρες μετέχουν έως τώρα στη δοκιμή Solidarity (αλληλεγγύη)», δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού, Τέντρος Γκεμπρεγεσούς Άντανομ, αναφερόμενος στο πρόγραμμα κλινικών δοκιμών που διενεργεί ο ΠΟΥ. «Αναμένουμε τα ενδιάμεσα αποτελέσματα εντός των επόμενων δύο εβδομάδων», συμπλήρωσε.
Οι δοκιμές που είχε ξεκινήσει ο ΠΟΥ για τις πιθανές θεραπευτικές προσεγγίσεις αφορούσαν τη ρεμδεσιβίρη, στην οποία έδωσε το «πράσινο φως» η Κομισιόν, την υδροξυχλωροκίνη- φάρμακο για την ελονοσία που «προωθούσε» ο Ντόναλντ Τραμπ για το οποίο διεκόπη για λίγο η δοκιμή- τα φάρμακα για τον HIV lopinovir/ritonavir, όπως και τα τελευταία σε συνδυασμό με ιντερφερόνη.
Αν και αναμένονται άμεσα οι εξελίξεις για τα φάρμακα, ο Μάικ Ράιαν- επικεφαλής εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ- δήλωσε πως δεν θα ήταν συνετό να κάνει κάποιος πρόβλεψη για το πότε θα είναι έτοιμο ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό.
Αν και ένα υποψήφιο εμβόλιο μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό έως τα τέλη του χρόνου, υπάρχει το ερώτημα του πόσο γρήγορα θα μπορεί να γίνει μαζική παραγωγή, εξήγησε ο Ράιαν. Αυτή τη στιγμή γίνονται δοκιμές σε ανθρώπους για 18 υποψήφια εμβόλια.
Την ώρα που τα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως έχουν ξεπεράσει πλέον τα 11 εκατομμύρια, ο Μαρκ Ράιαν κάλεσε τις χώρες να αφυπνιστούν και να μετάσχουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού, καθώς «οι αριθμοί δεν ψεύδονται». «Παρακαλώ, μην αγνοείται αυτά που σας λένε οι αριθμοί», υπογράμμισε.