Την περασμένη εβδομάδα 6,6 εκατομμύρια Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, σπάζοντας νέο ιστορικό ρεκόρ, καθώς η πανδημία κορωνοϊού παγώνει την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, που μετρούν τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως.
Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα, όταν περίπου 3,3 εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν υποβάλει αντίστοιχες αιτήσεις.
Οι εταιρείες κλείνουν μαζικά: εστιατόρια και ξενοδοχεία, γυμναστήρια και ταξιδιωτικά πρακτορεία αλλά δεν είναι η μόνη αιτία για τις χαμένες θέσεις εργασίας. Παράλληλα με τα λουκέτα αυξάνονται και οι απολύσεις στις μεταφορές, στις αποθήκες και στον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς η κρίση επεκτείνεται σε δεύτερο χρόνο και σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν ανοικτές μεσούσης της πανδημίας.
Τις περασμένες δύο εβδομάδες, περισσότεροι άνθρωποι υπέβαλλαν αίτηση για το ταμείο ανεργίας στις ΗΠΑ, από τους πρώτους έξι μήνες της μεγάλης ύφεσης του 2010, καθώς εκατομμύρια νοικοκυριά με ανέργους πασχίζουν να πληρώσουν νοίκια, ιδιωτικές ασφάλειες υγείας, παραμένοντας ταυτόχρονα «ασφαλείς στο σπίτι». Καθώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων απαιτούν από χθες την καταβολή του ενοικίου, αρκετοί ενοικιαστές σε όλη την χώρα οργανώνονται και διαμαρτύρονται για την κατάσταση.
Μέσα στον Μάρτιο, συνολικά 10,4 εκατομμύρια Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, έως τις 28 Μαρτίου. Αρκετοί οικονομολόγοι όμως παρατηρούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος, καθώς πολλοί απολύθηκαν πρόσφατα και δεν έχουν συμπληρώσει ακόμα την αίτηση, ενώ άλλοι δεν έχουν καν δικαίωμα σε τέτοια επιδόματα.
Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα δημοσιεύσει τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία, αλλά ειδικοί εκτιμούν πως έχει εκτιναχθεί κατά 10% από τον Φεβρουάριο, που κινείτο στα επίπεδα του 3,5%. Το προηγούμενο υψηλό ήταν τον Οκτώβριο του 2010, στον απόηχο της μεγάλης ύφεσης.
«Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ κάτι παρόμοιο», λέει ο οικονομολόγος του πανεπιστημίου της Μινεσότα, Άαρον Σογιούρνερ. «Η κλίμακα των απωλειών θέσεων εργασίας τις περασμένες δύο εβδομάδες, συγκρίνεται μόνο με τα δύο χρόνια της μεγάλης ύφεσης». Αρκετοί απολυθέντες ή άνεργοι διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν καταφέρει να κάνουν αίτηση επειδή όλες οι γραμμές των υπηρεσιών είναι κατειλημμένες.
Το Κογκρέσο ενέκρινε κονδύλια ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων και την υποστήριξη των πιο αδύναμων στρωμάτων αλλά εκφράζονται φόβοι πως τις επόμενες εβδομάδες ακόμα περισσότεροι Αμερικανοί θα δουν την πόρτα της εξόδου από εταιρείες που προσπαθούν μεν να τους κρατήσουν, αλλά έχουν πια μειώσει τις εργάσιμες ώρες στο ελάχιστο.
Με πληροφορίες από Washington Post
σχόλια