Ο ημερήσιος αριθμός θανάτων από τον κορωνοϊό στην Ισπανία που ανακοινώθηκε σήμερα- 619 νεκροί- ήταν αυξημένος σε σύγκριση με το Σάββατο, που είχε καταγραφεί χαμηλό σχεδόν τριών εβδομάδων (510 θάνατοι).
Πλέον, ο τραγικός απολογισμός στην Ισπανία από τον κορωνοϊό ανήλθε σε 16.972 νεκρούς. Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, καταγράφηκαν 4.167 επιπλέον περιπτώσεις και το σύνολό τους ανέρχεται σε 166.019. Η αύξηση της τάξεως του 2,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο απολογισμό είναι αισθητά χαμηλότερος από το 12% που ήταν κατά μέσο όρο στα τέλη Μαρτίου και το 20% στα μέσα του ίδιου μήνα, σημειώνει ο Guardian.
Επιστροφή στη δουλειά
Την ίδια ώρα, χιλιάδες Ισπανοί ετοιμάζονται να επιστρέψουν από αύριο στις δουλειές τους. Από τα Μέσα Μαρτίου, όταν επιβλήθηκε η καραντίνα, είχαν μείνει ανοιχτές μόνο οι επιχειρήσεις που κρίθηκαν ως στρατηγικής σημασίας. Όμως, την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγουν κάποιες βιομηχανίες.
Το γραφείο του πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, εξέδωσε οδηγίες το Σάββατο, σύμφωνα με τις οποίες οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν θα πρέπει να παρέχουν επαρκή προστατευτικό εξοπλισμό και να διασφαλίσουν ότι υπάρχει αρκετός χώρος ώστε οι εργαζόμενοι να τηρούν απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων ο ένας από τον άλλο.
Η απόφαση για το άνοιγμα κάποιων επιχειρήσεων προκάλεσε ανησυχία ότι μπορεί να είναι ακόμη νωρίς για την άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων. Ο υπουργός Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε- Μαρλάσκα επιχείρησε να καθησυχάσει όσους προβληματίζονται. «Είμαστε ακόμη σε φάση περιορισμού. Δεν έχουμε αρχίσει όποια χαλάρωση των περιορισμών», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου.
Οι αρχές θα μοιράσουν 10 εκατομμύρια μάσκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι η χρήση τους συνίσταται, αλλά δεν είναι υποχρεωτική.
Ντε Γκίντος: Η πιο σοβαρή πρόκληση από τον εμφύλιο
Στο μεταξύ, ο Λούις ντε Γκίντος, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας που σήμερα είναι αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, περιέγραψε τον κορωνοϊό ως την πιο σοβαρή πρόκληση για την ισπανική οικονομία από τον εμφύλιο πόλεμο.
Ο κόσμος οδεύει σε ύφεση που θα είναι ιδιαίτερα αισθητή στην Ευρώπη και κυρίως στην Ισπανία, τόνισε. «Η Ισπανία είχε ένα πλεονέκτημα στην αρχή της κρίσης, επειδή είχε κατά μέσο όρο μεγαλύτερη ανάπτυξη από τους εταίρους της στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Ντε Γκίντος. «Αυτό όμως είναι και πρόβλημα. Η οικονομική δομή της την αφήνει πιο εκτεθειμένη στην κρίση, επειδή εξαρτάται περισσότερο από υπηρεσίες όπως ο τουρισμός, που έχουν επηρεαστεί βαθιά από την πανδημία. Αυτό το γεγονός πιθανότατα σημαίνει ότι θα υποστεί βαθύτερη ύφεση», συμπλήρωσε αναφερόμενος στην Ισπανία.
Με πληροφορίες από Guardian, Reuters
σχόλια