Μάργκαρετ Θάτσερ: Κυβερνητικά έγγραφα αποκαλύπτουν το παρασκήνιο της άρνησής της για το ευρώ

Μάργκαρετ Θάτσερ: Κυβερνητικά έγγραφα αποκαλύπτουν το παρασκήνιο της άρνησής της για το ευρώ Facebook Twitter
Μάργκαρετ Θάτσερ: Κυβερνητικά έγγραφα αποκαλύπτουν το παρασκήνιο της άρνησής της για το ευρώ (EPA)
0

Περισσότερα στοιχεία για την περιφρόνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ για την Ευρώπη κατά τις τελευταίες ημέρες της πρωθυπουργίας της, αποκαλύπτουν πρόσφατα κυβερνητικά αρχεία.

Σημειώσεις από το 1990 δείχνουν ότι η πρώην πρωθυπουργός περιέγραψε τα σχέδια για ένα ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ως «αιμoρραγία στο κεφάλι».

Κάλεσε δε, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μετατραπεί σε επαγγελματική δημόσια διοίκηση.

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το Brexit και λίγα ακόμη πριν την οριστική έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και επίσημα πλέον, τα αρχεία που έρχονται στο φως έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Η Σιδερά Κυρία, η μακροβιότερη πρωθυπουργός της Βρετανίας του 20ου αιώνα, αντιστάθηκε στις Βρυξέλλες και ορκίστηκε κανείς να μην της υπαγορεύει τι θα κάνει, κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Ιρλανδό ομόλογό της, Τσαρλς Χάχεϊ.

Η τότε πρωθυπουργός παρομοίασε την εκχώρηση φορολογικών αρμοδιοτήτων με την παροχή κυριαρχίας στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα αρχεία του Δουβλίνου από το 1990.

Το ζήτημα της Ευρώπης και οι διχασμοί που προκάλεσαν στο Συντηρητικό Κόμμα, ήταν εξάλλου αυτό που την οδήγησε στην έξοδο της Downing Street.

Ένα σημείωμα της ιρλανδικής κυβέρνησης αναφέρει ότι η Θάτσερ είπε «Η συζήτηση για ένα ενιαίο νόμισμα, πρέπει να προκάλεσε αιμορραγία στο κεφάλι στον Ντελόρ. Δεν πρόκειται να έχουμε ένα ενιαίο νόμισμα».

Ο Ζακ Ντελόρ, τον οποίο η Θάτσερ αναφερόταν στις σημειώσεις ως «απλώς διορισμένος», ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έπαιξε βασικό ρόλο στο σχεδιασμό του ευρώ και τη δημιουργία της ενιαίας αγοράς.

Η Θάτσερ, από την πλευρά της, ήθελε να μετατρέψει την επιτροπή σε μια επαγγελματική δημόσια διοίκηση, χωρίς την εξουσία της ανάληψης πρωτοβουλιών, της οποίας το έργο θα ήταν να υπηρετεί το Συμβούλιο Υπουργών, το οποίο εκπροσωπεί τις εθνικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη.

«Οι ημέρες των διορισμένων επιτρόπων πρέπει να είναι μετρημένες», είπε. «Πρέπει να δώσουμε εξουσία στο Συμβούλιο Υπουργών. Δεν παραδίδω εξουσία σε μια μη εκλεγμένη γραφειοκρατία» φέρεται να είπε η Θάτσερ.

Εκείνη την εποχή, ο έλεγχος της Σοβιετικής Ένωσης στην ανατολική Ευρώπη κατέρρεε, οδηγώντας τη Θάτσερ να πει πως «Προσπαθούμε να αναγκάσουμε την Ανατολική Ευρώπη να αποδεχτεί δημοκρατικά πρότυπα και εδώ αναδημιουργούμε το δικό μας πολιτικό γραφείο».

Πρόσθεσε δε, πως ενώ η επιτροπή ήταν απαραίτητη «για να ξεκινήσει, ήταν πλέον μία εντελώς μη δημοκρατική δομή εξουσίας».

Η Σιδηρά Κυρία αντιτάχθηκε επίσης στην ιδέα μιας ευρωπαϊκής αστυνομικής δύναμης, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Ήταν το ζήτημα της Ευρώπης που τελικά τερμάτισε την 11ετή θητεία της ως πρωθυπουργού το 1990, αφού αντέδρασε στους Ευρωπαίους ομολόγους της που οδήγησαν σε εξέγερση στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο σερ Τζον Μέιτζορ εξελέγη διάδοχός της και εκείνη παραιτήθηκε από βουλευτής το 1992.

Τρία χρόνια αργότερα αναγνωρίστηκε ως βαρόνη Θάτσερ, του Κέστεβεν στην κομητεία του Λίνκολνσαϊρ.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίμνη Κόμο: Κονσέρβες με «αέρα κοπανιστό» των 10€ θα πουλάνε στους τουρίστες

Διεθνή / Λίμνη Κόμο: Κονσέρβες με «αέρα κοπανιστό» των 10€ θα πουλάνε στους τουρίστες

Παρ' ότι η ιδέα του αέρα σε κονσέρβα δεν είναι εντελώς πρωτοφανής στην Ιταλία, αφού παρόμοια προϊόντα διατίθενται σε τουριστικά σημεία όπως η Νάπολη, η κίνηση αυτή προκαλεί ανάμεικτες αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM