Στην τοποθεσία όπου δέσποζε κατά τα αρχαία χρόνια η Σίδη, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα μωσαϊκό, το οποίο απεικονίζει την Καλλιόπη.
Η εικόνα της μεγαλύτερης και ευγενέστερης μούσας από τις εννέα, η οποία θεωρούνταν προστάτιδα της ρητορικής και των επών ήρθε ξανά στο φως του ήλιου από τις εργασίες των αρχαιολόγων της Τουρκίας.
Η Σίδη, το σημαντικότερο λιμάνι της περιοχής της Παμφυλίας της Μικράς Ασίας πέρασε στη λήθη, καθώς μετά τον 12ο αιώνα εγκαταλείφθηκε για την πιο φιλική προς τους κατοίκους Αττάλεια.
Tarihî Bir An!
— T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı (@TCKulturTurizm) May 24, 2024
Side Antik Kenti'nde yürütülen kazılarda, efsanelere ilham veren Kalliope'nin betimlendiği M.Ö. 2. yüzyıla ait mozaik zemin keşfedildi.
Geleceğe Miras projemiz kapsamında tarihî ve kültürel miraslarımızı korurken, antik dünyanın gizemlerini gün yüzüne çıkarmaya… pic.twitter.com/0nr53DG8sL
Στο έργο «Ancient Side Urban Design Project» που εκπόνησε ο Δήμος Μαναβγκάτ, κατεδαφίζονται παράνομα κτήρια που έχουν δημιουργηθεί ανά τα χρόνια στις περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και οι ανασκαφές φέρνουν στο φως οικήματα, τα γίνεται προσπάθεια να ανακατασκευαστούν στην αρχαία τους μορφή.
Το μωσαϊκό που απεικονίζει την ευγενή Καλλιόπη χρονολογήθηκε από τους αρχαιολόγους στον 2ο π.Χ. αιώνα.
Με πληροφορίες από το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας