H Tashnuva Anan Shishir παρουσίασε χθες, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ένα δελτίο ειδήσεων διάρκειας τριών λεπτών σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό του Μπανγκλαντές και έγινε η πρώτη τρανς παρουσιάστρια στην ιστορία της χώρας.
Η 29χρονη γυναίκα, στο παρελθόν είχε υπάρξει θύμα bullying, επιθέσεων ενώ είχε κάνει απόπειρες αυτοκτονίας. Η Tashnuva Anan Shishir έχει αφιερώσει τη ζωή της στις σπουδές και στην εξέλιξη της καριέρας της ώστε να μπορεί, όπως αναφέρει, να εκφράζει την άποψή της. «Σήμερα απέκτησα αυτή την πλατφόρμα», δήλωσε στο BBC.
Περίπου 1.5 εκατομμύρια άτομα είναι transgender στο Μπανγκλαντές και αντιμετωπίζουν διακρίσεις και βία – μερικά από αυτά μάλιστα αναγκάζονται να επαιτούν ή να γίνουν sex workers. H Shishir αντιλήφθηκε στις αρχές της εφηβείας της ότι είναι trans και υπέστη ψυχολογική και σεξουαλική κακοποίηση. Κακοποιήθηκε και από την οικογένειά της και ο πατέρας της έχει σταματήσει να της μιλά.
Αναγκάστηκε να φύγει από το σπίτι της και έζησε μόνη της στην πρωτεύουσα της χώρας Ντάκα και στην Ναραγιανγκάντζ. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη δημόσια υγεία στην Ντάκα. «Δεν εγκατέλειψα ποτέ το σχολείο. Η έκτη μου αίσθηση πάντα μου έλεγε να συνεχίσω να διαβάζω. Αν συνέχιζα το διάβασμα, θα τα κατάφερνα να πάω κάπου», ανέφερε στο BBC.
«Εξακολούθησα να σπουδάζω παρά τις εκατοντάδες προσβολές καθημερινά. Το μόνο που είχα στο μυαλό μου ήταν πως έπρεπε να συνεχίσω τις σπουδές.» Η Shishir προσέγγισε αρκετούς σταθμούς για να εργαστεί, αλλά είπε πως μόνο το ιδιωτικό κανάλι Shishir ήταν γενναίο αρκετά για να τη δεχθεί. Εκπρόσωπος του σταθμού έκανε λόγο για «ιστορικό βήμα» και ανέφερε ότι ο σταθμός ήταν αποφασισμένος να της δώσει την ευκαιρία παρά τις ενδεχόμενες αντιδράσεις από κάποιους τηλεθεατές.
Η ίδια ανέφερε πως «έτρεμε μέσα της» πριν βγει στον αέρα αλλά προσπαθούσε να θυμηθεί όλες τις τεχνικές που είχε μάθει. Μετά την παρουσίαση των ειδήσεων ξέσπασε σε λυγμούς. Η Shishir δήλωσε στο BBC πως δεν ήταν ένα «συνηθισμένο αγόρι ή κορίτσι», αλλά πλέον είναι υπερήφανη που βρίσκεται στην πρωτοπορία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
Δεν είναι ωστόσο η πρώτη τρανς παρουσιάστρια στην περιοχή. Στο Πακιστάν, το 2018, η Marvia Malik έγινε η πρώτη τρανς παρουσιάστρια ειδήσεων, ενώ στην Ινδία, η Padmini Prakash, έγινε η πρώτη τρανς παρουσιάστρια καθημερινής ενημερωτικής εκπομπής το 2014.
Με πληροφορίες από BBC