Στους Σιουκούρο Μανάμπε, Κλάους Χάσελμαν και Τζόρτζιο Παρίσι απονέμεται το φετινό Νόμπελ Φυσικής για τη «συμβολή τους στην κατανόηση των περίπλοκων φυσικών συστημάτων», ανακοίνωσε προ ολίγου η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας.
«Το φετινό Νόμπελ Φυσικής απονέμεται στους Μανάμπε (του πανεπιστημίου Πρίνστον) και Χάσελμαν (του Ινστιτούτου Max Planck στο Αμβούργο) για την φυσική μοντελοποίηση του κλίματος της Γης, την ποσοτικοποίηση της μεταβλητότητας και την αξιόπιστη πρόβλεψη της υπερθέρμανσης του πλανήτη» αναφέρει η ανακοίνωση της Ακαδημίας για τους δύο επιστήμονες, οι οποίοι θα λάβουν έκαστος το ένα τέταρτο της χρηματοδότησης - επάθλου.
Το υπόλοιπο ήμισυ της χρηματοδότησης αποδίδεται στον Τζόρτζιο Παρίσι (του πανεπιστημίου Σαπιέτσα της Ρώμης) «για την ανακάλυψη της αλληλεπίδρασης διαταραχών και διακυμάνσεων στα φυσικά συστήματα από την ατομική έως την πλανητική κλίμακα».
BREAKING NEWS:
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 5, 2021
The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the 2021 #NobelPrize in Physics to Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann and Giorgio Parisi “for groundbreaking contributions to our understanding of complex physical systems.” pic.twitter.com/At6ZeLmwa5
Μεταξύ των βραβείων, αυτό της Φυσικής συχνά είχε ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς απονεμήθηκε σε ανθρώπους με σημαντικά επιτεύγματα σε ό,τι αφορά την κατανόησή μας για το σύμπαν. Μεταξύ αυτών που έχουν βραβευθεί είναι ο Άλμπερτ Άινστταιν καθώς και το ζεύγος Πιερ και Μαρία Κιουρί.
Με το Νόμπελ αυτό εν μέσω κλιματικής κρίσης, η σουηδική Ακαδημία βραβεύει το έργο του Μανάμπε για το φαινόμενο του θερμοκηπίου τη δεκαετία του 1960, και με το οποίο κατέδειξε ότι τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι αντίστοιχα με την αύξηση της θερμοκρασίας στη Γη.
Ο Γερμανός Χάσελμαν τιμήθηκε καθώς κατάφερε να καθιερώσει αξιόπιστα κλιματικά μοντέλα παρά τις μεγάλες μετεωρολογικές αποκλίσεις.
Το άλλο μισό του βραβείου δίδεται στον Παρίζι, 73 ετών, «για την ανακάλυψη της αλληλεπίδρασης της αταξίας και των διακυμάνσεων στα φυσικά συστήματα από ατομικές σε πλανητικές κλίμακες». Το κοπιώδες έργο του είναι μεταξύ των «πιο σημαντικών συνεισφορών» στη θεωρία για τα λεγόμενα σύνθετα συστήματα.
Το βραβείο για τη Φυσική είναι το δεύτερο Νόμπελ που ανακοινώνεται αυτή την εβδομάδα αφού οι Αμερικανοί Ντέιβιντ Τζούλιους και Αρντέμ Παταπουτιάν κέρδισαν χθες το Νόμπελ Ιατρικής.
Τα βραβεία Νόμπελ θεσμοθετήθηκαν με τη διαθήκη του Σουηδού εφευρέτη και επιχειρηματία Άλφρεντ Νόμπελ και απονέμονται από το 1901 με ελάχιστες διακοπές, κυρίως λόγω των δύο παγκοσμίων πολέμων.
Όπως και πέρυσι, ούτε φέτος θα γίνει επίσημο δείπνο στη Στοκχόλμη λόγω της πανδημίας της Covid-19. Οι βραβευθέντες θα λάβουν τα Νόμπελ στις χώρες τους.
Τις επόμενες ημέρες, θα ανακοινωθούν τα πρόσωπα που θα τιμηθούν με τα βραβεία Νόμπελ για τη Χημεία, τη Λογοτεχνία, την Ειρήνη και την Οικονομία.