Η Μαρία Αθανασοπούλου, καθηγήτρια κορεατικών και δημοφιλής δημιουργός περιεχομένου στο TikTok, με το nickname Korean Maria, μοιράζεται συχνά την ιδιαίτερη ματιά της πάνω στην κορεατική κουλτούρα και τις διαφορές της με την ελληνική πραγματικότητα. Με περισσότερους από 100.000 ακολούθους και πάνω από 3,5 εκατομμύριο likes, έχει εξελιχθεί σε πρεσβευτή της κουλτούρας της Νότιας Κορέας στην Ελλάδα, ενώ η ελληνοκορεατική της ταυτότητα της επιτρέπει να κατανοεί βαθύτερα τις δύο κουλτούρες.
Τις τελευταίες ημέρες, όμως, η Μαρία επικεντρώνεται στην πολιτική κρίση που συγκλονίζει τη Νότια Κορέα, καθώς η απόφαση του προέδρου Γιουν Σουκ Γέολ να επιβάλει στρατιωτικό νόμο προκάλεσε σοκ και αντιδράσεις. Η ίδια μοιράζεται την εμπειρία της στη LiFO και την αίσθηση που επικρατεί στη χώρα:
«Από χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκαν πολλές διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις, οι περισσότερες με στόχο την παραίτηση ή καθαίρεση του προέδρου. Πολλοί αξιωματούχοι γύρω από τον πρόεδρο έχουν ήδη υποβάλει την παραίτησή τους, και περιμένουμε να δούμε αν θα τις εγκρίνει. Όλοι παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις για να δουν τι θα συμβεί τελικά. Παρ’ όλα αυτά, η καθημερινότητα δεν έχει επηρεαστεί δραματικά – όλα κυλούν αρκετά φυσιολογικά».
Η Μαρία δεν κρύβει την άποψή της για την απόφαση του προέδρου: «Η γνώμη μου είναι ότι ήταν μια βεβιασμένη και απεγνωσμένη κίνηση από την πλευρά του. Δεν το περίμενε κανείς. Μας σόκαρε όλους, και τους ντόπιους και τους μετανάστες και τους τουρίστες. Είναι φανερό ότι ο πρόεδρος προσπαθεί να εδραιώσει την εξουσία του, όμως τα γκάλοπ δείχνουν ότι τα ποσοστά του μειώνονται συνεχώς. Οι πολίτες ζητούν αλλαγή, και πιστεύω ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για την απομάκρυνσή του».
Όπως αναφέρει, τίποτα δεν είναι σίγουρο, αλλά υπάρχει πιθανότητα να δούμε την παραίτηση ή την καθαίρεση του προέδρου τις επόμενες μέρες. «Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο αυτή την κατάσταση».
Η Μαρία, που έχει γίνει γνωστή για την ανάδειξη της κορεατικής κουλτούρας, αποτελεί έναν συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις δύο χώρες. Τώρα, μέσα από τη μαρτυρία της, μας μεταφέρει την ατμόσφαιρα μιας κρίσιμης στιγμής για τη δημοκρατία στη Νότια Κορέα, συνδυάζοντας την προσωπική της εμπειρία με την καταγραφή των γεγονότων.
Πολιτική καταιγίδα στη Νότια Κορέα: Η επόμενη μέρα της κρίσης με τον στρατιωτικό νόμο
Η Νότια Κορέα βρίσκεται σε πολιτική αναταραχή μετά την απόφαση του προέδρου Γιουν Σουκ Γέολ να επιβάλει και να άρει στρατιωτικό νόμο μέσα σε λιγότερο από έξι ώρες. Η κίνηση αυτή, που χαρακτηρίστηκε ως «πολιτική αυτοκτονία» από πολιτικούς αναλυτές, πυροδότησε κύμα παραιτήσεων, διαδηλώσεων και τη διαδικασία υποβολής πρότασης μομφής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος Γιουν ακύρωσε όλες τις επίσημες δραστηριότητές του, ενώ κορυφαίοι συνεργάτες του, όπως ο διευθυντής του επιτελείου του, αλλά και οι υπουργοί της κυβέρνησης, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν πρόταση μομφής με την υποστήριξη 190 βουλευτών, επιταχύνοντας τη διαδικασία για την αποπομπή του.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Γιουν ότι παραβίασε το σύνταγμα και τους νόμους, καθώς οι προϋποθέσεις για την επιβολή στρατιωτικού νόμου δεν πληρούνταν. Παράλληλα, οι διαδηλώσεις στους δρόμους της Σεούλ και άλλων πόλεων συνεχίζονται, με τους πολίτες να απαιτούν την απομάκρυνση του προέδρου.
Ο ίδιος ο πρόεδρος, σύμφωνα με πηγές, επιμένει ότι η ενέργειά του ήταν απαραίτητη για την αποκατάσταση της τάξης και της νομιμότητας. Ωστόσο, η δημοτικότητά του βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ οι πολιτικές εξελίξεις ενδέχεται να οδηγήσουν είτε σε παραίτηση είτε σε διαδικασία καθαίρεσης μέσω του συνταγματικού δικαστηρίου.
Η πρόταση μομφής θα ψηφιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες, με το αποτέλεσμα να κρίνει το πολιτικό μέλλον του Γιουν και τη σταθερότητα της χώρας. Αν εγκριθεί, ο πρωθυπουργός Χαν Ντοκ-σου θα αναλάβει προσωρινά την ηγεσία της χώρας. Το πολιτικό σύστημα της Νότιας Κορέας δοκιμάζεται, με αναλυτές να θεωρούν ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική καμπή.