«300 πυρηνικοί πύραυλοι κατευθύνονται προς το μέρος σας. Πρέπει να απαντήσετε. Και τώρα τι;» τιτλοφορείται άρθρο των Financial Times.
Ο συντάκτης των FT John Thornhill μίλησε για την εμπειρία του μετά από ένα πείραμα, το οποίο έλαβε χώρα στην Ουάσιγκτον προς τα τέλη του 2022.
Η αμερικανική πρωτεύουσα, λοιπόν, φιλοξένησε τη Διεθνή Διάσκεψη για την Πυρηνική Πολιτική, στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι εμπειρογνώμονες σε θέματα εθνικής ασφάλειας στον κόσμο.
Baristas of Armageddon στον πάγκο του καφέ
«Βρισκόμαστε στα τέλη του 2022 και αυτή η ανατριχιαστική προσομοίωση πραγματοποιείται στο Διεθνές Συνέδριο Πυρηνικής Πολιτικής κοντά στο Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον. Το NukeCon, όπως ονομάζεται, είναι γεμάτο με πολλούς από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες εθνικής ασφάλειας στον κόσμο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προσθέσει μια οσμή κινδύνου στις εργασίες και επικρατεί ένα ζοφερό χιούμορ, καθώς οι ομιλητές αστειεύονται για την καταλληλότητα της εκδήλωσης που πραγματοποιείται σε ένα υπόγειο καταφύγιο. Ο πάγκος με τον καφέ φέρει την ονομασία Baristas of Armageddon» γράφει μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος.
Αποκάλυψη τώρα
«Τριακόσιοι πυρηνικοί πύραυλοι ουρλιάζουν προς τις ΗΠΑ. Πρόκειται πιθανότατα για ένα προληπτικό χτύπημα της Ρωσίας για την καταστροφή όλων των χερσαίων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων στη χώρα. Οι αντιπυραυλικές άμυνες δεν μπορούν να εξουδετερώσουν πολλούς από τους εισερχόμενους πυραύλους, πράγμα που σημαίνει ότι 2 εκατ. Αμερικανοί θα πεθάνουν. Έχοντας ορκιστεί ως πρόεδρος των ΗΠΑ λίγα λεπτά νωρίτερα, κάθομαι στο Οβάλ Γραφείο και παρακολουθώ τηλεοπτικές αναφορές για την κλιμάκωση των μαχών στην Ευρώπη.
Ένας πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών εισβάλλει στο δωμάτιο και μου λέει να φύγω αμέσως. Κατεβαίνω με το ασανσέρ στο κέντρο κρίσεων του Λευκού Οίκου, γνωστό ως Αίθουσα Καταστάσεων, όπου με συνοδεύουν οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της εθνικής ασφάλειας, οι οποίοι με ενημερώνουν για την επερχόμενη επίθεση. Έχω 15 λεπτά για να απαντήσω. Καθώς ο χρόνος κυλάει αντίστροφα, μου παρουσιάζονται τρεις επιλογές, οι οποίες περιλαμβάνουν αντίποινα κατά της Ρωσίας, που προβλέπεται να σκοτώσουν έναν αριθμό μεταξύ 5 και 45 εκατομμυρίων ανθρώπων. Τι να κάνω;» συνεχίζει ο Thornhill.
«Ευτυχώς, τα βλέπω όλα αυτά να διαδραματίζονται μέσα από μια συσκευή εικονικής πραγματικότητας που είναι προσαρμοσμένη στο πρόσωπό μου» καθησυχάζει.
Καθηλωτική εμπειρία
Αυτή η καθηλωτική εμπειρία επινοήθηκε από τη Sharon Weiner και τον Moritz Kütt, δύο ειδικούς σε θέματα εθνικής ασφάλειας από το Πανεπιστήμιο του Princeton, οι οποίοι τη δοκίμασαν σε δεκάδες ανθρώπους για να δουν πώς αντιδρούν.
Η εμπειρία αναδεικνύει τις αγωνίες της λήψης αποφάσεων «ζωής και θανάτου» με βάση ατελείς πληροφορίες υπό ακραία πίεση. Βασίζεται στα τρέχοντα πρωτόκολλα εκτόξευσης πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ, τα οποία έχουν αλλάξει ελάχιστα από το αποκορύφωμα του Ψυχρού πολέμου.
Σε ένα ελεγχόμενο πείραμα με 79 συμμετέχοντες, το 90% επέλεξε να εξαπολύσει πυρηνική αντεπίθεση.