Ο 16χρονος που προσπάθησε να ξεφύγει από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσω της Ρωσίας

Ο 16χρονος που προσπάθησε να ξεφύγει από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσω της Ρωσίας Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram.
0

Στις 4 Απριλίου, όταν η πόλη του, η Μαριούπολη αποκλείστηκε από όλες τις πλευρές, ο 16χρονος Ντέιβιντ επιβιβάστηκε σε ένα λεωφορείο προς τη Ρωσία.

Όταν οι ρωσικές αρχές τον ρώτησαν σχετικά με το τι θέλει να κάνει τους απάντησε αυτό ακριβώς που ήθελαν να ακούσουν: «Κούνησα το κεφάλι μου και είπα "Ναι, ναι, θέλω να πάω στη Ρωσία". Δεν υπήρχε επιλογή να πάω στην Ουκρανία. Σκέφτηκα να πάω [στη Ρωσία] και να φύγω γρήγορα μέσω Λευκορωσίας», είπε.

Ωστόσο, όταν ο 16χρονος έφτασε στον προορισμό του, μια πόλη στη δυτική Ρωσία, οι τοπικές αρχές τον έστειλαν σε ίδρυμα για παιδιά επειδή ήταν κάτω των 18 ετών. Του είπαν ότι θα έπρεπε να μείνει εκεί μέχρι να ενηλικιωθεί και του πήραν το διαβατήριο.

Ο Ντέιβιντ πέρασε οκτώ μήνες ζώντας σε ένα ρωσικό ίδρυμα και κατάφερε να βγει μόνο χάρη σε μια τεράστια προσπάθεια των πρώην υπευθύνων της λέσχης νέων που συμμετείχε, οι οποίοι είχαν κινηθεί προς το Κίεβο τη δεύτερη ημέρα του πολέμου. Παράλληλα, έλαβε βοήθεια και από Ρώσους εθελοντές οι οποίοι βοηθούν απελαθέντες Ουκρανούς να φύγουν από τη Ρωσία.

Ο Ντέιβιντ, ο οποίος δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό του, είναι ένα από τα χιλιάδες παιδιά από την Ουκρανία που φέρονται να απελάθηκαν και να στάλθηκαν ασυνόδευτα στη Ρωσία. Σε αντίθεση με τον Ντέιβιντ, τα περισσότερα από τα παιδιά πιστεύεται ότι προέρχονται από ουκρανικά ορφανοτροφεία. Σύμφωνα με τα δημόσια διαθέσιμα στοιχεία της ίδιας της Ρωσίας, τουλάχιστον 400 παιδιά που έφυγαν από την Ουκρανία έχουν υιοθετηθεί από ρωσικές οικογένειες. Η Ουκρανία λέει ότι οι ενέργειες της Ρωσίας συνιστούν γενοκτονία, καθώς μεταφέρει με τη βία παιδιά από τη μια χώρα στην άλλη. 

Ο Ντέιβιντ είναι ένας μουσικά προικισμένος έφηβος. Σε μικρή ηλικία έγινε το μοναδικό αγόρι της χορωδίας που πληρωνόταν για να τραγουδάει στην εκκλησία της Μαριούπολης.

Ο νεαρός είχε μείνει με τη γιαγιά του το βράδυ πριν από την εισβολή. Έμεινε μαζί της μέχρι τις 8 Μαρτίου όταν αποφάσισε να προσπαθήσει να επισκεφθεί τη μητέρα του. Οι βόμβες έπεφταν παντού, είπε ο Ντέιβιντ προσθέτοντας πως είχε αποκλειστεί και πως έκλεβε όπως όλοι στη γειτονιά για να επιβιώσει. Αφού τελικά πήγε στη μητέρα του επέστρεψε στη γιαγιά του λίγες μέρες μετά. Κατά μήκος των δρόμων και στις αυλές, έβλεπε πτώματα σε διάφορα στάδια αποσύνθεσης.

Στη συνέχεια, Ρώσοι στρατιώτες μπήκαν στην περιοχή του. Τον σταμάτησαν καθώς περπατούσε σε έναν δρόμο και τον ανάγκασαν να μείνει με το εσώρουχό του και να σταθεί σε έναν φράχτη ρωτώντας τον αν έχει δει Ουκρανούς στρατιώτες. Λίγο μετά, οι ρωσικές αρχές του προσέφεραν έξοδο διαφυγής προς τη Ρωσία. Ο Ντέιβιντ τελικά οδηγήθηκε σε ένα ίδρυμα για παιδιά.

Σύντομα κοινοποίησε στο προσωπικό του ιδρύματος πως ήθελε να επιστρέψει στη Μαριούπολη. Προσπάθησε να τηλεφωνήσει στη μητέρα του και να την πείσει να έρθει να τον παραλάβει. Αλλά εκείνη αρνήθηκε.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Ντέιβιντ έβρισκε παρηγοριά στη μουσική του. Ηχογράφησε δύο άλμπουμ με κινητό του «ανακατεύοντας» την παραδοσιακή ουκρανική μουσική και ποίηση με την ηλεκτρονική μουσική. 

Το ίδρυμα ήταν ένα καταθλιπτικό μέρος, είπε ο Ντέιβιντ. Τα γεύματα, ο χρόνος στην ύπαιθρο και η ώρα του ύπνου ήταν προγραμματισμένα και ήταν δύσκολο να είναι κανείς μόνος του. Στο τοπικό σχολείο, τον έβαλαν δύο χρόνια πίσω, ώστε να μπορέσει να καλύψει το κενό της ρωσικής ιστορίας και άλλων πτυχών του ρωσικού προγράμματος σπουδών.

Στις αρχές Οκτωβρίου, ο Ντέιβιντ έμαθε ότι θα μπορούσε να φύγει αν η μητέρα του έδινε την άδεια σε ένα τρίτο πρόσωπο. Μέσω ενός δικτύου Ρώσων εθελοντών καταρτίστηκε ένα σχέδιο προκειμένου ο 16χρονος να φύγει από τη χώρα. Χρειάστηκαν ακόμη εβδομάδες για να πεισθεί η μητέρα του παιδιού να πάει σε συμβολαιογράφο στη Μαριούπολη, αλλά τελικά το έκανε.

Ο Ντέιβιντ ζει τώρα σε έναν ξενώνα στο Κίεβο και σχεδιάζει να ηχογραφήσει το τρίτο του άλμπουμ με το καλλιτεχνικό όνομα TRUFFIKSS.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΗΕ για κατάργηση fact-checking: Ο έλεγχος του περιεχομένου μίσους δεν αποτελεί λογοκρισία

Διεθνή / ΟΗΕ για κατάργηση fact-checking: Ο έλεγχος του περιεχομένου μίσους δεν αποτελεί λογοκρισία

Παράλληλα, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Φόλκερ Τουρκ, προειδοποίησε πως η εξάπλωση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο έχει άμεσες και καταστροφικές επιπτώσεις
LIFO NEWSROOM
Άλις Βάιντελ: «Υποψήφια καγκελάριος» από την AfD – Ευχαρίστησε τον Έλον Μασκ

Διεθνή / Άλις Βάιντελ: «Υποψήφια καγκελάριος» από την AfD – Ευχαρίστησε τον Έλον Μασκ

Το συνέδριο σημαδεύτηκε από μαζικές διαμαρτυρίες. Περισσότεροι από 12.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην περιοχή με στόχο να εμποδίσουν την πρόσβαση των συνέδρων στον χώρο διεξαγωγής
LIFO NEWSROOM
Σύγκρουση τραμ στο Στρασβούργο: «Οι τζαμαρίες έσπασαν, οι πόρτες εκτοξεύθηκαν» - Στους 50 οι τραυματίες

Διεθνή / Σύγκρουση τραμ στο Στρασβούργο: «Οι τζαμαρίες έσπασαν, οι πόρτες εκτοξεύθηκαν» - Στους 50 οι τραυματίες

Ένα βίντεο από αυτόπτη μάρτυρα που κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα δείχνει μια χαοτική σκηνή, με τα δύο τραμ να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές μέσα στο τούνελ, κοντά στη στάση
LIFO NEWSROOM
Το DNA θα μπορούσε να ταυτοποιήσει τα θύματα ενός serial killer 30 χρόνια μετά την ανακάλυψη στοιχείων

Διεθνή / Το DNA θα μπορούσε να ταυτοποιήσει τα θύματα ενός serial killer 30 χρόνια μετά την ανακάλυψη στοιχείων

Η διαδικασία ταυτοποίησης περιλαμβάνει τη λήψη δειγμάτων DNA από τα υπολείμματα και τη σύγκρισή τους με τα γενετικά προφίλ συγγενών μέσω του συστήματος CODIS του FBI
LIFO NEWSROOM
Αυτά είναι τα 13 επαγγέλματα του μέλλοντος - 170 εκατ. θέσεις εργασίας μέχρι το 2030

Διεθνή / Αυτά είναι τα 13 επαγγέλματα του μέλλοντος - 170 εκατ. θέσεις εργασίας μέχρι το 2030

Δημιουργούνται 170 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας έως το τέλος της δεκαετίας - Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενοι τομείς - Τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη αύξηση και μείωση ζήτησης έως το 2030
LIFO NEWSROOM