Ο Ερντογάν τώρα υπόσχεται ότι θα άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης αν εκλεγεί

Ο Ερντογάν τώρα υπόσχεται ότι θα άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης αν εκλεγεί Facebook Twitter
EPA
1

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει από τον Ιούλιο του 2016 θα αρθεί αν επανεκλεγεί στις 24 Ιουνίου, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα επιβληθεί και πάλι αν η χώρα αντιμετωπίσει και άλλες απειλές.

«Αν συνεχίσω αυτή την αποστολή και μετά τις 24 Ιουνίου, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι, Θεού θέλοντος, να άρουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Ερντογάν χθες βράδυ σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο 24 TV.

«Η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν σημαίνει ότι την καταργούμε πλήρως ώστε να μην επανέλθει. Θα πάρουμε όσο αυστηρά μέτρα χρειαστεί ξανά σε περίπτωση τρομοκρατίας».

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στον Ερντογάν και στην κυβέρνηση να παρακάμπτουν το κοινοβούλιο κατά την έγκριση νέων νόμων και να αναστέλλουν δικαιώματα και ελευθερίες. Κηρύχθηκε λίγο μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 και από τότε παρατείνεται κάθε τρεις μήνες.

Περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και ένας αντίστοιχος αριθμός δημόσιων υπαλλήλων έχουν απολυθεί, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Δεκάδες ΜΜΕ έχουν κλείσει και δημοσιογράφοι και ακτιβιστές έχουν συλληφθεί.

Οι επικριτές του λένε πως ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως πρόσχημα για να πατάξει τους διαφωνούντες. Η Τουρκία υποστηρίζει πως τα μέτρα είναι απαραίτητα προκειμένου να αντιμετωπίσει απειλές ασφαλείας και πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν εμπλέκεται με την προεκλογική εκστρατεία.

Ο Ερντογάν δήλωσε τον Απρίλιο πως οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να καλωσορίζουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης επειδή τις προφυλάσσει από την τρομοκρατία και αποτρέπει τις απεργίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταγγελία πρώην στελέχους του Facebook: «Η Meta υπονόμευσε την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ»

Διεθνή / Καταγγελία πρώην στελέχους του Facebook: «Η Meta υπονόμευσε την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ»

Η Σάρα Γουίν-Γουίλιαμς κατηγορεί στελέχη της Meta ότι συνεργάστηκαν με το Πεκίνο, απέκρυψαν πληροφορίες από το Κογκρέσο και κατασκεύασαν «λογισμικό λογοκρισίας» για την Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μην τους βάλετε στην ίδια σκηνή: Αυτές είναι οι πέντε πιο τοξικές «κόντρες» της μουσικής βιομηχανίας

Διεθνή / Μην τους βάλετε στην ίδια σκηνή: Αυτές είναι οι πέντε πιο τοξικές «κόντρες» της μουσικής βιομηχανίας

Η πρόσφατη συμφιλίωση της Madonna με τον Έλτον Τζον έβαλε τέλος σε μία μακροχρόνια διαμάχη, αλλά στον κόσμο της μουσικής πολλές ακόμη «κόντρες» δεν έχουν επιλυθεί
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Απαγόρευσαν τη Μάγια Αγγέλου από τη στρατιωτική βιβλιοθήκη - Αφαιρέθηκαν τίτλοι για ρατσισμό, φεμινισμό και το Ολοκαύτωμα

Διεθνή / ΗΠΑ: Απαγόρευσαν τη Μάγια Αγγέλου από τη στρατιωτική ακαδημία - Αφαιρέθηκαν τίτλοι για το Ολοκαύτωμα

Η αυτοβιογραφία της Μάγια Αγγέλου «Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί» ήταν ένας από τους 381 τίτλους που αφαιρέθηκαν στο πλαίσιο «εξάλειψης της DEI»
LIFO NEWSROOM