Την δική του εκτίμηση για τον πόλεμο στο Ισραήλ και γενικά για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες έδωσε ο Γαβριήλ Χαρίτος, ερευνητής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής.
Σύμφωνα με τον Γαβριήλ Χαρίτο, από την Ιερουσαλήμ όπου βρίσκεται, το Ισραήλ αιφνιδιάστηκε, ενώ εξηγεί και γιατί επέλεξε να επιτεθεί τώρα η Χαμάς.
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έδωσε μιλώντας στην ΕΡΤ οι σειρήνες ηχούν τις τελευταίες δύο ώρες μόνο σε περιοχές κοντά στη Γάζα, κι όχι στις μεγάλες πόλεις του Ισραήλ, που σημαίνει πως είναι σε εξέλιξη οι βομβαρδισμοί των Ισραηλινών. Μίλησε για ενημέρωση με το σταγονόμετρο από τα ισραηλινά μέσα. Έθεσε μια σειρά από ερωτήματα για το «πώς είναι δυνατόν οι Παλαιστίνιοι να έχουν παραβεί τον φράχτη ασφαλείας με τον ισραηλινό στρατό εκεί και τα ηλεκτρονικά μέσα που υπάρχουν». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους κουκουλοφόρους που εντοπίστηκαν σε ισραηλινές πόλεις.
Σε προηγούμενη σύνδεση είπε πως σήμανε συναγερμός και σε πόλεις με πυρηνικές εγκαταστάσεις, ενώ πρόσθεσε πως το σύστημα αεράμυνας Iron Dome λειτούργησε, αλλά δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν 5.000 ρουκέτες.
Μιλώντας επίσης στον ΑΝΤ1 τόνισε πως «η Χαμάς έχει αποδείξει πως έχει ικανότητες που δεν ήταν γνωστές» . Σημείωσε ακόμη πως εικόνες που προβάλλονται στο εξωτερικό δεν προβάλλονται εντός του Ισραήλ γιατί, όπως είπε, «όταν καλούνται έφεδροι, να μην πληγεί το ηθικό τους».
«Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή, είναι μια κατάσταση που δεν έχει διαμορφωθεί 100%. Διαρρέονται πληροφορίες από το υπουργικό συμβούλιο που είναι ακόμη σε εξέλιξη. Δεν έχει ανακοινωθεί ποια θα είναι η συνέχεια, τα μέτρα που θα ακολουθήσουν. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε έκκληση για σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας», ανέφερε.
«Ποιος ο λόγος που η Χαμάς άλλαξε τακτική. Εδώ και ενάμισι χρόνο η Χαμάς εμφανίζεται ως η καθεστωτική δύναμη στη Γάζα. Γιατί επιστρέψαμε στην επαναστατική Χαμάς. Ο λόγος είναι απλός. Εδώ και 3 μήνες μιλάμε για την εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ- Σαουδικής Αραβίας. Η προϋπόθεση του Ριάντ είναι να υπάρξει πρόοδος στις ειρηνευτικές διαδικασίες, ενώ το Ριάντ μιλάει με την κυβέρνηση της Ραμάλα και αυτό έχει θυμώσει την Χαμάς», εξήγησε.
Ο Γαβριήλ Χαρίτος είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Μπεν-Γκουριόν (Ben-Gurion Research Institute). Διδάσκει Ιστορία των Πολιτικών Σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στο ισραηλινό κρατικό πανεπιστήμιο Ben-Gurion University of the Negev (Πρόγραμμα Σπουδών Ισραήλ) ως Επίκουρος Λέκτορας (Adjunct Lecturer) και ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών) και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας).