«Ο υπηρέτης μου είναι γρηγορότερος από'σένα»: Οι γυναίκες αεροσυνοδοί συχνότερα θύματα αεροπορικού bullying

«Ο υπηρέτης μου είναι γρηγορότερος από'σένα»: Οι γυναίκες αεροσυνοδοί συχνότερα θύματα αεροπορικού bullying Facebook Twitter
0

Ένας επιβάτης ουρεί σε κουβέρτα γυναίκας συνεπιβάτη του. Ένας μεθυσμένος καπνίζει στην τουαλέτα. Δύο επιβάτες γρονθοκοπούνται. Ένας άνδρας ανοίγει την έξοδο κινδύνου λίγο πριν την απογείωση. Όλα διαφορετικά περιστατικά που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα πληρώματα πτήσεων σε ινδικές αερογραμμές. 

Πρόκειται για μερικά από τα περιστατικά που προφανώς συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο και δικαιώνουν την ηχηρή αγανάκτηση αεροσυνοδού σε επιβάτη τον περασμένο μήνα: «Δεν είμαι υπηρέτριά σου!» - που έκανε το γύρο του κόσμου.

Καθώς οι περιορισμοί λόγω Covid χαλάρωσαν και οι αεροπορικές διαδρομές πληθαίνουν, τα περιστατικά αεροπορικής βίας πολλαπλασιάστηκαν, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, και με τις γυναίκες να υφίστανται το μεγαλύτερο πλήγμα. 

«Ο υπηρέτης μου είναι γρηγορότερος από εσένα»

Στο χάος αυτό πρωτοφανών περιστατικών εν πτήσει, «πρωταθλήτρια» στην αγένεια μεταξύ των επιβατών μοιάζει να αναδεικνύεται η Ινδία. Χωρίς επίσημα στοιχεία για τα συμβάντα κακής συμπεριφοράς στις αερομεταφορές, δεν είναι σαφές αν υπάρχει αύξηση στα ανάλογα περιστατικά ή απλώς τα social media αναδεικνύουν πλέον ένα πρόβλημα μακροχρόνιο. 

Η Meghna Sahu, που έχει δουλέψει για δύο ινδικές αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους τα τελευταία τρία χρόνια, δηλώνει ανακουφισμένη που το πρόβλημα επιτέλους λαμβάνει την προσοχή που του αρμόζει. 

Όπως λέει, βιώνει «αγενείς επιβάτες» κάθε μέρα, με μεγάλους καυγάδες να σημειώνονται μία φορά ανά περίπου τρίμηνο. 

«Έχει γίνει η κανονικότητα. Οι πελάτες θεωρούν πως ό,τι και να κάνουν, εγώ πρέπει να το δεχτώ, επειδή πληρώνουν. Αυτό, όμως, που ξεχνούν είναι πως είμαι κι εγώ ένας άνθρωπος» λέει η 26χρονη από τη Χιντεραμπάντ. 

Μία από τις πιο εξοργιστικές παρανοήσεις για τη Σαχού είναι πως οι επιβάτες θεωρούν πως το πλήρωμα έχει χρέος να τους υπηρετεί. Κι αυτό δεν είναι κάτι που φαντάστηκε, αλλά κάτι που τής έχουν αποδώσει και, μάλιστα, με τον πιο ταπεινωτικό τρόπο: «Ο υπηρέτης μου είναι γρηγορότερος από εσένα» της είχε πει επιβάτης, προκαλώντας της μια έκρηξη δακρύων. 

«Πραγματικά, κάποιες φορές δοκιμάζουν την υπομονή σου. Κάποιες φορές θέλεις να απαντήσεις, αλλά συνειδητοποιείς πως δεν αξίζει. Δεν εξαγοράζεις εμένα. Αγοράζεις μια θέση. Δεν έχεις κανένα δικαίωμα να μου φέρεσαι ασεβώς σε καμία περίπτωση και ποτέ» λέει η ίδια. 

«Οι πτήσεις αυτές είναι η ίδια η Ινδία, η ανισότητα και το κοινωνικό χάσμα»

«Όποια ινδική συνήθεια υπάρχει, τη βλέπουμε στις πτήσεις. Είναι ένας μικρόκοσμος που αντανακλά την κοινωνική αναταραχή που βιώνουμε στην πατρίδα μας» εξηγεί η Shrayana Bhattacharya η οποία, στο βιβλίο της «Desperately Seeking Shah Rukh» περιλαμβάνει τις πικρές εμπειρίες πολλών αεροσυνοδών. 

Η ίδια περιγράφει ιστορίες ανδρών εντελώς απρόθυμων να υπακούσουν σε γυναίκες, συχνά βλέποντας πορνό στα κινητά τους τηλέφωνα και επιδεικνύοντας τον ματσισμό τους με κάθε πιθανό τρόπο. Περιγράφει δε, αυτούς τους διαπληκτισμούς στον αέρα ως μια ένδειξη τού πώς βλέπουν οι Ινδοί τους εργαζομένους που τους εξυπηρετούν. 

«Οι πτήσεις αυτές είναι ένα κοινωνικό χωνευτήρι. Τι είναι; Αυτές οι πτήσεις είναι η ίδια η Ινδία. Είναι η ανισότητα και το κοινωνικό χάσμα μεταξύ των ανθρώπων» διαμηνύει. 

«Απροκάλυπτη κατάχρηση εξουσίας»

Όπως εξηγεί η Καρούνα Νούντι, δικηγόρος γνωστή για τις υποθέσεις φύλων, στην Ινδία με τη βασική αξιοπρέπεια να μη διασφαλίζεται για τους πολίτες, ο καθένας παλεύει να βρει τη θέση του, πολλές φορές σε βάρος άλλων. 

«Συχνά, εκδηλώνεται με κακή συμπεριφορά των ανδρών απέναντι στις γυναίκες. Πρόκειται για μια απροκάλυπτη κατάχρηση εξουσίας με ελάχιστη υπεράσπιση στον αέρα» λέει η ίδια. 

Οι πτήσεις είναι ένας από τους ελάχιστους τρόπους μεταφοράς στην Ινδία που δεν υπάρχουν «κουπέ» για γυναίκες, όπως συμβαίνει σε μετρό, τρένα και λεωφορεία.

Παρότι παλιότερα το αεροπορικό ταξίδι λογιζόταν ως μια υπόθεση πολυτέλειας στην Ινδία, σήμερα θεωρείται ένας γρήγορος, πλην ακριβός τρόπος μετακίνησης όπου οι επιβάτες παρεξηγούν την έννοια τού πληρώνω εισιτήριο με το εξαγοράζω υπηρεσίες και ανθρώπους. 

Η κατάσταση είναι εν μέρει αποτέλεσμα των καιρών: Ο εθνικός αερομεταφορέας προσφάτως ιδιωτικοποιήθηκε, οι τιμές των εισιτηρίων συχνά πέφτουν χαμηλότερα από το επιχειρηματικό κόστος και, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ινδικού Τύπου, τουλάχιστον 13 εταιρείες αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο τις τελευταίες δύο δεκαετίες. 

Με πληροφορίες από Washington Post

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τούλσι Γκάμπαρντ: Το νέο αφεντικό της CIA αγαπάει την Ελλάδα και έχει αποκαλέσει τον Ερντογάν «δικτάτορα»

Διεθνή / Τούλσι Γκάμπαρντ: Το νέο αφεντικό της CIA αγαπάει την Ελλάδα και έχει αποκαλέσει τον Ερντογάν «δικτάτορα»

Λίγες ώρες μετά τον διορισμό των Μαρκ Ρούμπιο και Μάικ Γουόλτς σε καίριες θέσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέθεσε την αρχηγεία της CIA στην Τουλσι Γκάμπαρντ
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Διεθνή / Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Ανάλυση της Goldman Sachs έδειξε ότι η μόνιμη και νόμιμη μετανάστευση ευθύνεται για το σύνολο σχεδόν της αύξησης της απασχόλησης στον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Βρετανία
LIFO NEWSROOM
Με ελληνική γραβάτα ο βασιλιάς Κάρολος στο επίσημο πορτρέτο για τα γενέθλιά του

Διεθνή / Με ελληνική γραβάτα ο βασιλιάς Κάρολος στο επίσημο πορτρέτο για τα γενέθλιά του

Κέιτ Μίντλετον και πρίγκιπας Ουίλιαμ ευχήθηκαν στον βασιλιά Κάρολο για τα 76α γενέθλιά του - «Annus Horribilis» το 2024 για τον Βρετανό μονάρχη, η μάχη με τον καρκίνο του ίδιου και της Κέιτ Μίντλετον
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Βέλγιο: Δεκάδες γυναίκες γδύθηκαν μπροστά από την πρεσβεία του Ιράν ζητώντας την απελευθέρωση της Ahoo Daryaei

Διεθνή / Βέλγιο: Δεκάδες γυναίκες έβγαλαν τα ρούχα τους στην πρεσβεία του Ιράν για την απελευθέρωση της Ahoo Daryaei

«Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όλες τις καταπιεσμένες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της Ahoo Daryaei, και να απαιτήσουμε την άμεση απελευθέρωσή της, πρέπει να ενισχύσουμε τη φωνή της και να μην ξεχάσουμε τη δράση της», δήλωσε μία από τις διαδηλώτριες
LIFO NEWSROOM