Οι φτωχότερες χώρες ξοδεύουν πέντε φορές περισσότερα για την αποπληρωμή του χρέους τους σε σχέση με τη χρηματοδότηση για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της, σύμφωνα με έρευνα φιλανθρωπικής οργάνωσης κατά της φτώχειας.
Τα στοιχεία της εκστρατείας «Jubilee Debt Campaign» δείχνουν ότι 34 από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου δαπανούν 29,4 δισεκατομμύρια δολάρια για τις πληρωμές των χρεών τους ετησίως σε σύγκριση με 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.
Για παράδειγμα, όσον αφορά την Ουγκάντα, η χώρα έχει ανακοινώσει ότι θα δαπανήσει 537 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2016 και 2020, συμπεριλαμβανομένων κεφαλαίων από διεθνείς φορείς και χορηγούς, σε έργα που σχετίζονται με το κλίμα για την προσαρμογή της υποδομής της χώρας και την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
Ωστόσο, ο ετήσιος προϋπολογισμός των 107,4 εκατομμυρίων δολαρίων θα περιοριστεί λόγω των αποπληρωμών του εξωτερικού χρέους που θα ανέλθουν σε 739 εκατομμύρια δολάρια το 2021 και αναμένεται να φτάσουν τα 1,35 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025.
Η Ουγκάντα δεν είναι η μόνη χώρα χαμηλού εισοδήματος που θα χρειαστεί να βρει επιπλέον μετρητά για να πληρώσει τους τόκους των χρεών της τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μέχρι το 2025, η «Jubilee Debt Campaign» εκτιμά ότι οι 34 χώρες που καλύπτονται από την έρευνα θα ξοδεύουν επτά φορές περισσότερα για πληρωμές του χρέους τους σε σχέση με τη διαχείριση της κλιματικής κρίσης.
«Οι χώρες με χαμηλότερο εισόδημα παραδίδουν δισεκατομμύρια δολάρια για αποπληρωμή χρέους σε πλούσιες χώρες, τράπεζες και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε μια εποχή που χρειάζονται απεγνωσμένα πόροι για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης», δήλωσε η Χάιντι Τσόου, εκτελεστική διευθύντρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης.
«Στη σύνοδο για το κλίμα στη Γλασκώβη, τα πλούσια ρυπογόνα έθνη πρέπει να σταματήσουν να αποφεύγουν τις ευθύνες τους και να παρέχουν χρηματοδότηση για το κλίμα μέσω επιχορηγήσεων, καθώς και να ακυρώσουν χρέη» προσθέτει.
Με πληροφορίες από Guardian