Οι υπερ-πλούσιοι στον κόσμο κατέχουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου από την Αμερικανική Επίχρυση Εποχή στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν οικογένειες όπως οι Carnegies, Rockefellers και Vanderbilts είχαν στον έλεγχό τους τεράστιες περιουσίες.
Οι δισεκατομμυριούχοι αύξησαν τον συνδυασμένο παγκόσμιο πλούτο τους σχεδόν κατά ένα πέμπτο από πέρυσι κάνοντας ρεκόρ 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων - περισσότερο από το διπλάσιο του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου.
Υπάρχουν τώρα 1.542 δισεκατομμυριούχοι σε όλο τον κόσμο, αφού 145 εκατομμυριούχοι είδαν το πλούτο τους να αυξάνει τα μηδενικά του σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση «UBS / PwC Billionaires».
Ο Josef Stadler, κύριος συγγραφέας της έκθεσης και επικεφαλής της UBS, δήλωσε ότι οι δισεκατομμυριούχοι πελάτες τους ανησυχούν ότι η αυξανόμενη ανισότητα μεταξύ πλουσίων και φτωχών θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιoυ είδους αντίδραση. Η κατάσταση αρχίσει να θυμίζει την Αμερική όταν βρισκόταν στην αποκαλούμενη «Επίχρυση Εποχή» (Guilded Age), μια εποχή πολύ μεγάλης καπιταλιστικής ανάπτυξης που χρονολογείται από 1870 ως λίγο μετά το 1900.
«Είμαστε σε ένα σημείο καμπής», δήλωσε ο Stadler. «Η συγκέντρωση του πλούτου είναι τόσο υψηλή όσο το 1905 και αυτό είναι κάτι που απασχολεί τους δισεκατομμυριούχους», συμπλήρωσε και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το σε ποιο βαθμό είναι βιώσιμη αυτή η κατάσταση και σε ποιο σημείο θα παρέμβει η κοινωνία. Είπε επίσης πως το μεγάλο ερώτημα είναι «Το πώς η κοινωνία θα αντιδράσει στη συγκέντρωση τόσο πολλών χρημάτων στα χέρια τόσο λίγων ανθρώπων».
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δήλωσε πρόσφατα ότι οι δυτικές κυβερνήσεις πρέπει να υποχρεώσουν το 1% των εισοδηματιών να πληρώσουν περισσότερους φόρους για να μειώσουν τα επικίνδυνα επίπεδα ανισότητας.
Ο Stadler δήλωσε ότι η κάλυψη των ανισοτήτων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι ολοένα και περισσότεροι υπερ-πλούσιοι είναι ένα «σημείο καμπής», αλλά είπε ότι η αντίληψη πως οι δισεκατομμυριούχοι κερδίζουν χρήματα για τον εαυτό τους εις βάρος του ευρύτερου πληθυσμού ήταν λανθασμένη.
Πρόσθεσε ότι το 98% του πλούτου των δισεκατομμυριούχων διοχετεύεται πίσω στην ευρύτερη κοινωνία και είπε ότι οι υπερ-πλούσιοι στον κόσμο απασχολούν 27,7 εκατομμύρια ανθρώπους.
Οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκαν κατά 17% κατά μέσο όρο από πέρυσι, λόγω της ισχυρής απόδοσης των εταιρειών και των επενδύσεών τους, ιδιαίτερα στην τεχνολογία και το εμπόριο. Ο μέσος όρος απόδοσης των δισεκατομμυριούχων ήταν διπλάσιος από εκείνο των παγκόσμιων χρηματιστηριακών αγορών.
Ο Stadler δήλωσε ότι η ανησυχία των πλούσιων για την αντίληψη που τους θέλει να γίνονται πλουσιότεροι σε βάρος του ευρύτερου πληθυσμού τους είχε οδηγήσει να κάνουν μεγαλύτερες φιλανθρωπικές δωρεές και να ξοδέψουν τα χρήματά τους σε φορείς τέχνης και αθλητισμού.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι δισεκατομμυριούχοι αντιπροσωπεύουν σήμερα 72 από τους 200 κορυφαίους συλλέκτες τέχνης παγκοσμίως, από μόλις 28 που ήταν το 1995. «Αν και δεν είναι ένα νέο φαινόμενο, τα ιδιωτικά μουσεία αυξάνονται σε αριθμό, ειδικά στην Ασία», ανέφερε η ετήσια έκθεση της UBS».
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στον αθλητισμό με πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις και κέντρα να προσφέρονται ως δωρεά στην κοινότητα από πολύ πλούσιους.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια