Άρχισαν να είναι ορατές πλέον οι πρώτες «παρενέργειες» της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ μουσουλμάνων από επτά χώρες, στο πλαίσιο μιας νέας πολύ αυστηρής πολιτικής ασφαλείας.
Το διάταγμα που υπεγράφη την Παρασκευή προβλέπει ότι, μέχρι να γίνει επανεξέταση, δεν θα εκδίδονται θεωρήσεις εισόδου για μετανάστες ή επισκέπτες από το Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη.
Μέσα σε λίγες ώρες μετά την απόφαση υπήρξαν αναφορές για πολλούς κατόχους πράσινων καρτών και βίζας στους οποίους οι ΗΠΑ αρνήθηκαν την είσοδο στη χώρα.
"Πλημμυρίσαμε από κλήσεις και ερωτήματα για το πώς αυτό πρόκειται να επηρεάσει τους ανθρώπους," είπε ο Jamal Abdi από το Εθνικό Αμερικανικό Συμβούλιο των ιρανών ενώ η Google κάλεσε περίπου 100 εργαζόμενους να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό από το εξωτερικό, καθώς θα μπορούσαν να επηρεαστούν.
Πηγές στο αεροδρόμιο του Καΐρου δήλωσαν στο Reuters ότι πέντε ταξιδιώτες από το Ιράκ και την Υεμένη αποκλείστηκαν από πτήση. Οι αρχές σταμάτησαν τους επιβάτες, που είχαν φθάσει τράνζιτ στο αεροδρόμιο του Καΐρου, και τους ανακατεύθυναν σε πτήσεις με προορισμό τις χώρες καταγωγής τους παρότι κατείχαν άδειες εισόδου που ήταν σε ισχύ, ανέφεραν οι πηγές. Ο Ιρακινός δημοσιογράφος, Mohammed al-Rawi, που ζεί στις ΗΠΑ, ανέφερε στο Facebook ότι δεν επετράπη στον πατέρα του να φτάσει στις ΗΠΑ.
Ο Anthony Romero, εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών, είπε ότι η «λεπτομερής εξέταση» των θεωρήσεων και αδειών των επισκεπτών είναι απλά ένας ευφημισμός για διακρίσεις εναντίον των μουσουλμάνων ».
Ο Ahmed Rehab, διευθυντής Συμβουλίου σχετικά με τις Αμερικανο-Ισλαμικές Σχέσεις, διεμήνυσε από την πλευρά του, ότι η ομάδα του θα πολεμήσει αυτές τις προκλήσεις με "νύχια και με δόντια».
Τα νέα μέτρα αναστέλλουν επίσης όλο το πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων στις ΗΠΑ, για τουλάχιστον 120 ημέρες ενώ απαγορεύει επίσης ρητά την είσοδο προσφύγων από τη Συρία μέχρι ο Πρόεδρος να αποφασίσει ο ίδιος ότι δεν αποτελούν πλέον απειλή.
Πηγή: Skynews.gr