Οι ρωσικές δικαστικές αρχές πάγωσαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Αλεξέι Ναβάλνι ενώ δικαστικοί κλητήρες κατάσχεσαν το διαμέρισμα του στη Μόσχα, δήλωσε η εκπρόσωπος του, Κίρα Γιαρμίς.
Όπως ανακοίνωσε η Γιαρμίς, η κατάσχεση αυτή έγινε μετά από την αγωγή που άσκησε εναντίον του Ναβάλνι η βιομηχανία τροφίμων «Maskofski Shkolnik», η οποία ανήκει στον αποκαλούμενο «μάγειρα του Πούτιν», Γιεβγκένι Πριγκόζιν.
Η εκπρόσωπος τύπου του Αλεξέι Ναβάλνι δήλωσε ότι στις 27 Αυγούστου, μία εβδομάδα μετά την δηλητηρίαση του Ναβάλνι με χημική ουσία από την οικογένεια Novichok, δικαστικοί κλητήρες κοινοποιήσαν απόφαση κατάσχεσης του διαμερίσματος του στο Μάρινο.
«Αυτό σημαίνει ότι το διαμέρισμα δεν μπορεί να πωληθεί, να δωρηθεί ή να υποθηκευθεί. Τότε πάγωσαν επίσης και τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Αλεξέι», δήλωσε η Γιαρμίς μέσω ανακοίνωσης που ανάρτησε με βίντεο στο Τwitter.
Ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης και επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι πήρε χθες εξιτήριο από το νοσοκομείο του Βερολίνου όπου νοσηλευόταν έπειτα από την αιφνιδιαστική του αδιαθεσία στη διάρκεια εσωτερικής πτήσης στη Σιβηρία τον περασμένο μήνα και αφού είχε χρειαστεί να μεταφερθεί αεροπορικώς στο Βερολίνο σε κωματώδη κατάσταση.
Νωρίτερα το Διαιτητικό δικαστήριο της Μόσχας έκανε απαιτητό το ποσό των 88 εκ. ρουβλίων από τον Αλεξέι Ναβάλνι, την δικηγόρο Λιουμπόφ Σόμπολ και το Μέτωπο Μάχης κατά της Διαφθοράς με βάση την αγωγή της βιομηχανίας τροφίμων «Maskofski Shkolnik».
Ο διευθυντής του Μετώπου Μάχης κατά της Διαφθοράς δήλωσε ότι το «Μέτωπο» σαν νομικό πρόσωπο θα συνεχίσει τυπικά να υπάρχει, ωστόσο η ομάδα του Ναβάλνι θα συστήσει νέο νομικό πρόσωπο.
Τον Δεκέμβριο του 2018, σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία της Μόσχας παρατηρήθηκαν μαζικές δηλητηριάσεις παιδιών. Το Μέτωπο Μάχης κατά της Διαφθοράς δημοσίευσε έρευνα της Λιουμπόφ Σόμπολ στην οποία γίνονταν λόγος για έξαρση δυσεντερίας στα σχολεία και του παιδικούς σταθμούς, κατηγορώντας ως υπεύθυνη για τις δηλητηριάσεις, την εταιρεία του Γιεβγκένι Πριγκόζιν η οποία είχε αναλάβει την διανομή γευμάτων στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.
Οι γονείς των παιδιών που δηλητηριάσθηκαν προσέφευγαν στην δικαιοσύνη και πέτυχαν να τους δοθούν αποζημιώσεις. Ωστόσο η εταιρεία «Maskofski Shkolnik», κατέθεσε αγωγή απαιτώντας να αποσυρθούν από το διαδίκτυο τα στοιχεία της έρευνας του Μετώπου Μάχης κατά της Διαφθοράς και να καταβάλει ο Ναβάλνι και η Λιουμπόφ Σόμπολ το ποσό του 1,5 δισ. ρουβλίων (16.649. 902 ευρώ) «ως αποζημίωση επειδή επλήγη το κύρος της εταιρείας».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, TASS/ Πηγές: Reuters, Novaya Gazeta
σχόλια