Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε το παλαιστινιακό ψήφισμα, το οποίο αφορούσε μια ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ και προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την αποχώρηση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα εδάφη μέχρι το τέλος του 2017.
Το ψήφισμα χρειαζόταν 9 θετικές ψήφους προκειμένου να εγκριθεί, ενώ συγκέντρωσε μόνο 8. Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία (τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου), η Αργεντινή, το Τσαντ, η Χιλή, η Ιορδανία και το Λουξεμβούργο. Κατά ψήφισαν οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, στενοί σύμμαχοι του Ισραήλ, ενώ απείχαν η Βρετανία, η Λιθουανία, η Νιγηρία, η Νότια Κορέα και η Ρουάντα.
Δικαιολογώντας την αρνητική της ψήφο, η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, δήλωσε πως το "ψήφισμα θέτει τις βάσεις για μεγαλύτερη διαίρεση και όχι για συμβιβασμό".
Όπως αναφέρει ο Guardian, υπέρμαχοι του ψηφίσματος φέρεται να πόνταραν στην υποστήριξή του από τη Νιγηρία, ώστε να συγκεντρωθούν οι 9 ψήφοι. Ωστόσο, η Νιγηρία άλλαξε στάση στο ζήτημα και τελικώς απείχε. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τον Guardian, σε πιέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ, και συγκεκριμένα στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο πρόεδρος της χώρας Γκούντλακ Τζόναθαν με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, ότι ακόμα και αν συγκεντρώνονταν οι εννέα ψήφοι, οι ΗΠΑ, ως ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχουν το δικαίωμα του βέτο.
σχόλια