ΟΗΕ για Λιβύη: «Οι περισσότεροι θάνατοι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί»

Λιβύη: Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Οι περισσότεροι θάνατοι στη Λιβύη από τις πλημμύρες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας Πέτερι Τάαλας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη είπε σήμερα πως οι περισσότεροι θάνατοι στη Λιβύη από τις καταστροφές λόγω της κακοκαιρίας «θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί», εκτίμησε σήμερα Την ίδια στιγμή εντείνονται οι προσπάθειες παροχής διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας μετά τις φονικές πλημμύρες.

Αν υπήρχε καλύτερος συντονισμός, οι αρχές «θα μπορούσαν να έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις και οι υπηρεσίες διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων θα μπορούσαν να έχουν προχωρήσει σε απομακρύνσεις προσώπων και να είχαμε αποφύγει τις περισσότερες απώλειες ανθρώπινων ζωών», υπογράμμισε.

Λόγω των πολυετών εσωτερικών συγκρούσεων που σπαράσσουν τη Λιβύη έχει «καταστραφεί μεγάλο μέρος του συστήματος μετεωρολογικής παρακολούθησης», εξήγησε ο Τάαλας. «Οι πλημμύρες σημειώθηκαν και δεν έγινε καμία εκκένωση διότι δεν υπήρχαν τα κατάλληλα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης», πρόσθεσε.

Παράλληλα σε πολλές πόλεις της ανατολικής Λιβύης, ανάμεσά τους και η Ντέρνα, έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι αναγκασμένοι να παραμένουν στα σπίτια τους.

Το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο της Λιβύης είχε εκδώσει προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα τις επόμενες 72 ώρες και ενημέρωσε τις αρχές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ζητώντας τους να λάβουν προληπτικά μέτρα. Οι αρχές της ανατολικής Λιβύης κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Παρασκευή και δημιούργησαν ομάδα διαχείρισης κρίσεων. Όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας επεσήμανε ότι «δεν είναι ξεκάθαρο» αν «οι προειδοποιήσεις μεταδόθηκαν με αποτελεσματικό τρόπο».

Λιβύη: Σύνδεση της καταστροφής με την υπερθέρμανση του πλανήτη 

Ειδικοί στην κλιματική αλλαγή κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της καταστροφής αυτής που έπληξε τη Λιβύη και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σε συνδυασμό μάλιστα με τα χρόνια χάους και την κατάρρευση των υποδομών στη χώρα. «Η καταιγίδα Daniel αποτελεί νέα υπενθύμιση των καταστροφικών, φονικών επιπτώσεων που μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή στον κόσμο μας», σχολίασε ο Φόλκερ Τουρκ Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Αυτή είναι η χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει πλήξει ποτέ την Κυρηναϊκή, την ανατολική περιφέρεια της Λιβύης, μετά τον μεγάλο σεισμό του 1963 στην πόλη Αλ Μαρτζ.

Κίνδυνος από τα μεταφερόμενα εκρηκτικά 

Αξιωματούχος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, ο Έρικ Τόλεφσεν, προειδοποίησε εξάλλου για τους κινδύνους από τα εκρηκτικά τα οποία δεν έχουν εκραγεί και μετακινήθηκαν από τα νερά «σε περιοχές που μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν». Πρόκειται για «έναν επιπλέον κίνδυνο για τους επιζώντες και όσους συμμετέχουν στις ανθρωπιστικές προσπάθειες», τόνισε.

Εντείνονται οι προσπάθειες για βοήθεια 

Εντείνονται και σήμερα οι διεθνείς προσπάθειες να παρασχεθεί βοήθεια στη Λιβύη, η οποία επλήγη από φονικές πλημμύρες που κατέστρεψαν την παράκτια πόλη Ντέρνα και άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους.

Τη νύκτα της Κυριακής προς Δευτέρα, λόγω του τεράστιου όγκου νερού από την καταιγίδα Daniel, έσπασαν τα κυριότερα φράγματα στον μικρό ποταμό Ουάντι Ντέρνα που διατρέχει την πόλη Ντέρνα, με αποτέλεσμα τεράστια κύματα λάσπης να καταστρέψουν γέφυρες και να παρασύρουν κτίρια, μαζί με τους ενοίκους τους, στις δύο όχθες του ποταμού που εκβάλλει στη Μεσόγειο.

Εκατοντάδες σάκοι για πτώματα είναι τοποθετημένοι στη σειρά στους γεμάτους λάσπη δρόμους της πόλης, εν αναμονή της αποτέφρωσης των θυμάτων. Κάτοικοι σε κατάσταση σοκ και βυθισμένοι στο πένθος αναζητούν τους αγνοούμενους συγγενείς τους στα κατεστραμμένα κτίρια και εκσκαφείς απομακρύνουν τα συντρίμμια. Ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής έχουν δεσμευθεί να στείλουν σωστικά συνεργεία και βοήθεια -- κυρίως τρόφιμα, νερό, καταλύματα και ιατρικό εξοπλισμό – στη Λιβύη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Ο ύποπτος Ταλέμπ Α. οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή - Τι έλεγε στο βίντεο που δημοσίευσε λίγο πριν νοικιάσει την μαύρη BMW X-5 και την οδηγήσει στη χριστουγεννιάτικη αγορά
LIFO NEWSROOM
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Είναι ψυχίατρος και είχε απασχολήσει τις αρχές ξανά στο παρελθόν - Από το τέλος Οκτωβρίου, απουσίαζε συνεχώς από την εργασία του είτε σε διακοπές είτε με αναρρωτική άδεια
LIFO NEWSROOM
Μπράιαν Τζόνσον: Ο άνθρωπος που θέλει να «ξεγελάσει» τη γήρανση με φάρμακο για το αδυνάτισμα

Διεθνή / Μπράιαν Τζόνσον: Ο άνθρωπος που θέλει να «ξεγελάσει» τη γήρανση με φάρμακο για το αδυνάτισμα

Ακολουθεί έναν αυστηρό τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει τη λήψη 100 χαπιών καθημερινά και πειραματικές θεραπείες όπως έγχυση βλαστοκυττάρων και επεξεργασία DNA - Τι περιλαμβάνει το νέο του project
LIFO NEWSROOM