Προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης στην Παναγία των Παρισίων, μετά την πυρκαγιά του 2019 που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές ζημιές στο μνημείο.
Λιγότερα από δύο χρόνια πριν την επανέναρξη της λειτουργίας του καθεδρικού ναού, τα εξαιρετικά βιτρό παράθυρα και οι πίνακες ζωγραφικής, αποκτούν νέα μορφή.
Την περασμένη Άνοιξη, επιλέχθηκαν οκτώ εργαστήρια αρχιτεχνιτών υαλουργών και καλλιτεχνικών κλειδαράδων και τους ανατέθηκε ο καθαρισμός και η αποκατάσταση των βιτρό του καθεδρικού ναού.
«Είναι η πρώτη φορά που καθαρίζονται από τότε που τοποθετήθηκαν τον 19ο αιώνα, πριν από 150 χρόνια» σημείωσε ο συντηρητής Flavie Vincent-Petit. Το εργαστήριό του έχει αναλάβει τον καθαρισμό και την αποκατάσταση των παραθύρων οκτώ υψηλών διαζωμάτων.
«[Η Παναγία των Παρισίων] αντιπροσωπεύει όλη τη γαλλική και ευρωπαϊκή κουλτούρα του Μεσαίωνα και πώς τελικά όλα αυτά τα ευρωπαϊκά έθνη χτίστηκαν γύρω από μια πνευματική ώθηση» δήλωσε ο ίδιος στο ABC News, προσθέτοντας: «Είναι εξαιρετικά θετικό το ότι μπορούμε να συμμετέχουμε στην ανοικοδόμηση».
Μετά από μήνες προπαρασκευαστικών εργασιών, συμπεριλαμβανομένης της απολύμανσης από τον μόλυβδο, και τεστ οι συντηρητές αρχίζουν την ευαίσθητη και επίπονη διαδικασία καθαρισμού και αποκατάστασης.
Αλλά, η περιποίηση του καθεδρικού δεν είναι μία καθαρά γαλλική αποστολή, καθώς το εργαστήριο του καθεδρικού ναού της Κολωνίας από τη Γερμανία έχει συμμετάσχει στην προσπάθεια αποκατάστασης των βιτρό παραθύρων τεσσάρων άλλων υψηλών διαζωμάτων.
Οι συνολικές δωρεές για το έργο υπολογίζονται σε περίπου 2.700.000 ευρώ και η αποκατάστασή τους πραγματοποιείται από 50 εμπειρογνώμονες υπό τη διαχείριση του Περιφερειακού Τμήματος Πολιτιστικών Υποθέσεων της Γαλλίας (DRAC).
«Καμία ζημιά που να απαιτεί την αποκατάσταση αυτών των έργων δεν συνδέεται με την πυρκαγιά της Παναγίας των Παρισίων» δήλωσε ο περιφερειακός συντηρητής ιστορικών μνημείων της DRAC, Antoine-Marie Préaux, εξηγώντας πως τα βιτρό αποκαθίστανται γιατί είναι παλιά.
Την ίδια ώρα, πίνακες που σώθηκαν από τη φωτιά έχουν μεταφερθεί σε μυστική τοποθεσία και επιχειρείται να ξαναβρούν το παλιό τους μεγαλείο. Γίνεται λόγος για έργα των Charles Le Brun και Jacques Blanchard, αλλά και του Ιταλού ζωγράφου Guido Reni.
Η Παναγία των Παρισίων έχει προγραμματιστεί να επαναλειτουργήσει στις 15 Απριλίου 2024, ακριβώς πέντε χρόνια μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε το πάνω μέρος του καθεδρικού.
Με πληροφορίες από ABC News