Παναγία των Παρισίων: Σε εξέλιξη η αποκατάσταση – Θα επαναλειτουργήσει 5 χρόνια μετά τη φωτιά

Παναγία των Παρισίων: Σε καλό δρόμο η αποκατάσταση των ζημιών – Θα επαναλειτουργήσει 5 χρόνια μετά τη φωτιά Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/GEOFFROY VAN DER HASSELT/POOL
0

Προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης στην Παναγία των Παρισίων, μετά την πυρκαγιά του 2019 που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές ζημιές στο μνημείο. 

Λιγότερα από δύο χρόνια πριν την επανέναρξη της λειτουργίας του καθεδρικού ναού, τα εξαιρετικά βιτρό παράθυρα και οι πίνακες ζωγραφικής, αποκτούν νέα μορφή. 

Παναγία των Παρισίων: Σε εξέλιξη η αποκατάσταση – Θα επαναλειτουργήσει 5 χρόνια μετά τη φωτιά Facebook Twitter

Την περασμένη Άνοιξη, επιλέχθηκαν οκτώ εργαστήρια αρχιτεχνιτών υαλουργών και καλλιτεχνικών κλειδαράδων και τους ανατέθηκε ο καθαρισμός και η αποκατάσταση των βιτρό του καθεδρικού ναού.

«Είναι η πρώτη φορά που καθαρίζονται από τότε που τοποθετήθηκαν τον 19ο αιώνα, πριν από 150 χρόνια» σημείωσε ο συντηρητής Flavie Vincent-Petit. Το εργαστήριό του έχει αναλάβει τον καθαρισμό και την αποκατάσταση των παραθύρων οκτώ υψηλών διαζωμάτων.

Παναγία των Παρισίων: Σε εξέλιξη η αποκατάσταση – Θα επαναλειτουργήσει 5 χρόνια μετά τη φωτιά Facebook Twitter

«[Η Παναγία των Παρισίων] αντιπροσωπεύει όλη τη γαλλική και ευρωπαϊκή κουλτούρα του Μεσαίωνα και πώς τελικά όλα αυτά τα ευρωπαϊκά έθνη χτίστηκαν γύρω από μια πνευματική ώθηση» δήλωσε ο ίδιος στο ABC News, προσθέτοντας: «Είναι εξαιρετικά θετικό το ότι μπορούμε να συμμετέχουμε στην ανοικοδόμηση». 

Μετά από μήνες προπαρασκευαστικών εργασιών, συμπεριλαμβανομένης της απολύμανσης από τον μόλυβδο, και τεστ οι συντηρητές αρχίζουν την ευαίσθητη και επίπονη διαδικασία καθαρισμού και αποκατάστασης.

Αλλά, η περιποίηση του καθεδρικού δεν είναι μία καθαρά γαλλική αποστολή, καθώς το εργαστήριο του καθεδρικού ναού της Κολωνίας από τη Γερμανία έχει συμμετάσχει στην προσπάθεια αποκατάστασης των βιτρό παραθύρων τεσσάρων άλλων υψηλών διαζωμάτων.

Οι συνολικές δωρεές για το έργο υπολογίζονται σε περίπου 2.700.000 ευρώ και η αποκατάστασή τους πραγματοποιείται από 50 εμπειρογνώμονες υπό τη διαχείριση του Περιφερειακού Τμήματος Πολιτιστικών Υποθέσεων της Γαλλίας (DRAC).

Παναγία των Παρισίων: Σε εξέλιξη η αποκατάσταση – Θα επαναλειτουργήσει 5 χρόνια μετά τη φωτιά Facebook Twitter

«Καμία ζημιά που να απαιτεί την αποκατάσταση αυτών των έργων δεν συνδέεται με την πυρκαγιά της Παναγίας των Παρισίων» δήλωσε ο περιφερειακός συντηρητής ιστορικών μνημείων της DRAC, Antoine-Marie Préaux, εξηγώντας πως τα βιτρό αποκαθίστανται γιατί είναι παλιά. 

Την ίδια ώρα, πίνακες που σώθηκαν από τη φωτιά έχουν μεταφερθεί σε μυστική τοποθεσία και επιχειρείται να ξαναβρούν το παλιό τους μεγαλείο. Γίνεται λόγος για έργα των Charles Le Brun και Jacques Blanchard, αλλά και του Ιταλού ζωγράφου Guido Reni.

Η Παναγία των Παρισίων έχει προγραμματιστεί να επαναλειτουργήσει στις 15 Απριλίου 2024, ακριβώς πέντε χρόνια μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε το πάνω μέρος του καθεδρικού.

Με πληροφορίες από ABC News

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Διεθνή / Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Η Μόσχα έχει μακρά παράδοση αδιαφορίας προς τα εντάλματα της Interpol, όταν πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική σημασία ή συμμαχική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Τα νομοσχέδια κατά των τρανς στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία», προειδοποιεί φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Τα νομοσχέδια κατά των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία»

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.570 προτεινόμενα νομοσχέδια που στοχεύουν στα δικαιώματά τους, με 527 μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2025
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM
Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

Διεθνή / Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

«Είναι ένας άνθρωπος που έκανε επτά παιδιά και τώρα έχει τέσσερα εγγόνια και κανένα από αυτά δεν θέλει να έχει σχέση μαζί του» είπε ο διάσημος ηθοποιός για τον πατέρα του
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Διεθνή / Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Οι βουλευτές της πολιτείας συζητούν νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει εργασία και τη νύχτα από τα 14 και θα καταργεί το διάλειμμα για φαγητό στους 16χρονους εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM
Το μετεκλογικό γερμανικό αδιέξοδο

LiFO politics / «Η Γερμανία δυσκολεύεται να βρει τη θέση της στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται»

Ο δημοσιογράφος του γερμανόφωνου Τύπου, Φέρρυ Μπατζόγλου, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το μετεκλογικό γερμανικό αδιέξοδο και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η μελλοντική κυβέρνηση της χώρας, για τον σχηματισμό της οποίας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα –το οποίο ήρθε πρώτο στις πρόσφατες εκλογές– και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ